Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Νότια Αφρική μέχρι την Αργεντινή, πωλείται καρύδα, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
18 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από υψηλής ποιότητας αποξηραμένη καρύδα προέλευσης Ινδονησίας. Η καρύδα είναι μολυσμένη με το βακτήριο της σαλμονέλας.
Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί από την αγορά της Μάλτας, όπου έχουν αποσυρθεί από τα ράφια όλα τα μεγέθη συσκευασίας και διανέμεται ως «Coconuts fine dessicated» με ημερομηνία συσκευασίας μεταξύ 10/09/2024 και 09/10/2024.
Οι χώρες που πωλείται η μολυσμένη καρύδα είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Βοσνία, Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλική Πολυνησία και Ινδονησία.
- Δείτε ακόμη: Το “έξυπνο” γλυκαντικό που μειώνει κοιλιακό λίπος, πίεση και σάκχαρο – Ευρήματα μελέτης
Η ακατέργαστη, μη επεξεργασμένη καρύδα υποστηρίζει την ανάπτυξη σαλμονέλας καθώς και άλλων εντερικών βακτηρίων, καθώς οι σαλμονέλλες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην αποξήρανση. Η αρχική μόλυνση δεν οφείλεται σε φορείς ή σε μολυσμένα αποθέματα νερού, αλλά σε επαφή με εδάφη που περιέχουν βακτήρια που ακολουθείται από διασπορά μέσω μολυσμένου γάλακτος καρύδας και κελύφους. Η μόλυνση μετά την επεξεργασία προϊόντων χαμηλής υγρασίας, όπως η αποξηραμένη καρύδα, είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Ευρήματα μελέτης έδειξαν ότι η παστερίωση ακατέργαστης καρύδας σε λουτρό νερού στους 80ο C για 8 έως 10 λεπτά σκότωσε αποτελεσματικά τέτοια βακτήρια, δεν τραυμάτισε το προϊόν και παρείχε μια προφυλακτική μέθοδο που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως από τη βιομηχανία καρύδας.
Άτομα όλων των ηλικιών είναι επιρρεπή σε σαλμονέλωση. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης και γενικά έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, ναυτία, διάρροια, ήπιο πυρετό, έμετο, αφυδάτωση, πονοκέφαλος και/ή κατάπτωση. Η έναρξη της νόσου της σαλμονέλωσης είναι τυπικά 24 – 48 ώρες μετά την έκθεση σε μια μολυσματική δόση (εύρος 8 – 72 ωρών) και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 2 – 7 ημέρες. Σοβαρή ασθένεια όπως σηψαιμία, εμφανίζεται κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Ένας μικρός αριθμός νοσούντων από σαλμονέλωση αναπτύσσει αρθρίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα ή πνευμονία ως συνέπεια της μόλυνσης. Το ποσοστό θνησιμότητας για σαλμονέλωση είναι γενικά μικρότερο από 1%.