Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί «Prošek»: “Πόλεμος” Ιταλίας – Κροατίας

ΑρχικήΝέαΚρασί «Prošek»: “Πόλεμος” Ιταλίας - Κροατίας
spot_img

cibum team

Η Ρώμη είναι έτοιμη να διατυπώσει εκ νέου τις αντιρρήσεις της για το αίτημα της Κροατίας να λάβει προστασία από την ΕΕ για το Prošek, ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί που παράγεται στη Δαλματία, του οποίου το όνομα είναι παρόμοιο με αυτό του διάσημου αφρώδους οίνου της Ιταλίας, prosecco, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας.

Η αντίδραση ήρθε μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα δημοσιεύσει την αίτηση των κροατικών αρχών για την καταχώριση του παραδοσιακού όρου «Prosek» στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι ο Prošek δεν έχει τίποτα κοινό με το Prosecco εκτός από το παρόμοιο δημοφιλές όνομα, η είδηση θορύβησε τους Ιταλούς παραγωγούς κρασιού και τον περιφερειάρχη του Veneto, Luca Zaia, ο οποίος είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής “τον άφησε άφωνο”.

Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πουτουανέλι δήλωσε ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή άδεια για το θέμα «θα ήταν θεσμοθέτηση προϊόντων ιταλικού ήχου».«Είναι περιττό να υπογραμμίσω πόσο σημαντική είναι η παραγωγή του Prosecco για το αγροδιατροφικό μας σύστημα: το Prosecco είναι το πρώτο μας κρασί ΠΟΠ, υποστηρίζει μια ολόκληρη βιομηχανία και αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το Prošek, το οποίο παρασκευάζεται με αποξηραμένα σταφύλια, κατάγεται από την περιοχή της Δαλματίας, η οποία μεταξύ 1420 και 1797 βρισκόταν υπό την κατοχή της Βενετίας.

Οι κροάτες από την πλευρά τους παραδέχονται ότι το prosecco έχει μεγάλη ιστορία αλλά υποστηρίζουν ότι το δικό τους κρασί χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια

Πηγή: Euractiv

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα