Και επίσημα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το ελληνικό “Μέλι Κισσούρι” από την περιοχή της Καρυστίας.
Σήμερα, στις 9/4/2024, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1051 για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων «Μέλι Κισσούρι/Meli Kissouri» (ΠΟΠ).
Το προϊόν «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» είναι μέλι ανθέων και πιο συγκεκριμένα είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο, το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata) που φύεται στην περιοχή.
Από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του “Μέλι Κισσούρι/Meli Kissouri” το πιο ιδιαίτερο είναι
ότι διατηρεί τη ρευστή του μορφή για μικρό χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 μέχρι 3
μήνες. Εν συνεχεία κρυσταλλώνεται (λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γλυκόζης), οι δε
κρύσταλλοι που σχηματίζονται είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους και γίνονται αντιληπτοί κατά
την κατανάλωσή του. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κόκκινο-χάλκινες αποχρώσεις και το άρωμα του έντονο και μεγάλης διάρκειας.
Η διαδικασία παραγωγής του “Μέλι Κισσούρι/Meli Kissouri” περιλαμβάνει την εκτροφή των μελισσών και την εξαγωγή του μελιού σε κατάλληλες εγκαταστάσεις εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής του Καλλικρατικού Δήμου Καρύστου της ΠΕ Εύβοιας η οποία περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων.
Οι προδιαγραφές του προϊόντος που έχουν διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται εδώ: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2021/meli_kissouri_pdo170523.pdf
Δεδομένου ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή καμία αιτιολογημένη δήλωση ένστασης στην αίτηση που υπέβαλε η Ελλάδα, η ονομασία «Μέλι Κισσούρι/Meli Kissouri» πρέπει να καταχωριστεί.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1051 αρχίζει να ισχύει στις 29/4/2024.