Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΜαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας - Μελέτη
spot_img

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων – Ποιες χώρες το εφαρμόζουν – Αντιδράσεις των εταιρειών τροφίμων.

Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά που υπερβαίνουν τα όρια ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών ή θερμίδων έχει εφαρμόσει υποχρεωτικά από το 2016 η Χιλή. Την πρακτική αυτή εφαρμόζει και το Ισραήλ με  κόκκινες ετικέτες.

- Advertisement -

Μελέτη του Πανεπιστημίου Deakin που ανέλυσε τον αντίκτυπο τέτοιων  υποχρεωτικών προειδοποιήσεων ,  διαπίστωσε πως είναι αποτελεσματικές στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων.

Ο Chris Dubelaar, καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Deakin και συν-συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι ο μόνος τύπος επισήμανσης που εμπόδιζε πραγματικά τους ανθρώπους να αγοράζουν ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν οι πολύ μεγάλες «ετικέτες στο πρόσωπό σας που λένε «αυτό είναι κακό για εσάς»

Η καθηγήτρια Simone Pettigrew από το George Institute for Global Health είπε ότι η ανάλυση του ινστιτούτου για την επισήμανση των τροφίμων σε περισσότερες από 20 χώρες έδειξε ότι τρία πράγματα έκαναν τις ετικέτες των τροφίμων αποτελεσματικές:

  • Υποχρεωτικότητα
  • Έντονο χρώμα
  • Βαθμολογία με αστέρια υγείας

Σύμφωνα με τους ερευνητές  ακόμα πιο αποτελεσματικό για να μην επιλέγουν οι καταναλωτές ανθυγιεινά τρόφιμα θα είναι η αντικατάσταση οποιουδήποτε χρώματος με μαύρο χρώμα πάνω στη συσκευασία.

Η ανάλυση στην πρακτική της Χιλής έδειξε πως μετά από την υποχρεωτική εφαρμογή της μαύρης προειδοποίησης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που περιείχαν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μειώθηκε σημαντικά.

Ο Dubelaar υποστήριξε ότι εάν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να πείσουν ακόμη και λίγους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα, τότε θα αναχαιτιστεί η τάση αύξηση της παχυσαρκίας ή θα αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά συμβάλλοντας στη μείωση της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που προκαλείται από παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακές παθήσεις.

Πάντως οι μελετητές τόνισαν ότι οι εταιρείες γενικά αρνούνται να βάλουν μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες υγείας και συνεπώς οι καταναλωτές αφήνονται στην τύχη τους.

Πηγή: https://www.smh.com.au/

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα