cibum team
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε δεδομένα για βαρέα μέταλλα σε μια σειρά τροφίμων.
Η πρώτη πρόσκληση για δεδομένα αφορά μεθυλυδράργυρο και ολικό υδράργυρο σε καθρεπτόψαρα ατλαντικού (Hoplostethus atlanticus), κοκκινοφίδια (Genypterus blacodes) και μπακαλιάρους ανταρκτικής (Dissostichus eleginoides) και η δεύτερη αφορά μόλυβδο σε τρόφιμα με βάση τα δημητριακά και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα για βρέφη και μικρά παιδιά, αποξηραμένα μπαχαρικά και μαγειρικά βότανα, αυγά, σάκχαρα και καραμέλες με βάση τη ζάχαρη. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2021 .
Τα νέα ή πρόσθετα δεδομένα για τον υδράργυρο στα ψάρια θα πρέπει να καλύπτουν τα τελευταία 12 χρόνια. Πρέπει να υποβληθεί στον ΠΟΥ μέσω της βάσης δεδομένων του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης Περιβάλλοντος (GEMS). Τα δεδομένα που έχουν ήδη σταλεί δεν χρειάζεται να υποβληθούν εκ νέου.
Η Επιτροπή Codex για τους επιμολυντές στα τρόφιμα συναντήθηκε τον Μάιο και συμφώνησε να ξεκινήσει να εργάζεται σε ανώτατα επίπεδα (ML) για μεθυλυδράργυρο σε καθρεπτόψαρα ατλαντικού (Hoplostethus atlanticus) και κοκκινοφίδια (Genypterus blacodes) και να δημιουργησει μια ηλεκτρονική ομάδα εργασίας με επικεφαλής τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά για την ανάπτυξη ML και συναφή σχέδια δειγματοληψίας, τα οποία θα εξεταστούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής το 2022. Αυτή η ομάδα θα εξετάσει επίσης δεδομένα για να αποδείξει τη σκοπιμότητα της θέσπισης ενός ML για τα μπακαλιάρους ανταρκτικής (Dissostichus eleginoides) της Παταγονίας.
Όσοι διαθέτουν δεδομένα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) και το όριο ανίχνευσης (LOD) αναλυτικών μεθόδων τους, να αναφέρουν εάν τα δείγματα είναι νωπά ή μεταποιημένα, κονσερβοποιημένα, διατηρημένα ή αλατισμένα, εάν τα ψάρια αλιεύθηκαν στο εσωτερικό ή εισήχθησαν και πληροφορίες από τουλάχιστον δύο τοποθεσίες σε αντιπροσωπευτικά αλίπεδα.
Πηγή: https://www.foodsafetynews.com/2021/07/who-wants-data-on-heavy-metals-in-food/
Δείτε επίσης:
ΕΦΕΤ: Στη δημοσιότητα στοιχεία για τους ελέγχους του 2021
Η απάντηση της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης για την ανάκληση του μελιού της από τον ΕΦΕΤ λόγω μετρονιδαζόλης
Άνοστες ντομάτες: ο λόγος που χάνουν τη “γλύκα” τους. Έρευνα του Πανεπιστημίου Pelotas.
Alert: Παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με πεπόνια.
EFSA: ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ασφάλεια των γλυκαντικών
Marketing τροφίμων: Το πιο υγιεινό ή το πιο νόστιμο;
Ο «πόλεμος» των σούπερ μάρκετ: Ποιες αλυσίδες πουλάνε περισσότερο. “Βασιλιάς” o Σκλαβενίτης.
Απάτη τροφίμων: 650 εντάλματα σύλληψης σε επιχείρηση της Interpol και της Europol σε 77 χώρες