Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων – Ποιες χώρες το εφαρμόζουν – Αντιδράσεις των εταιρειών τροφίμων.
Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά που υπερβαίνουν τα όρια ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών ή θερμίδων έχει εφαρμόσει υποχρεωτικά από το 2016 η Χιλή. Την πρακτική αυτή εφαρμόζει και το Ισραήλ με κόκκινες ετικέτες.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Deakin που ανέλυσε τον αντίκτυπο τέτοιων υποχρεωτικών προειδοποιήσεων , διαπίστωσε πως είναι αποτελεσματικές στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων.
Ο Chris Dubelaar, καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Deakin και συν-συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι ο μόνος τύπος επισήμανσης που εμπόδιζε πραγματικά τους ανθρώπους να αγοράζουν ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν οι πολύ μεγάλες «ετικέτες στο πρόσωπό σας που λένε «αυτό είναι κακό για εσάς» ”
Η καθηγήτρια Simone Pettigrew από το George Institute for Global Health είπε ότι η ανάλυση του ινστιτούτου για την επισήμανση των τροφίμων σε περισσότερες από 20 χώρες έδειξε ότι τρία πράγματα έκαναν τις ετικέτες των τροφίμων αποτελεσματικές:
- Υποχρεωτικότητα
- Έντονο χρώμα
- Βαθμολογία με αστέρια υγείας
Σύμφωνα με τους ερευνητές ακόμα πιο αποτελεσματικό για να μην επιλέγουν οι καταναλωτές ανθυγιεινά τρόφιμα θα είναι η αντικατάσταση οποιουδήποτε χρώματος με μαύρο χρώμα πάνω στη συσκευασία.
Η ανάλυση στην πρακτική της Χιλής έδειξε πως μετά από την υποχρεωτική εφαρμογή της μαύρης προειδοποίησης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που περιείχαν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μειώθηκε σημαντικά.
Ο Dubelaar υποστήριξε ότι εάν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να πείσουν ακόμη και λίγους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα, τότε θα αναχαιτιστεί η τάση αύξηση της παχυσαρκίας ή θα αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά συμβάλλοντας στη μείωση της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που προκαλείται από παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακές παθήσεις.
Πάντως οι μελετητές τόνισαν ότι οι εταιρείες γενικά αρνούνται να βάλουν μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες υγείας και συνεπώς οι καταναλωτές αφήνονται στην τύχη τους.
Πηγή: https://www.smh.com.au/