Το πρόσφατα δημοφιλές γλύκισμα δεν μπόρεσε να αποφύγει μόλυνση από σαλμονέλα.
Τι και αν είναι Trend και τα «σπάει» στα social media, τι και αν οι συζητήσεις γύρω από το πόσο νόστιμη ή όχι είναι, έχουν πάρει “φωτιά”… Η δημοφιλής σοκολάτα Dubai ένα ογκώδες γλύκισμα σοκολάτας με γέμιση φιστικιού και φύλλα κανταΐφι, εξακολουθεί να είναι τρόφιμο και όπως και όλα τα τρόφιμα κινδυνεύει να μολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Δείτε σήμερα: Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum
- Δείτε επίσης: Προσοχή- ΕΦΕΤ: Επικίνδυνο παθογόνο για δεύτερη φορά σε δημοφιλές τρόφιμο που πωλείται σε ελληνικά σουπερμάρκετ
Η σοκολάτα Ντουμπάι με την επωνυμία Oasis Treasures που πωλείται στα καταστήματα Showcase ανακλήθηκε στον Καναδά λόγω σαλμονέλας. Το βακτήριο εντοπίστηκε μετά από εργαστηριακή ανάλυση και οι αρχές συνιστούν στους καταναλωτές: « Μην καταναλώνετε, χρησιμοποιείτε, πουλάτε, σερβίρετε ή διανέμετε τα προϊόντα που ανακαλούνται».
- Δείτε επίσης: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκια σε μακαρόνια μεγάλης ελληνικής εταιρείας – Η απάντηση της εταιρείας
- Δείτε ακόμα: Καρκινογόνες ουσίες σε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από Temu και Shein – Εργαστηριακοί έλεγχοι
Η σοκολάτα Dubai, έγινε γνωστή στα τέλη του 2023, όταν μια ανάρτηση του TikTok έγινε viral για να φθάσει σήμερα να έχει σχεδόν 80 εκατομμύρια προβολές.
Η σχέση σοκολάτας και σαλμονέλας
Όσο δυνατή είναι η σχέση του ανθρώπου με τη σοκολάτα άλλο τόσο δυνατή είναι και η σχέση της σοκολάτας με το βακτήριο της σαλμονέλας. Οι τροφικές δηλητηριάσεις από μη τυφοειδή σαλμονέλωση, μετά την κατανάλωση σοκολάτας εμφανίζονται στη βιβλιογραφία από τη δεκαετία του 1950, με αρκετά τεκμηριωμένα κρούσματα. Υπενθυμίζεται η μεγάλη επιδημία σαλμονέλωσης σε δεκάδες χώρες από τη σοκολάτα Kinder της Ferrero το 2022 με (455 ασθενείς σε 16 χώρες κυρίως μικρά παιδιά.
Η σοκολάτα έχει ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που την καθιστούν βέλτιστο μέσο για την εξάπλωση της σαλμονέλας. Τρεις παράγοντες ευθύνονται για αυτό. Πρώτον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και το υψηλό επίπεδο λίπους της σοκολάτας αυξάνουν τη θερμική αντίσταση της σαλμονέλας. Δεύτερον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την παραγωγή της σοκολάτας, παρά την εξάλειψη της σαλμονέλας, θα χειροτέρευαν τη γεύση της. Τρίτον, η σαλμονέλα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στη σοκολάτα. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ποσότητα σαλμονέλας που απαιτείται για την έναρξη μιας λοίμωξης, απεικονίζουν την πρόκληση της πρόληψης εξάρσεων αυτής της λοίμωξης.
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβληθούν από σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις. Τα υγιή άτομα μπορεί να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή αρθρίτιδα.
- Δείτε επίσης: Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.