Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας

ΑρχικήΟικιακάΓάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας
spot_img

cibum team

Όταν -επιτέλους- βρείτε το άλλο σας μισό είναι πολύ πιθανό να έχει εντελώς διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τις δικές σας. Από τη διατροφή χωρίς κρέας έως την κατανάλωση κρέατος σε κάθε γεύμα, από την καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών έως καθόλου, από την μεγάλη αδυναμία στο ψωμί έως την πλήρη απουσία του…  Οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτή η διαφορά ίσως οδηγήσει σε καθημερινές συγκρούσεις.

Στα πρώτα ραντεβού με τον έρωτα της ζωής σας, συνήθως συμφωνείτε σε όλα … γιατί να φέρετε αντίρρηση και να χαλάσετε τις όμορφες στιγμές;-  Του/της αρέσει το σουβλάκι με απ’ όλα; Οκ μέσα. Είναι χορτοφάγος; Και εγώ! Πίνει ελληνικό καφέ; Γιατί όχι; Όταν είσαι πλημμυρισμένος από την ευδαιμονία του έρωτα, το πιο εύκολο είναι να συμφωνείς σε όλα…

Αλλά μετά από λίγους μήνες που οι έξοδοι για φαγητό μειώνονται, που έρχεται η συνήθεια και φεύγει ο πρώτος ενθουσιασμός, με λίγα λόγια όταν τελειώνει η περίοδος μέλιτος, αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι αληθινές προτιμήσεις του καθένα, και οι… βόμβες αλήθειας πέφτουν η μία μετά την άλλη κάνοντας μεγάλο «θόρυβο».

«δεν μου αρέσει το γιαούρτι»

«μα τόσο καιρό, γιαούρτι τρώγαμε κάθε βράδυ»

«επειδή έτρωγες εσύ. Τώρα θέλω ένα σουβλάκι… και να ξέρεις μισώ τον γαλλικό καφέ…. Και για πρωινό δεν θέλω δημητριακά θέλω αυγά και τοστ… και να κάνουμε και πιο συχνά κοτόπουλο γιατί χρειάζομαι πρωτεΐνες για το γυμναστήριο….»

Για να μην έχουν άσχημες συνέπειες αυτές οι σοκαριστικές «εξομολογήσεις», καλό θα είναι να προετοιμαστείτε.

«Μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις που βλέπω στα ζευγάρια είναι όταν κάποιος έχει έναν σημαντικό διατροφικό περιορισμό», λέει η διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής Alissa Rumsey. «Είτε είναι χωρίς γλουτένη, είτε είναι χορτοφάγος είτε ο ένας από τους δύο έχει τροφική αλλεργία, ή δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να υπάρξουν μεγάλες συγκρούσεις όταν ένας σύντροφος δεν τρώει συγκεκριμένα τρόφιμα». Η Rumsey προειδοποιεί ότι αυτές οι συγκρούσεις ίσως επιδεινωθούν, εάν ο ένας από τους δύο έχει την μεγαλύτερη ευθύνη στο μαγείρεμα.

“Εάν ένα άτομο επικεντρώνεται στην υγεία και τη διατροφή του και το άλλο τρώει ανθυγιεινά τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε «μάχες» εξουσίας και ελέγχου”, επισημαίνει και η ψυχολόγος ειδική στις σχέσεις Jane Greer, Ph.D

Αντιμετωπίστε τις διαφορές σας

Η πρώτη γραμμή άμυνας σας, εξηγεί η Rumsey, είναι να γνωρίζετε τις διατροφικές σας διαφορές από την αρχή. «Όταν αρχίζουμε να βγαίνουμε με κάποιον, γενικά δεν μας ενδιαφέρει ποιες είναι οι προτιμήσεις του για φαγητό», επισημαίνει. “Αλλά όσο περνάει ο καιρός, αυτό που φαινόταν ότι δεν ήταν μεγάλη υπόθεση στην αρχή, μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα.”Γι αυτό πριν προχωρήσετε, πείτε στο σύντροφό σας ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στη διατροφή διότι η επικοινωνία είναι το κλειδί “.  Μάλιστα η Rumsey τονίζει ότι, το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από τροφή για τους ανθρώπους. Συνδέεται με το πώς μεγάλωσαν, τα πιστεύω τους, την οικογένειά τους και πολλά άλλα. Το να καταλάβετε ποιες είναι οι διαφορές σας και γιατί ο σύντροφός σας τρέφεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στην αποδοχή πολλών περισσότερων παραμέτρων του χαραχτήρα και των δύο συντρόφων.

Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας

Η Greer λέει ότι κατά τη διάρκεια της συμβίωσης ή του γάμου είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθείτε στις δικές σας διατροφικές συνήθειες, και όχι τόσο του συντρόφου/συζύγου. “Αντί να πείτε στον σύντροφό σας τι να φάει ή τι να μην φάει, επικεντρωθείτε στις δικές σας διατροφικές συνήθειες. Ξοδέψτε την ενέργειά σας στη φροντίδα του εαυτού σας.” Από εκεί και πέρα, εάν ο άλλος δεν συμμετέχει στις δικές σας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και επιδεικνύει τρόφιμα εντελώς αντίθετα με τις δικές σας προτιμήσεις, “μπορείτε πάντα να βγείτε έξω και να φύγετε από το δωμάτιο μέχρι να ολοκληρώσει το γεύμα του.”.

Ο συμβιβασμός είναι βασικός

Παρά τις διατροφικές σας διαφορές, είναι σημαντικό να συμβιβαστείτε. “Κανένας από τους δύο συζύγους δεν χρειάζεται να ανανεώσει πλήρως τη διατροφή του, αλλά και οι δύο θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν “, λέει η Rumsey. Για παράδειγμα, εάν είστε κρεατοφάγος παντρεμένος με vegan, φροντίστε ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα να είναι χωρίς κρέας και προσπαθήστε να βρείτε συνταγές που μπορούν εύκολα να γίνουν vegan και μη vegan, “Δοκιμάστε μια νέα συνταγή στην οποία συμφωνείτε και οι δύο. Το να μπείτε στην κουζίνα και να πειραματιστείτε με τρόφιμα, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και των δύο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας ενώ διευρύνετε τον ουρανίσκο σας.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφής

Αν και όλοι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε πολλά σίγουρα οι γνώσεις μας σε οποιοδήποτε θέμα είναι λιγότερες από τους ειδικούς. Γι αυτό καλό θα είναι να επισκεφτείτε μαζί με τον/την σύντροφό σας έναν ειδικό διατροφής που θα σας βοηθήσει να βρείτε μία μέση λύση, που θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τις επιλογές σας, που ίσως σας ανοίξει νέους δρόμους κατανόησης των αναγκών των δικών σας αλλά και του συντρόφου σας.

Εστιάστε στις ομοιότητες

Ταιριάζετε σε πολλά… δεν μπορεί να μην υπάρχουν κοινά σημεία και στην διατροφή σας. Εντοπίστε τα και εκμεταλλευτείτε τα. Σίγουρα όσα αγαπάτε και οι δύο είναι περισσότερα από τις διαφορές σας.

Συνδυάστε τα ανόμοια

Αν εκείνος είναι vegan και εσείς όχι, μπορείτε να φτιάξετε έναν όμορφο συνδυασμό πρωτεΐνης με λαχανικά και στο σερβίρισμα να τα διαχωρίσετε. Υπάρχουν τόσο ανόμοιοι συνδυασμοί που εάν τους βρείτε θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα. Και μάλιστα αφήστε τον σύντροφο σας να σας μαγειρέψει το κρέας που τόσο αγαπάτε και εσείς φτιάξτε του μία πρωτότυπη συνταγή vegan. Γιατί πάντα οι διαφορές μας φέρνουν πιο κοντά.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Η επικοινωνία στα ζευγάρια είναι σημαντική μέσα και έξω από την κουζίνα. Στην πραγματικότητα, αν ήμασταν πιο ανοιχτοί μεταξύ μας από την αρχή της σχέσης όλα θα ήταν πιο αρμονικά και στη συνέχεια. Πείτε από την αρχή τι αισθάνεστε. Διαλέξτε το φαγητό που σας αρέσει, μη  λέτε ναι, εάν δεν το πιστεύετε, εκφράστε τις ανάγκες σας, αποκαλύψτε τις ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις στο φαγητό. Ίσως είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε με τον σωστό τρόπο. Αλλά θα είναι πιο δύσκολο να αποκαλύψουμε την αλήθεια όταν θα είναι πλέον αργά. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε σε ουδέτερο έδαφος είναι να μιλήσετε για αυτό που χρειάζεστε και να ακούσετε τι χρειάζεται ο σύντροφός σας. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολλά φαγητά που μπορείτε να απολαύσετε μαζί.

Πληροφορίες από Psycom.net και greatist.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο