Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα διάσταση στις γνώσεις μας για την κινόα – Ερευνητές καταρρίπτουν θεωρία 127 χρόνων

ΑρχικήΕπιστήμηΝέα διάσταση στις γνώσεις μας για την κινόα - Ερευνητές καταρρίπτουν θεωρία 127 χρόνων
spot_img

Ποια είναι η λειτουργία των κυττάρων επιδερμικής κύστης της κινόα;

     Τα κύτταρα κύστης της κινόα χρησιμεύουν ως φράγμα ενάντια στα παράσιτα και τις ασθένειες, έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Current Biology. Με αυτή τη μελέτη κατάφεραν να καταρρίψουν μια πεποίθηση περισσότερων από 100 χρόνων, πως τα κύτταρα επιδερμικής κύστης που βρίσκονται στην κινόα, την προστατεύουν μόνο από το αλάτι και την ξηρασία.

    Όπως η κινόα, έτσι και άλλα ανθεκτικά φυτά καλύπτονται από κύστες που μοιάζουν με μπαλόνια, οι οποίες για 127 χρόνια πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την προστασία τους από την ξηρασία και το αλάτι. Τα αποτελέσματα της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που ανατρέπουν αυτήν τη πεποίθηση,  καθιστούν πιθανό ότι ακόμη πιο ανθεκτικά φυτά κινόα θα μπορούν πλέον να εκτρέφονται, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ ευρύτερη καλλιέργεια αυτής της βιώσιμης καλλιέργειας παγκοσμίως.

    Τα κύτταρα της επιδερμικής κύστης είναι δομές τριχών γεμάτες με υγρό στα φύλλα, τους μίσχους και τις επιφάνειες μιας ποικιλίας φυτών. Μερικά φυτά, συμπεριλαμβανομένης της κινόα, συχνά καλύπτονται πλήρως με αυτά. Το 1896, ο Αυστριακός φυσιολόγος φυτών Gottlieb Haberlandt πρότεινε ότι τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης χρησιμεύουν ως δεξαμενές νερού, κάτι που όπως φαινεται τώρα, καταρρίπτεται.

    “Η κινόα έχει διαφημιστεί ως μια μακροπρόθεσμη καλλιέργεια επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και είναι εξαιρετικά ανεκτική στην ξηρασία και το αλάτι, και συνεπώς στην κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μυστικό της ανοχής της κινόα ήταν στα πολλά επιδερμικά κύτταρα κύστης στην επιφάνεια της. Μέχρι τώρα, εθεωρείτο ότι χρησίμευαν ως ένα είδος αποθήκευσης αλατιού και νερού. Αλλά δεν είναι έτσι, και έχουμε ισχυρές αποδείξεις γι’ αυτό”, λέει ο καθηγητής Michael Palmgren από το Τμήμα Φυτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών.

   “Είτε ρίξαμε αλμυρό νερό στα μεταλλαγμένα φυτά χωρίς κύτταρα της ουροδόχου κύστης είτε τα εκθέσαμε στην ξηρασία, είχαν εξαιρετική απόδοση και αντίθετη με τις προσδοκίες. Άρα, κάτι δεν πήγαινε καλά. Από την άλλη πλευρά, μπορούσαμε να δούμε ότι είχαν μολυνθεί έντονα από μικρά έντομα. Σε αντίθεση με τα φυτά που καλύπτονται με κύτταρα κύστεως. Τότε συνειδητοποίησα ότι τα κύτταρα της κύστης πρέπει να έχουν μια εντελώς διαφορετική λειτουργία», λέει ο Max Moog, τώρα μεταδιδάκτορας στο Τμήμα Φυτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

    Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τι κρύβεται μέσα στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης βρήκαν ενώσεις που απωθούν τους εισβολείς. Μεταξύ άλλων, τα κύτταρα αυτά περιέχουν οξαλικό οξύ, μια ένωση που βρίσκεται επίσης στο ραβέντι, το οποίο δρα ως θανατηφόρο δηλητήριο για τα παράσιτα. Τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι τα κύτταρα κύστης προστατεύουν την κινόα από μια από τις πιο κοινές βακτηριακές ασθένειες στα φυτά, την Pseudomonas syringae. Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή καλύπτουν εν μέρει τα στόματα στα φύλλα του φυτού, σημείο εισόδου για πολλούς βακτηριακούς εισβολείς.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας προσθέτουν μια νέα διάσταση στις γνώσεις μας για την κινόα. Μέχρι τώρα, πολύ λίγα ήταν γνωστά για το πώς το φυτό αμύνεται από επιθέσεις από εχθρικούς οργανισμούς.”Τώρα ξέρουμε ότι η κινόα δεν είναι ανεκτική μόνο σε μη βιολογικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η ξηρασία και το αλάτι, αλλά και σε βιολογικές επιρροές όπως τα παράσιτα και τα παθογόνα βακτήρια. Και ταυτόχρονα, βρήκαμε το μυστικό αυτών των παράξενων κύτταρα της ουροδόχου κύστης Αυτή η έρευνα είναι ένα παράδειγμα για το πώς αυτό που διαπιστώνεται δεν αποδεικνύεται πάντα ότι είναι αληθινό», καταλήγει ο καθηγητής.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο