Αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών – Αντικατάσταση του άρθρου 115.
Με ΦΕΚ προχώρησε η αντικατάσταση του άρθρου 115 «Ζυμαρικά» του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) (Β’ 788/ 1987) και κατάργηση της υπ’ αρ. 359/93 (Β’ 496) απόφασης του Α.Χ.Σ.. Ορίζονται πλέον ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών και στην παράγραφο 3 αποτυπώνεται πως δεν μπορεί τα προϊόντα από αλεύρι όσπρια να καλούνται ζυμαρικά αλλά μπορούν να περιγράφονται βάσει σχήματος πχ “πένες”.
Ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών αποτελούν:
α) Τα «ζυμαρικά σκληρού σίτου», στα οποία η πρώτη ύλη είναι σιμιγδάλι ή άλευρο ολικής άλεσης από σκληρό σιτάρι,
β) τα «νωπά ζυμαρικά», τα οποία δεν έχουν υποστεί ξήρανση,
γ) τα «γεμιστά ζυμαρικά», τα οποία αποτελούνται από περίβλημα ζυμαρικού και γέμιση και
δ) τα «προ-μαγειρεμένα ζυμαρικά», τα οποία έχουν υποβληθεί σε βρασμό ή σε άτμιση με αποτέλεσμα τη ζελατινοποίηση του αμύλου σε σημαντικό βαθμό.
3. Προϊόντα από άλευρα οσπρίων μπορούν να φέρουν συνήθη σχήματα ζυμαρικών και να χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τα σχήματα αυτά, με την προϋπόθεση να δηλώνεται η προέλευση του αλεύρου και να μην δηλώνονται ως ζυμαρικά.”
Επιπλέον ορίζεται ανώτατο όριο στο αλάτι: Στα ζυμαρικά που παρασκευάζονται εγχώρια το ποσοστό του τυχόν προστιθέμενου αλατιού (χλωριούχο νάτριο) στο τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,2%. Ειδικά για τα γεμιστά ζυμαρικά το ποσοστό του αλατιού στο τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,5%.”