Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλη απάτη με το προσούτο: Εργοστάσιο στην Ιταλία χρησιμοποιούσε χλωρίνη στα χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜεγάλη απάτη με το προσούτο: Εργοστάσιο στην Ιταλία χρησιμοποιούσε χλωρίνη στα χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής
spot_img

Η προσθήκη χλωρίνης σε τρόφιμα, όπως το ζαμπόν, δεν επιτρέπεται και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Η χρήση χλωρίνης (υποχλωριώδους νατρίου) στα τρόφιμα είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη και περιορίζεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η απολύμανση επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, και όχι ως πρόσθετο τροφίμων. Η προσθήκη χλωρίνης σε τρόφιμα, όπως το ζαμπόν, δεν επιτρέπεται και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

- Advertisement -

Στην Ιταλία ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο (Corte di Cassazione) καταδίκασε ως απάτης τις πρακτικές του εργοστασίου Selva Alimentari, παραγωγό του προσούτο San Daniele.

Το 2022, έλεγχοι από την NAS (ιταλική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων) και την ASL (τοπική υπηρεσία υγείας) αποκάλυψαν ότι:

  • Γινόταν χρήση υποχλωριώδους νατρίου (χλωρίνης) σε χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής του προσούτο.
  • Στέλνονταν για σφαγή χοίροι ηλικίας κάτω των 9 μηνών, κάτι που απαγορεύεται από τον κανονισμό του Consorzio del prosciutto di San Daniele (του οργανισμού που διαχειρίζεται την ΠΟΠ πιστοποίηση).

Η χρήση χλωρίνης στα τρόφιμα είναι παράνομη, ακόμα και αν δεν καθιστά το προϊόν επικίνδυνο. Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρίνισε ότι η παραβίαση των κανονισμών της ΠΟΠ συνιστά εμπορική απάτη, ακόμα και αν το προϊόν δεν είναι βλαβερό για τον καταναλωτή.

Το δικαστήριο καταδίκασε έναν κτηνίατρο, έναν εκτροφέας και το ίδιο το εργοστάσιο. Δεσμεύτηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά χιλιάδες ζαμπόν του Selva Alimentari. Η Κοινοπραξία του San Daniele αποζημιώθηκε, καθώς η απάτη έπληξε το κύρος της ΠΟΠ πιστοποίησης.

Η Κοινοπραξία prosciutto του San Daniele διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, αλλά τα προϊόντα έπρεπε να αποσυρθούν για περαιτέρω ελέγχους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα