Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλι: Σε πλαστικό ή σε γυάλινο βάζο; Επιστημονική ανασκόπηση

Πόσο απειλείται η υγεία των καταναλωτών από την μετανάστευση μικροπλαστικών από τις πλαστικές συσκευασίες μελιού

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΜέλι: Σε πλαστικό ή σε γυάλινο βάζο; Επιστημονική ανασκόπηση
spot_img

Πόσο απειλείται η υγεία των καταναλωτών από την μετανάστευση μικροπλαστικών από τις πλαστικές συσκευασίες μελιού

Το μέλι είναι μια σπουδαία φυσική τροφή λόγω των βασικών ιδιοτήτων του για την ανθρώπινη υγεία, καθώς περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και τα φυσικά σάκχαρά του προσφέρουν μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι έλεγαν ότι «το μέλι είναι η τροφή των θεών» και είχαν δίκιο.

- Advertisement -

 Ωστόσο όταν το μέλι αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όλες αυτές οι ιδιότητες επηρεάζονται από τους ακόλουθους κύριους παράγοντες: θερμοκρασία, περιεκτικότητα σε υγρασία, φως και χρόνος αποθήκευσης. Οι μεγάλες περίοδοι αποθήκευσης του μελιού επηρεάζουν επίσης το χρώμα, την οπτική πυκνότητα, τον δείκτη διάθλασης, όπως και την υγρασία, που είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος στην ποιότητα του μελιού, που οριοθετεί τη σταθερότητα έναντι της ζύμωσης και της κοκκοποίησης.

Η περιεκτικότητα σε υγρασία του μελιού, με τη σειρά της, επηρεάζει έντονα τη γεύση, τη διατήρηση, το ιξώδες, το ειδικό βάρος, την κρυστάλλωση και τη γεύση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μικροοργανισμών που οδηγούν σε ζύμωση. Όλες οι προαναφερθείσες παράμετροι, ειδικά σε μεγάλες περιόδους αποθήκευσης, προκαλούν διαφορετική αποικοδόμηση του πολυμερούς και ενδέχεται να επηρεάσουν τη μετανάστευση πλαστικών εάν το μέλι έχει συσκευαστεί σε πλαστικό δοχείο.

Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό microplastics και διενεργήθηκε από ερευνητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Ηράκλειο) και του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, είχε στόχο να αξιολογήσει την παρουσία μικροπλαστικών στο μέλι που συσκευάζεται σε πλαστικές συσκευασίες και επίσης να προβληματίσει σχετικά με την ύπαρξη των ΜΡ ως παγκόσμιο και ρεαλιστικό πρόβλημα με πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Όσον αφορά τα προϊόντα μελιού, τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία του μελιού είναι το PET, το LDPE και το HDPE . Γενικά, το συμπολυμερές PET12/LDPE είναι η πιο χρησιμοποιούμενη διαφανής συσκευασία για προϊόντα μελιού, καθώς μπορεί να καλύψει τις θεμελιώδεις απαιτήσεις για μια συσκευασία φακελίσκου μελιού με το χαμηλότερο κόστος. Σε πιλοτικές μελέτες συσκευασίας μελιού που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο με τη χρήση φασματοσκοπίας Raman, επιβεβαιώθηκε ότι το PVC είναι ένα από τα κύρια υλικά συσκευασίας μελιού. Επιπλέον, LDPE και PP βρέθηκαν επίσης να χρησιμοποιούνται ως πλαστικές συσκευασίες για φακελάκια μελιού, καθώς και PET και PS για μπουκάλια και κουτιά μελιού.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης το μέλι θα μπορούσε να μολυνθεί από μικροπλαστικά,  πλαστικοποιητές και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη Α. Θεωρείται ότι η παρουσία μικροπλαστικών στο μέλι θα μπορούσε ενδεχομένως να ανιχνευθεί είτε στις μέλισσες είτε στη μετανάστευση μικροπλαστικών από τη συσκευασία του μελιού ή στις διαδικασίες παρασκευής και επεξεργασίας του μελιού, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η ζημιά είναι η ίδια. Η γυάλινη συσκευασία είναι το πιο αξιόπιστο, ασφαλέστερο και πιο υγιεινό υλικό συσκευασίας τροφίμων, ειδικά για τα μέλια αναφέρει η ανασκόπηση. Έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως 100% ανακυκλωσιμότητα, σχεδόν μηδενικές χημικές αλληλεπιδράσεις με το φαγητό και ανθεκτικότητα. Αυτά τα πλεονεκτήματα αποτρέπουν τη μόλυνση και βοηθούν στη μακροχρόνια διατήρηση, διατηρώντας το άρωμα και τη γεύση σχεδόν αμετάβλητα.

Σύμφωνα και με το bharathoney εάν το μέλι είναι σε πλαστική συσκευασία καλό είναι να καταναλωθεί εντός δύο μηνών. Το μέλι σε πλαστικό βάζο μπορεί να χαλάσει όταν οι χημικές ουσίες από το πλαστικό εκπλυθούν στο μέλι και, να χάσει την περιεκτικότητά του σε νερό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζύμωση.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, υπάρχουν ενδείξεις μετανάστευσης πλαστικών σε δείγματα τροφίμων και, ιδιαίτερα, σε προϊόντα μελιού. Το μέλι ταξινομείται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους με διαφορετικές ιδιότητες όπως το ιξώδες, το pH και την περιεκτικότητα σε υγρασία. Οι συνθήκες αποθήκευσης όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και το φως επηρεάζουν την επιτάχυνση της υποβάθμισης της πλαστικής συσκευασίας. Ειδικότερα, δεδομένου ότι το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σε μεγάλες περιόδους αποθήκευσης, επιτρέπει δυνητικά υψηλότερους ρυθμούς αποικοδόμησης της πλαστικής συσκευασίας του. Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη σε αυτό το ερευνητικό πεδίο και η βιβλιογραφία σχετικά με τη μετανάστευση μικροπλαστικών στο μέλι είναι πολύ περιορισμένη. Αν και φασματοσκοπικές και αναλυτικές τεχνικές όπως Raman, FTIR, HPLC και GC-MS βρίσκονται στο προσκήνιο της ανίχνευσης και του χαρακτηρισμού των MPs/NPs στο μέλι, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ένας καθολικός τρόπος απομόνωσης και ποσοτικοποίησης.

Θα πρέπει να γίνει έρευνα για άλλους τρόπους προστασίας της ανθρώπινης υγείας, όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών ή η ανάπτυξη νέων υλικών συσκευασίας που να είναι πλήρως ανθεκτικά στις προαναφερθείσες συνθήκες πίεσης, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα μετανάστευσης MP/NP. Οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο πώς συσκευάζεται ένα προϊόν και σε ποιες συνθήκες αποθηκεύτηκε.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Αναφορά: Κατσάρα, Κλυταιμνήστρα, Γιώργος Κενανάκης, Ελευθέριος Αλισανδράκης, και Βασίλης Μ. Παπαδάκης. 2022. “Ποιότητα μελιού και μικροπλαστική μετανάστευση από τις συσκευασίες τροφίμων: Πιθανή απειλή για την υγεία των καταναλωτών;”  Microplastics 1, αρ. 3: 406-427. https://doi.org/10.3390/microplastics1030030

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα