Έκθεση της EFSA για τα κρούσματα ASF στην Ευρωπαϊκή επικράτεια.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) σε χοίρους και των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε αγριόχοιρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μειώθηκε σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η ασθένεια κοινοποιήθηκε σε οκτώ χώρες της ΕΕ στους χοίρους και έντεκα χώρες της ΕΕ στους αγριόχοιρους.
«Την τελευταία δεκαετία, η αφρικανική πανώλη των χοίρων είχε δραματικό αντίκτυπο στον τομέα της χοιροτροφίας στην ΕΕ και συνεχίζει να αναστατώνει τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες. Ενώ η τελευταία έκθεσή μας δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού μπορεί να τεθούν σε ισχύ, η εικόνα σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολικά θετική και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Οι αγρότες, οι κυνηγοί και οι κτηνίατροι έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.
Το 2022, τα κρούσματα ASF μεταξύ οικόσιτων χοίρων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 79% σε σύγκριση με το 2021. Η μείωση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η Λιθουανία, αντίθετα, κατέγραψε μια ελαφρά αύξηση που προκλήθηκε από μια συστάδα εστιών που κοινοποιήθηκε το καλοκαίρι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οκτώ χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) και τέσσερις γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ (Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Ουκρανία) ανέφεραν κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους. Η Ρουμανία ήταν η χώρα της ΕΕ που επλήγη περισσότερο με 327 κρούσματα, που αντιπροσωπεύουν το 87% του συνόλου των κρουσμάτων στην ΕΕ. Η Σερβία ήταν η πιο πληγείσα χώρα εκτός ΕΕ από αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με 107 κρούσματα. Η ASF εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Μακεδονία.
Όσον αφορά τον αγριόχοιρο, 40% λιγότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην ΕΕ το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Αυτή είναι η πρώτη μείωση κρουσμάτων σε αγριόχοιρους στην περιοχή από την εμφάνισή του το 2014. Έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Εσθονία και Ουγγαρία στην εκτός από τα κράτη μέλη με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους) και τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ (Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Ουκρανία) κοινοποίησαν κρούσματα ΑΠΧ σε αγριόχοιρους.
Επεκτείνεται η εκστρατεία StopASF της EFSA
Για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, η EFSA επεκτείνει την εκστρατεία StopASF το 2023. Η εκστρατεία ευαισθητοποιεί τους αγρότες, τους κυνηγούς και τους κτηνιάτρους στην ΕΕ και τις γύρω χώρες σχετικά με τον τρόπο ανίχνευσης, πρόληψης και αναφοράς ASF.
Τώρα στον τέταρτο χρόνο της, η εκστρατεία StopASF της EFSA ενθαρρύνει τους εμπορικούς αγρότες και τους αγρότες, τους κτηνιάτρους και τους κυνηγούς να «εντοπίζουν, αποτρέπουν, αναφέρουν» περιπτώσεις ASF. Η εκστρατεία βασίζεται στη βοήθεια τοπικών ομάδων αγροτών. Λειτουργεί σε συνεργασία με τοπικές αρχές σε δεκαοκτώ χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία.