Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλι – ΕΕ: Τροποποίηση του υπάρχοντος μέγιστου επιπέδου υπολειμμάτων για το acetamiprid

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜέλι - ΕΕ: Τροποποίηση του υπάρχοντος μέγιστου επιπέδου υπολειμμάτων για το acetamiprid
spot_img

Γνωμοδότηση της EFSA για αύξηση του ορίου υπολειμμάτων για το φυτοφάρμακο acetamiprid στο μέλι

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η Albaugh Europe Sàrl υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Σλοβενίας (κράτος μέλος αξιολόγησης, EMS) για τροποποίηση του υφιστάμενου μέγιστου επιπέδου υπολειμμάτων (MRL) για τη δραστική ουσία acetamiprid στο μέλι. Η αίτηση, μαζί με τον φάκελο που περιέχει τα υποστηρικτικά δεδομένα, υποβλήθηκε μέσω του κεντρικού συστήματος υποβολής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στις 23 Απριλίου 2024. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη του αιτήματος διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για να συναχθεί μια νέα πρόταση ΑΟΚ για το μέλι. Στη συνέχεια, ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και το κοινό σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα, τις μελέτες και άλλες πληροφορίες προκειμένου να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν άλλα σχετικά επιστημονικά δεδομένα ή μελέτες.

- Advertisement -

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προτεινόμενο ΑΟΚ της ακεταμιπρίδης στο μέλι στο 1mg/kg από 0,05 mg/kg, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση των καταναλωτών να υπερβαίνει τη νέα ARfD και επομένως είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον, με την παραδοχή ότι τα υφιστάμενα ΑΟΚ θα τροποποιηθούν όπως ψηφίστηκε στο σχέδιο κανονισμού PLAN/2024/1403, δεν αναμένεται επίσης υπέρβαση της νέας ADI.

Διατίθενται επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι επιβολής για τον έλεγχο των υπολειμμάτων του acetamiprid στο μέλι στο επικυρωμένο όριο ποσοτικοποίησης (LOQs) των 0,01 και 0,05 mg/kg. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων acetamiprid στο μέλι από τις υπάρχουσες κρίσιμες γεωργικές πρακτικές σε μελιτώδεις καλλιέργειες είναι απίθανο να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η EFSA προτείνει την τροποποίηση του υφιστάμενου ΑΟΚ για το μέλι, όπως αναφέρεται στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα.

  • Συντομογραφία: MRL, μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων.
  • * Υποδεικνύει ότι το MRL έχει οριστεί στο όριο αναλυτικής ποσοτικοποίησης (LOQ).
  • έναν κωδικό αριθμό εμπορεύματος σύμφωνα με το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005.
  • β Σημειώνεται ότι δύο επιλογές ΑΟΚ για το μέλι προέκυψαν στην Αιτιολογημένη Γνώμη σχετικά με την τροποποίηση των υφιστάμενων ΑΟΚ για το acetamiprid στο μέλι και σε διάφορες καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων που εκδόθηκε από την EFSA το 2022. Εκκρεμεί ακόμη η απόφαση διαχείρισης κινδύνου για την τιμή (0,3 ή 2 mg/kg).
  • γ Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 (όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/62 της Επιτροπής) τα ΑΟΚ δεν ισχύουν για άλλα μελισσοκομικά προϊόντα έως ότου εντοπιστούν και καταγραφούν μεμονωμένα προϊόντα σε αυτήν την ομάδα.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα