Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια κινητοποίηση: Ειδοποίηση στην Ελλάδα για μολυσμένη αποξηραμένη καρύδα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγκόσμια κινητοποίηση: Ειδοποίηση στην Ελλάδα για μολυσμένη αποξηραμένη καρύδα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας
spot_img

Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Νότια Αφρική μέχρι την Αργεντινή, πωλείται καρύδα, που  μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

18 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από υψηλής ποιότητας αποξηραμένη καρύδα προέλευσης Ινδονησίας. Η καρύδα είναι μολυσμένη με το βακτήριο της σαλμονέλας.

Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί από την αγορά της Μάλτας, όπου έχουν αποσυρθεί από τα ράφια όλα τα μεγέθη συσκευασίας και διανέμεται ως «Coconuts fine dessicated» με ημερομηνία συσκευασίας μεταξύ 10/09/2024 και 09/10/2024.

Η φωτογραφία του προϊόντος που δημοσίευσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Μάλτας.

Οι χώρες που πωλείται η μολυσμένη καρύδα είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Βοσνία, Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλική Πολυνησία και Ινδονησία.

Η ακατέργαστη, μη επεξεργασμένη καρύδα υποστηρίζει την ανάπτυξη σαλμονέλας καθώς και άλλων εντερικών βακτηρίων, καθώς οι σαλμονέλλες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην αποξήρανση. Η αρχική μόλυνση δεν οφείλεται σε φορείς ή σε μολυσμένα αποθέματα νερού, αλλά σε επαφή με εδάφη που περιέχουν βακτήρια που ακολουθείται από διασπορά μέσω μολυσμένου γάλακτος καρύδας και κελύφους. Η μόλυνση μετά την επεξεργασία προϊόντων χαμηλής υγρασίας, όπως η αποξηραμένη καρύδα, είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Ευρήματα μελέτης έδειξαν ότι η παστερίωση ακατέργαστης καρύδας σε λουτρό νερού στους 80ο  C για 8 έως 10 λεπτά σκότωσε αποτελεσματικά τέτοια βακτήρια, δεν τραυμάτισε το προϊόν και παρείχε μια προφυλακτική μέθοδο που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως από τη βιομηχανία καρύδας.

Άτομα όλων των ηλικιών είναι επιρρεπή σε σαλμονέλωση. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης και γενικά έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, ναυτία, διάρροια, ήπιο πυρετό, έμετο, αφυδάτωση, πονοκέφαλος και/ή κατάπτωση. Η έναρξη της νόσου της σαλμονέλωσης είναι τυπικά 24 – 48 ώρες μετά την έκθεση σε μια μολυσματική δόση (εύρος 8 – 72 ωρών) και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 2 – 7 ημέρες. Σοβαρή ασθένεια όπως σηψαιμία, εμφανίζεται κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Ένας μικρός αριθμός νοσούντων από σαλμονέλωση αναπτύσσει αρθρίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα ή πνευμονία ως συνέπεια της μόλυνσης. Το ποσοστό θνησιμότητας για σαλμονέλωση είναι γενικά μικρότερο από 1%.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο