Ο καταναλωτής επικαλείται τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης της Consumer Reports σε 28 μαύρες σοκολάτες, συμπεριλαμβανομένης και της Hershey.
Στο στόχαστρο ενός καταναλωτή από τη Νέα Υόρκη βρέθηκε η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Hershey, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τη μαύρη σοκολάτα της, η οποία φέρεται να περιέχει επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου και καδμίου.
Σύμφωνα με την Daily Caller, ο καταναλωτής ονόματι Christopher Lazazzaro υπέβαλε μήνυση κατά της Hershey νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενος τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης της Consumer Reports (CR).
Η μελέτη, εξέτασε συνολικά 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας διαφόρων εταιρειών, όπως η Godiva, η Lindt και φυσικά η Hershey’s, χρησιμοποιώντας το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης της Καλιφόρνια (MADL) για μόλυβδο και κάδμιο: 0,5 μικρογραμμάρια και 4,1 μικρογραμμάρια, αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η Special Dark Mildly Sweet Chocolate της Hershey περιέχει 265% του μολύβδου MADL και 30% του MADL κάδμιου. Η CR ανέφερε, επιπλέον, ότι η σοκολάτα Lily’s Extremely Dark Chocolate με 85% Κακάο περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα τόσο μολύβδου όσο και καδμίου. Η Hershey Company εξαγόρασε τη Lily’s τον Ιούνιο του 2021.
Τα ποσοστά εγείρουν ανησυχίες, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει τη μαύρη σοκολάτα ως μια ασφαλή και υγιεινή επιλογή, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη η κατανάλωση μόνο 30 γραμμαρίων την ημέρα από αυτές τις σοκολάτες θα υπερέβαινε το επιτρεπόμενο ποσοστό βαρέων μετάλλων που είναι ασφαλές να εκτεθεί ακόμα και ένας ενήλικας, πόσο μάλλον ένα παιδί.
Ο Lazazzaro υποστήριξε ότι αν οι καταναλωτές γνώριζαν για τα επίπεδα δεν θα αγόραζαν τις σοκολάτες, αφού τα επίπεδα αυτά αποτελούν “σοβαρό κίνδυνο για την υγεία”, σύμφωνα με τη New York Post, επομένως η εταιρεία θα έπρεπε να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στα συστατικά της. Ο καταναλωτής ζητά αποζημίωση η 5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Hershey, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα κινηθεί δικαστικά ενάντια σε άλλες εταιρείες που αναφέρονται στην επικαλούμενη έρευνα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα ο μόλυβδος, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο για αναπτυξιακά προβλήματα, διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου, χαμηλότερα σκορ IQ και άλλα θέματα.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τον Αύγουστο του 2021, το όριο ασφαλείας της ποσότητας καδμίου σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Για την σοκολάτα το όριο καδμίου είναι μεταξύ 0,1 και 0,8 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σοκολάτας, ανάλογα με τον τύπο της σοκολάτας και όλες οι σοκολάτες που εισάγονται στην Ευρώπη πρέπει να συμμορφώνονται με το όριο.