Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαγειρικό λάδι από φύκια για σεφ: Υψηλό σημείο βρασμού, ευελιξία και βιωσιμότητα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΜαγειρικό λάδι από φύκια για σεφ: Υψηλό σημείο βρασμού, ευελιξία και βιωσιμότητα
spot_img

Η αμερικανική startup Algae Cooking παρουσίασε ένα μαγειρικό λάδι που είναι βιώσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τηγάνισμα και ψήσιμο.

Χρησιμοποιώντας ζύμωση (διαδικασία είναι παρόμοια με την παρασκευή μπύρας ή τη ζύμωση κρασιού), η αμερικανική startup Algae Cooking Club παράγει, σε μόλις τρεις ημέρες, ένα μαγειρικό λάδι ποιότητας σεφ που προέρχεται από μικροφύκη χρησιμοποιώντας σημαντικά λιγότερους πόρους και εκπέμπει λιγότερο άνθρακα από τα παραδοσιακά φυτικά έλαια. Το λάδι φυκιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο τηγάνισμα και στο ψήσιμο και έχει ουδέτερη γεύση. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του περιέχει 93% Ωμέγα-9 καλά λιπαρά – υψηλότερα από ό,τι στο ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο. Επιπλέον, έχει 75% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και μόνο ένα ποσοστό Ωμέγα-6 λινολεϊκών λιπαρών ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα σημεία καπνού στην αγορά, στους 280ο C, που σημαίνει ότι επιτρέπει το τηγάνισμα και, το σοτάρισμα χωρίς καμένες ή ταγγισμένες γεύσεις.

- Advertisement -

“Κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, είναι υψηλότερης ποιότητας και είναι καλύτερο για τον πλανήτη” τονίζει ένας από τους ιδρυτές της Algae Cooking Kasra Saidi.

Το έλαιο φυκιών, που θεωρείται το πρώτο λίπος με βάση τα μικροφύκια που κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται εκτός από βιώσιμη εναλλακτική λύση, γαστρονομική καινοτομία. Ο διάσημος σεφ Daniel Humm από το βίγκαν εστιατόριο Eleven Madison Park με 3 αστέρια Michelin δοκίμασε το λάδι φυκιών εκτενώς στην κουζίνα του και ενέκρινε την ποιότητά του, εντάσσοντας το Algae Cooking Club ως Υπεύθυνος Μαγειρικής του. «Ψάχναμε για ένα λάδι με ουδέτερη γεύση που θα μπορούσε να επιτύχει τη μέγιστη έκφραση γεύσης και υφής και τελικά το βρήκαμε», είπε ο σεφ στο Food&Wine. 

Ποια είναι τα κορυφαία οφέλη του λαδιού από φύκια

  • Ενισχύει τις γεύσεις
  • Περιέχει υγιή Ωμέγα-9 (13g):
  • Περιέχει 75% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και μόνο ένα μικρό ποσοστό ωμέγα-6 λιπαρών που συνδέονται με φλεγμονές.
  • Έχει υψηλότερο σημείο καπνού (535°F)
  • Είναι εξαιρετικά ευέλικτο
  • Έχει 47% λιγότερες εκπομπές άνθρακα από το λάδι Canola και λιγότερες από τα κοινά μαγειρικά λάδια όπως η ελιά και το αβοκάντο.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα