Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλη απάτη με το προσούτο: Εργοστάσιο στην Ιταλία χρησιμοποιούσε χλωρίνη στα χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜεγάλη απάτη με το προσούτο: Εργοστάσιο στην Ιταλία χρησιμοποιούσε χλωρίνη στα χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής
spot_img

Η προσθήκη χλωρίνης σε τρόφιμα, όπως το ζαμπόν, δεν επιτρέπεται και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Η χρήση χλωρίνης (υποχλωριώδους νατρίου) στα τρόφιμα είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη και περιορίζεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η απολύμανση επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, και όχι ως πρόσθετο τροφίμων. Η προσθήκη χλωρίνης σε τρόφιμα, όπως το ζαμπόν, δεν επιτρέπεται και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

- Advertisement -

Στην Ιταλία ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο (Corte di Cassazione) καταδίκασε ως απάτης τις πρακτικές του εργοστασίου Selva Alimentari, παραγωγό του προσούτο San Daniele.

Το 2022, έλεγχοι από την NAS (ιταλική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων) και την ASL (τοπική υπηρεσία υγείας) αποκάλυψαν ότι:

  • Γινόταν χρήση υποχλωριώδους νατρίου (χλωρίνης) σε χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής του προσούτο.
  • Στέλνονταν για σφαγή χοίροι ηλικίας κάτω των 9 μηνών, κάτι που απαγορεύεται από τον κανονισμό του Consorzio del prosciutto di San Daniele (του οργανισμού που διαχειρίζεται την ΠΟΠ πιστοποίηση).

Η χρήση χλωρίνης στα τρόφιμα είναι παράνομη, ακόμα και αν δεν καθιστά το προϊόν επικίνδυνο. Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρίνισε ότι η παραβίαση των κανονισμών της ΠΟΠ συνιστά εμπορική απάτη, ακόμα και αν το προϊόν δεν είναι βλαβερό για τον καταναλωτή.

Το δικαστήριο καταδίκασε έναν κτηνίατρο, έναν εκτροφέας και το ίδιο το εργοστάσιο. Δεσμεύτηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά χιλιάδες ζαμπόν του Selva Alimentari. Η Κοινοπραξία του San Daniele αποζημιώθηκε, καθώς η απάτη έπληξε το κύρος της ΠΟΠ πιστοποίησης.

Η Κοινοπραξία prosciutto του San Daniele διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, αλλά τα προϊόντα έπρεπε να αποσυρθούν για περαιτέρω ελέγχους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα