Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025
21.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οργανώσεις καταναλωτών κατηγορούν την ΕΕ για την αποτυχία της να ρυθμίσει τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας

ΑρχικήΝέαΟργανώσεις καταναλωτών κατηγορούν την ΕΕ για την αποτυχία της να ρυθμίσει τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας
spot_img

Συμπλήρωσε 16 χρόνια η καθυστέρηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των παραπλανητικών ισχυρισμών για την υγεία.

Η 20η Ιανουαρίου, γνωστή για πολλούς ως “Blue Monday” (η πιο θλιβερή ημέρα του έτους), είναι μια υπενθύμιση για την BEUC, την ομπρέλα 44 ανεξάρτητων οργανώσεων καταναλωτών της 16ετούς αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσπίσει σαφείς κανόνες για τη χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα.

- Advertisement -

Σε ένα νέο βίντεο, η οργάνωση καταγγέλλει πώς οι καταναλωτές εκτίθενται καθημερινά σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς από ανθυγιεινά προϊόντα, χωρίς καμία προστασία.

Ο κανονισμός του 2006 για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας προέβλεπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να έχει καθορίσει θρεπτικά προφίλ έως τις 19 Ιανουαρίου 2009. Αυτά τα προφίλ θα καθόριζαν όρια για τα επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και λιπών, πάνω από τα οποία τα τρόφιμα δεν θα μπορούσαν να φέρουν διατροφικούς ισχυρισμούς στη συσκευασία ή στη διαφήμιση. Ωστόσο, 16 χρόνια μετά, οι απαραίτητες ρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Η BEUC εδώ και χρόνια πιέζει την ΕΕ να αναλάβει δράση για τα θρεπτικά προφίλ. Το 2019, σηματοδότησε την καθυστέρηση των 10 ετών με ένα βίντεο και μια τούρτα για τον τότε Επίτροπο Υγείας και Τροφίμων.

Παράλληλα, έχει συλλέξει δεκάδες παραδείγματα ύποπτων ισχυρισμών σε προϊόντα από όλη την Ευρώπη και συνεργάζεται με οργανώσεις υγείας και φορείς της βιομηχανίας τροφίμων για να πιέσει την Επιτροπή να δράσει.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα μήνα, έχει τώρα την ευκαιρία να τερματίσει αυτή την καθυστέρηση και να προτείνει προφίλ θρεπτικών συστατικών. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικούς ισχυρισμούς και την προώθηση πιο υγιεινών επιλογών στα τρόφιμα.

Η έλλειψη σαφών κανονισμών συμβάλλει στην επιδημία παχυσαρκίας, η οποία επηρεάζει 1 στα 3 παιδιά στην Ευρώπη. Με σωστή σήμανση, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις, αποφεύγοντας προϊόντα που παρουσιάζονται ως υγιεινά ενώ στην πραγματικότητα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή κορεσμένα λιπαρά.

Σήμερα, χωρίς καθορισμένα θρεπτικά προφίλ, οι διατροφικοί ισχυρισμοί επιτρέπονται εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού (1924/2006), ανεξάρτητα από τη συνολική διατροφική αξία του προϊόντος.

Για παράδειγμα, ένα δημητριακό πρωινού μπορεί να φέρει τον ισχυρισμό «πηγή φυτικών ινών», εάν περιέχει τουλάχιστον 3g φυτικών ινών ανά 100g, ακόμα κι αν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό παραπλανεί τους καταναλωτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάνουν μια υγιεινή επιλογή.

Ο αρχικός κανονισμός προέβλεπε τα θρεπτικά προφίλ ακριβώς για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του κανονισμού, στόχος ήταν να μην επιτρέπεται η παρουσίαση ενός ανθυγιεινού προϊόντος ως υγιεινού, αποκρύπτοντας τη συνολική διατροφική του κατάσταση.

https://www.beuc.eu/news/eu-16-year-delay-tackle-misleading-claims-leaves-consumers-feeling-blue

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας

Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό χωρών ειδοποίηση για επικίνδυνα τρόφιμα, που γίνεται από το Ευρωπαϊκό RASFF - Κίνδυνος μόνιμης βλάβης ή θανάτου

Συναγερμός για δημοφιλή κρέμα της L’Oreal που περιέχει καρκινογόνο βενζόλιο

Φυσικό συστατικό της βενζίνης και του καπνού του τσιγάρου, το βενζόλιο μπορεί να  προκαλέσει λευχαιμία  

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την παρουσία καρκινογόνων μυκοτοξινών στα τρόφιμα – Έκθεση του ΕΟΠ

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα