Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάσχα: “Χρυσά” πληρώνουν τα σοκολατένια αυγά – Πάνω από 100 $ ένα σοκολατένιο λαγουδάκι!

ΑρχικήΝέαΠάσχα: "Χρυσά" πληρώνουν τα σοκολατένια αυγά - Πάνω από 100 $ ένα σοκολατένιο λαγουδάκι!
spot_img

Εν όψει του Πάσχα, οι αυξήσεις έχουν χτυπήσει τα σοκολατένια αυγά και στα αυστραλιανά σουπερμάρκετ, με τους καταναλωτές να μένουν σοκαρισμένοι, σύμφωνα με τη DailyMail.

   Στο ηλεκτρονικό κατάστημα Woolworths ένας επίδοξος καταναλωτής βρήκε σοκολατένιο αυγό 200 γραμμαρίων στην τιμή των 20 δολαρίων (12,50 ευρώ), κάποιος άλλος βρήκε σε σούπερ μάρκετ μια σύνθεση από 92 Ferrero Rocher σε σχήμα πυραμίδας στην απίστευτη τιμή των 200 δολαρίων (125 ευρώ). Πράγμα που σημαίνει πως το ένα σοκολατάκια κοστίζει 2,17 $ (1,35 ευρώ). Κάποιος άλλος αγοραστής ανέφερε ότι βρήκε στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ IGA, ένα Lindt Easter Bunny 1 κιλού για 122 δολάρια (76,60 ευρώ). Τα στοιχεία αυτά όσον αφορά τις αυξημένες τιμές, χρήστες δημοσίευσαν και σχολίασαν στο Reddit με τίτλο, “Μια απαράδεκτη Πασχαλινή συμφωνία. Καλώς ορίσατε, στο αυγό των 20$”.

   Είναι συχνό το φαινόμενο οι πασχαλινές σοκολάτες εν όψει των εορτών να είναι ακριβότερες, ωστόσο φέτος τις έχει χτυπήσει σε μεγάλο βαθμό ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής. Επίσης, ένας ειδικός στο λιανικό εμπόριο, ο Gary Mortimer είπε στο 7News ότι τα πασχαλινά αυγά κοστίζουν πάντα περισσότερο από άλλες σοκολάτες λόγω της πολυπλοκότητας των σχημάτων τους.

    Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του χρόνου είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στα σοκολατένια αυγά  Cadbury, ωστόσο όχι άμεσα, δηλαδή μέσω αύξησης της τιμής, αλλά με μείωση των μεγεθών τους (Shrinkflation). Είναι μια τακτική marketing που ακολουθούν πολλοί λιανοπωλητές αλλά και εστιατόρια παγκοσμίως, που προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν αύξηση των τιμών στα προϊόντα, μειώνουν απλώς το μέγεθος, κάτι που ουσιαστικά έχει τα ίδια αποτελέσματα. Το φαινόμενο “shrinkflation” που παρατηρείται όλο ένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι μια προσπάθεια των εταιριών να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των πρώτων υλών αλλά και τον πληθωρισμό, στους καταναλωτές, χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτό.

   Ωστόσο οι συγκεκριμένες αυξήσεις είναι τόσο εμφανείς και μεγάλες, που οι καταναλωτές εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και, αναρωτώμενοι αν αυτά τα προϊόντα τιμολογήθηκαν κατά λάθος. “Θεέ μου. Θυμάμαι πριν από 10 χρόνια, ζήτησα το 1 κιλό αυγό για αστείο και ήταν 25 $ (15,70 ευρώ) και αυτό φαινόταν σαν μια ανόητα ακριβή επιλογή”, έγραψε ένας σοκαρισμένος χρήστης. “Αυτό, δεν το πιστεύω. Τι στον κόσμο συμβαίνει; Πάνω από εκατό δολάρια για ένα κουνελάκι Lindt!; Σε αυτή την οικονομία! Πες τους ότι ονειρεύονται”, έγραψε ένας άλλος. “Όχι, σίγουρα πρόκειται για τυπογραφικό λάθος”, έγραψε ένας τρίτος. “Απλώς τσακώνονται μαζί μας σε αυτό το σημείο”, έγραψε ένας τέταρτος.Ένας άλλος χρήστης είπε ότι είχε εργαστεί στο Woolworths κατά τη διάρκεια του Πάσχα πέρυσι και ισχυρίστηκε ότι οι συνθέσεις της Ferrero Rochers “δεν πουλάνε καθόλου” και κατέληξαν να αποσυρθούν.

    Εκτός από τον πληθωρισμό, οι τιμές της σοκολάτας έχουν αυξηθεί και λόγω της αύξησης των τιμών του κακάο, απόρροια των κλιματικών συνθηκών. Η περσινή ξηρασία στην Ακτή Ελεφαντοστού, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο παγκοσμίως, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση σε αύξηση της τιμής του κακάο. Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περίπου το 45% του κακάο παγκοσμίως, αλλά λαμβάνει μόνο περίπου το 4% των ετήσιων εσόδων των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως από τις πωλήσεις σοκολάτας.

   Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Harvard, εκτιμούν πως μέχρι το 2030, η παραγωγή κακάο σε χώρες της δυτικής Αφρικής, θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

   Ωστόσο καιρικές συνθήκες δεν έχουν πλήξει μόνο τις παραγωγές κακάο στις συγκεκριμένες περιοχές. Από το 2017, οι κυκλώνες που έχουν πλήξει τη Μαδαγασκάρη, μεγαλύτερη παραγωγό βανίλιας στον κόσμο, οδήγησε σταδιακά σε μείωση της καλλιέργειας και αύξηση των τιμών, με το 2019 να σημειώνει ιστορικό υψηλό που έφτανε τα 500 ευρώ το κιλό, από περίπου 20 ευρώ που ήταν πριν από μια δεκαετία. Το 2022, σημειώθηκε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30% λόγω της τροπικής καταιγίδας Dumako, ενώ είχε προηγηθεί ο κυκλώνας Batsirai και η καταιγίδα Ana, που στοίχισε παράλληλα τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο