Πώς να συντηρήσουμε σωστά το τυποποιημένο κρέας στο ψυγείο ή την κατάψυξη και τι πρέπει να προσέξουμε.
Το τυποποιημένο κρέας, είτε πρόκειται για κρέας σε συσκευασία κενού αέρος (vacuum), είτε για άλλες συσκευασίες, προσφέρει μια εξαιρετική λύση για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης. Ωστόσο όπως όλα τα τρόφιμα, μπορεί να αλλοιωθεί και να μολυνθεί από μικρόβια, βακτήρια και τοξίνες (όπως σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο, κλωστρίδιο ή E. coli,) κατά τη διάρκεια της συντήρησής του στο ψυγείο ή την κατάψυξη και συνεπώς εάν το καταναλώσετε μπορεί να αρρωστήσετε.
Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί βρώσιμο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – αν και όχι επ ‘αόριστον – εάν εφαρμόζονται οι κατάλληλες διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων, συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων. Για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του και να αποφύγετε την αλλοίωση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικές βασικές αρχές συντήρησης και αποθήκευσης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιος ξηρός καρπός παχαίνει πολύ περισσότερο από τους άλλους
Η εταιρεία “Κρέατα Αττικής Βουδούρης – Κώνστας Α.Ε.”, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1971, δημοσίευσε συμβουλές προς τους καταναλωτές σχετικά με τη διατήρηση του συσκευασμένου/τυποποιημένου κρέατος.
Παρακάτω, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε την πρώτη ύλη σας όπως πρέπει, για να απολαμβάνετε το κρέας σας ασφαλές και ποιοτικό, όταν έρθει η ώρα να το μαγειρέψετε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 7 λάθη στις αγορές που δεν κάνουν ποτέ οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε εάν τα αυγά σας έχουν χαλάσει χωρίς να τα σπάσετε
Τι είναι η συσκευασία κενού αέρος και πώς συμβάλλει στη διατήρηση της φρεσκάδας του κρέατος;
Η συσκευασία κενού αέρος (vacuum) αφαιρεί το οξυγόνο από τη συσκευασία, το οποίο είναι παράγοντας ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν αλλοίωση. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο κρέας να διατηρεί τη φρεσκάδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς τη χρήση συντηρητικών.
- Διάρκεια ζωής στο ψυγείο: Το τυποποιημένο κρέας σε vacuum μπορεί να διατηρηθεί από 25 έως 30 ημέρες στη συντήρηση, σε θερμοκρασίες 0-4°C. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συσκευασία δεν πρέπει να ανοιχτεί, ούτε καν να πειραχτεί στο ελάχιστο, καθώς η παραμικρή φθορά μπορεί να επηρεάσει την ακεραιότητα του κενού αέρος και να οδηγήσει σε αλλοίωση του κρέατος.
- Διάρκεια ζωής στην κατάψυξη: Αν καταψυχθεί αμέσως μετά την αγορά, μπορεί να διατηρηθεί έως και 6 μήνες, χωρίς να χάνει τη γεύση ή την υφή του.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρέσκο ψωμί από σούπερ μάρκετ: Πόσοι άνθρωποι το έχουν αγγίξει πριν από εμάς
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι
Βασικές Συμβουλές για Σωστή Συντήρηση ή Κατάψυξη
Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα του κρέατος, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Σωστή θερμοκρασία: Κρατήστε πάντα το τυποποιημένο κρέας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στο ψυγείο, η ιδανική θερμοκρασία είναι 0-4°C. Στην κατάψυξη, διατηρήστε το στους -18°C ή χαμηλότερα.
- Αποφύγετε τη διακύμανση θερμοκρασίας: Μην βάζετε και βγάζετε το κρέας από το ψυγείο, ή το αφήνετε εκτός συντήρησης και μετά το ξανατοποθετείτε στο ψυγείο, ειδικά όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή. Οι συχνές μεταβολές θερμοκρασίας επιταχύνουν την αλλοίωση.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καθυστερήσετε το μαύρισμα στα φρεσκοκομμένα μήλα
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ | Είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε με ξύλινες κουτάλες; Μικροβιολόγος απαντά
Συμβουλές για την Αποφυγή Αλλοίωσης
Τι άλλο πρέπει να έχετε υπόψη σας για να διατηρηθεί η ασφάλεια και ποιότητα του κρέατος σε συσκευασία κενού αέρος:
- Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση: Φροντίστε να αποθηκεύετε το κρέας χωριστά από άλλα τρόφιμα, ειδικά αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Ενώ, κατά τη διαχείριση, χρησιμοποιείτε ξεχωριστά μαχαίρια και σανίδες κοπής, για να διασφαλίζετε ότι δεν θα γίνεται μετάδοση βακτηρίων.
- Προτιμήστε τον σωστό τρόπο απόψυξης: Αν πρόκειται να αποψύξετε κατεψυγμένο κρέας, προτιμήστε να το κάνετε διατηρώντας το στη συντήρηση, και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό, αποτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η απόψυξη στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει 12-24 ώρες, αλλά διασφαλίζει την ασφάλεια του προϊόντος.
- Χρήση πριν την ημερομηνία λήξης: Αν και το vacuum παρατείνει τη διάρκεια ζωής, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε το κρέας πριν από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τι να κάνετε αν το κρέας έχει αλλάξει όψη ή μυρωδιά
Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, την υφή ή τη μυρωδιά του τυποποιημένου κρέατος, καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωσή του. Ειδικά αν έχει αποκτήσει δυσάρεστη ή ξινή μυρωδιά, αυτό είναι ένδειξη ότι το κρέας έχει αρχίσει να αλλοιώνεται, παρόλο που μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη η ημερομηνία λήξης.
Συμπέρασμα
Το τυποποιημένο κρέας, όταν αποθηκεύεται σωστά, μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη γεύση του για μεγάλο διάστημα. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να αξιοποιείτε την τυποποιημένη πρώτη ύλη σας, πάντα σε άριστη κατάσταση, αποφεύγοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης.
Το χρώμα του κρέατος είναι ενδεικτικό της ποιότητας και της ασφάλειας
Το κρέας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας, γι’ αυτό, πρέπει να φροντίζουμε να επιλέγουμε ποιοτικά προϊόντα κρέατος. μεταξύ των βασικότερων σημείων που πρέπει να ελέγχουμε όταν αγοράζουμε κρέας, και ειδικά τυποποιημένο κρέας, είναι το χρώμα.
Το βόειο κρέας πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και να μην έχει καθόλου καφέ κηλίδες. Η ύπαρξη των τελευταίων ίσως είναι σημάδι ακατάλληλης αποθήκευσης, ή ακόμη και χαλασμένου κρέατος.
Το χοιρινό κρέας, αν και έχει χαρακτηριστεί ως «το άλλο λευκό κρέας», πρέπει κι αυτό να έχει μια ροζ/κόκκινη απόχρωση, και όχι μια απόχρωση που παραπέμπει σε λευκό κρέας.
Το κοτόπουλο πρέπει να έχει ένα ανοιχτό ροζ χρώμα και τα λιπαρά του κομμάτια να είναι λευκά. Εάν η σάρκα του είναι γκριζωπή ή πράσινη, ή εάν το λίπος έχει κίτρινο χρώμα, αυτό ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι αλλοίωσης.