Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακύκλωση συσκευασιών: Οι καταναλωτές δεν κατανοούν τα σύμβολα για τις πρακτικές απόρριψης

ΑρχικήPicksNews LineΑνακύκλωση συσκευασιών: Οι καταναλωτές δεν κατανοούν τα σύμβολα για τις πρακτικές απόρριψης
spot_img

Οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση των συσκευασιών τροφίμων.

Έρευνες σε καταναλωτές στην Πολωνία και την Ισπανία δείχνουν ότι η έλλειψη γνώσης σχετικά με τα σύμβολα συσκευασίας τροφίμων εμποδίζει τις αποτελεσματικές πρακτικές απόρριψης.

- Advertisement -

Οι καταναλωτές εξέφρασαν επίσης σύγχυση σχετικά με τον τρόπο ανακύκλωσης συσκευασιών μικτών υλικών, όπως ένα κεσεδάκι γιαουρτιού που έχει καπάκι από διαφορετικό υλικό και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των υλικών.

Η Δρ Στέλλα Λιγνού, στο Πανεπιστήμιο του Reading, που ηγήθηκε της έρευνας, είπε: «Οι καταναλωτές χρειάζονται πραγματικά σαφείς οδηγίες για να μπορούν να ανακυκλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο».

Όταν ρωτήθηκαν, οι ερωτηθέντες στην έρευνα είπαν ότι προτιμούν σύντομη γραπτή επικοινωνία, βίντεο και γραφήματα, για να μάθουν νέες πληροφορίες. Αυτοί είναι οι τύποι επικοινωνίας που μπορούν επομένως να έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Το έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Aarhus (Δανία) και άλλους ευρωπαϊκούς εταίρους της βιομηχανίας και ερευνητικά ιδρύματα. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος EIT Food.

Ο Δρ Λιγνού είπε: «Ακόμη και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν τι υλικά περιλαμβάνει η συσκευασία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, για παράδειγμα, εάν πρέπει να καθαρίσουν τη συσκευασία ή όχι πριν την πετάξουν. Στην Πολωνία, οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν περισσότερα θέματα σχετικά με την απόρριψη στο σπίτι αλλά και έξω και γύρω.

Ένα άλλο βασικό θέμα ήταν η υπερβολική συσκευασία φρέσκων προϊόντων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιλογή των καταναλωτών και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν προϊόντα με λιγότερη ή χωρίς συσκευασία.

Στην Ισπανία, υπήρχαν προβλήματα και με το σύστημα συλλογής ανακύκλωσης.

Ο Δρ Λιγνού είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά συνεπή με τις πρώιμες έρευνες απόδειξης της ιδέας στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακύκλωση γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους και να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις. Αυτή η μελέτη μας δίνει μια καλή ένδειξη των ειδών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Πηγή: University  of Reading

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα