H αλυσίδα που είναι σχετικά άγνωστη στη Δύση.
Η McDonald’s, κάποτε ο βασιλιάς των αλυσίδων fast food σε παγκόσμιο επίπεδο, ανατράπηκε από έναν σχετικά άγνωστο ανταγωνιστή στη Δύση. Σύμφωνα με το Statista μέσω του Chowhound, η McDonald’s διαθέτει 41.800 καταστήματα παγκοσμίως, αλλά ο αντίπαλός της την ξεπερνά κατά 3.000.
Η Mixue Bingcheng, μια κινεζική αλυσίδα που ειδικεύεται στο τσάι με φούσκες και το παγωτό, διαθέτει εντυπωσιακά 41.800 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2024. Η μάρκα, γνωστή για τα φιλικά προς τον προϋπολογισμό παγωτά χωνάκια της με τιμή μόλις ένα γουάν (περίπου 15 λεπτά) και ποτά τόσο φθηνά όσο 25 λεπτά, ιδρύθηκε το 1997.

Έκτοτε, η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σερβίροντας γρήγορο φαγητό σε περισσότερες από δέκα διαφορετικές χώρες.
Αν και το Mixue Bingcheng έχει παρουσία σε αρκετές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ινδονησία, το εντυπωσιακό 90% των καταστημάτων του βρίσκεται στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν υποκαταστήματα ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ταπεινό επιχειρηματικό εγχείρημα έχει μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο κολοσσό, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην επιτυχημένη στρατηγική franchising. Σημαντικό μέρος των εσόδων της Mixue Bingcheng προέρχεται από την πώληση υλικών τροφίμων, εξοπλισμού και συσκευασίας στους δικαιοδόχους της, με πάνω από το 99% των καταστημάτων της αλυσίδας να είναι δικαιοδόχοι, αναφέρει η Express.
Παρά την εκτεταμένη εμβέλειά της, η Mixue Bingcheng δεν βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων όσον αφορά τα έσοδα, μένοντας πίσω από άλλες αλυσίδες που επικεντρώνονται στα ποτά, όπως η Starbucks και η Tim Hortons. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσει τελικά στην κορυφή.
Ο ιδρυτής της Mixue Bingcheng, Zhang Hongchao, έχει σίγουρα αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια αγορά με μια εντυπωσιακή αύξηση 42% στα καθαρά κέρδη στα 3,49 δισεκατομμύρια γιουάν τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία σημείωσε επίσης αύξηση των εσόδων της κατά 21%, φτάνοντας τα 18,7 δισεκατομμύρια γουάν.
Ο Zhang μοιράστηκε προηγουμένως το φιλόδοξο όραμά του με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας: «Ας αφήσουμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να τρώνε καλά και να πίνουν καλά με μόλις δύο αμερικανικά δολάρια».
Παράλληλα, η McDonald’s φαίνεται να έχει δεχτεί ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα, με τις εκθέσεις του Φεβρουαρίου να δείχνουν πτώση των καθαρών κερδών του τέταρτου τριμήνου στα 2,02 δισεκατομμύρια δολάρια, από 2,04 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.
Υπάρχουν εικασίες ότι η πτώση μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συσχετίζουν μια θανατηφόρα επιδημία E. coli με τα μπιφτέκια Quarter Pounder της αλυσίδας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις πωλήσεις.