Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Με ποιο τρόπο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜε ποιο τρόπο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων
spot_img

Καθώς χώρες σταδιακά αγκαλιάζουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε ορισμένες παραγνωρισμένες επιπτώσεις αυτής της μετάβασης.

Ενώ τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι γνωστά, οι ερευνητές εξετάζουν επίσης τις λιγότερο συζητημένες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης προς την “πράσινη” ενέργεια.

- Advertisement -

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο SSRN δείχνει ότι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και μείωση της γεωργικής παραγωγής.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία και ότι επιφέρει σημαντικές συνέπειες», λέει ο καθηγητής Emilson Silva, διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Όκλαντ και συγγραφέας της μελέτης.

Ο καθηγητής Silva και ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Luccas Attílio από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ouro Preto της Βραζιλίας ανέλυσαν στοιχεία από 32 χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, από το 2000 έως το 2021.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα έθνη που έχουν προχωρήσει περισσότερο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν πιο ουσιαστικές επιπτώσεις, με υψηλότερες τιμές τροφίμων και πιο έντονες μειώσεις στη γεωργική παραγωγή, σε σύγκριση με εκείνα που υιοθετούν πιο αργά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν μια κρίσιμη πρόκληση», υποστηρίζει ο καθηγητής Silva. «Καθώς εντείνεται η ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εντείνεται και η πίεση στους ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι επωμίζονται το κύριο βάρος της αύξησης του κόστους των τροφίμων».

Οι καθηγητές Silva και Attílio υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα εισοδηματικής στήριξης και να υιοθετήσουν πιο διαφοροποιημένες προσεγγίσεις για την ενεργειακή μετάβαση.

«Ενώ το να γίνουμε “πράσινοι” είναι απαραίτητο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να εξισορροπηθεί με στρατηγικές για την προστασία όσων επηρεάζονται αρνητικά», αναφέρει ο καθηγητής Silva.

Η μελέτη, προήλθε από τις παρατηρήσεις του καθηγητή Silva σχετικά με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες ενάντια στο υψηλότερο κόστος παραγωγής που συνδέεται με τις πολιτικές για το κλίμα και την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Ορισμένοι από τους αγρότες αντιμετώπιζαν την αύξηση του κόστους εργασίας και ζητήματα που προέκυπταν από την επαναχρησιμοποίηση της γης τους για ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις. Έτσι, θέλησα να εξετάσω τα δεδομένα για να διαπιστώσω ποια επίδραση είχε στην πραγματικότητα η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα