Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μοσχάτο Σάμου: «Ταξίδι στην παράδοση» στους χώρους του Οινοποιητικού Μουσείου του νησιού

ΑρχικήΝέαΜοσχάτο Σάμου: «Ταξίδι στην παράδοση» στους χώρους του Οινοποιητικού Μουσείου του νησιού
spot_img

cibum team

Σε ένα πέτρινο κτήριο του 19ου αιώνα στο Βαθύ, το οποίο κατά το παρελθόν λειτούργησε ως οιναποθήκη αλλά και ως βαρελοποιείο, στεγάζεται από το 2005 το Μουσείο Οίνου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου.

      Χώρος, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Ιωάννης Σκούτας «αντικατοπτρίζει την ιστορική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή του νησιού, καθώς το μοσχάτο σαμιώτικο κρασί είναι συνυφασμένο με την πορεία αυτού του τόπου ανά τους αιώνες», καθώς όπως συμπλήρωσε «με τη μακρά ιστορική διαδρομή 2.500 ετών αδιάλειπτης οινοκαλλιέργειας και τον καθημερινό μόχθο 2.200 αμπελοκαλλιεργητών που ακολουθούν την πατροπαράδοτη χειρωνακτική εργασία, ο σαμιώτικος αμπελώνας και ο Συνεταιρισμός του νησιού (ΕΟΣ Σάμου) παράγουν τα μοναδικά στον κόσμο “κρασιά των θεών”, ονομαστά και εξαγώγιμα σε όλον τον κόσμο».

      Ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στους χώρους του Μουσείου έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα πολυβραβευμένα μοσχάτα κρασιών του Συνεταιρισμού από την εξαιρετική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου» που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στις προσπάθειες του ντόπιων αμπελοκαλλιεργητών. Παράλληλα στο χώρο διατηρούνται εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους οινοπαραγωγούς στο παρελθόν, ενώ υπάρχει συλλογή κρασιού, έγγραφα και φωτογραφικό υλικό.

   Σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, εκεί φιλοξενούνται επίσης στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί. «Η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε “πεζούλες ξερολιθιάς”, το “καλύβι” και το πατητήρι, οι συλλεκτικές φιάλες, οι παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, η τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και οι τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων» είναι μερικά από τα αυτά που θα έρθει σε επαφή ο επισκέπτης σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΣ.

 Επίσης, στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα σαμιώτικα κρασιά από το 1936 μέχρι σήμερα, σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις: Χρυσά, διπλά χρυσά αλλά και διαμαντένια βραβεία.

Το μέλλον του ΕΟΣ Σάμου

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ) βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα παλαιότερα συνεταιριστικά σχήματα της Ελλάδας. Το 70% της παραγωγής του εξάγεται σε συνολικά 27 χώρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ). Ωστόσο οι υπεύθυνοί του δεν «επαναπαύονται στις δάφνες τους» και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, με τα οποία θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τον ΕΟΣ.      Όπως δήλωσε ο κ. Σκούτας, μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια κύριες στοχεύσεις αποτελούν η «διατήρηση της αμπελουργίας, η ταύτιση του συνεταιριστικού σχήματος της Σάμου με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας, η ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων, η διαρκής ποιοτική αναβάθμισή τους αλλά και η δημιουργία νέων, όπως η φετινή σειρά των “Άθικτων Οίνων” (Natural Wines), οι οποίες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιλογές του καταναλωτή”.  Παράλληλα επιδίωξη όλων είναι η αύξηση του μεριδίου των σαμιακών οίνων στην παγκόσμια αγορά οίνου και «η διαρκής επέκταση σε νέες αγορές, ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΕΟΣ Σάμου και η αύξηση των πωλήσεων προς όφελος των αμπελοκαλλιεργητών μελών του».

 Τέλος, μιλώντας για το μέλλον του Μουσείου ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου σημείωσε ότι προσανατολισμός τους είναι η «εφαρμογή προγραμμάτων επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε το σύνολο της ιστορίας του τόπου, που ταυτίζεται σχεδόν με την αμπελοοινική ιστορική εξέλιξη, να γίνει “κτήμα” όλων των επισκεπτών».

Πηγή: ΑΠΕ


Δείτε επίσης:

Γάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας 

Τροφικές δηλητηριάσεις από άψητο μείγμα για κέικ 

Η 28χρονη από τη Χίο που εξάγει αρωματικά φυτά και βότανα σε όλο τον κόσμο 

Έρευνα: Ασαφείς οι ετικέτες αλλεργιογόνων για τους καταναλωτές 

Catherine Zeta Jones: H δίαιτα που την κρατά… κορμάρα στα 51 της! 

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους; 

Νεκρή σαύρα σε σαλάτα σοκάρει την κοινή γνώμη στο Σιάτλ 

Διακοπές και δίαιτα: 13 απόλυτα ρεαλιστικοί τρόποι για να χάσετε βάρος 

Επιστημονική μελέτη: Το κοτόπουλο είναι η κύρια πηγή Campylobacter σε ανθρώπους 

Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες να κάνουν δίαιτα!  

Μηχανικώς Διαχωρισμένο Κρέας (ΜΔΚ): Τι ορίζει η νομοθεσία  

«Ύποπτα» για σαλμονέλα μπαχαρικά γνωστής εταιρείας  

Καινοτομία: Παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ από Vegan δέρμα με βάση τα φυτά

Νέα νοθεία φέτας: Βαραίνει το κατηγορητήριο  

X RAY στα τρόφιμα: Λειτουργία- εφαρμογές- εγκατάσταση-κόστος- μειονεκτήματα-απόδοση 

Alert: Έκτακτη ανακοίνωση από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα