Το βόειο κρέας, το φοινικέλαιο, το κακάο και άλλα προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών θα απαγορευθούν να εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει νομικών προτάσεων που επιχειρούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υλοτόμησης των μεγάλων δασών του κόσμου.
Δύο εβδομάδες αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες υπέγραψαν ένα σχέδιο στο Cop26 για την αναστροφή της αποψίλωσης των δασών στο Cop26 , στέλεχος της ΕΕ περιέγραψε την Τετάρτη ένα σχέδιο νόμου που απαιτεί από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι τα γεωργικά προϊόντα που προορίζονται για τα 450 εκατομμύρια καταναλωτές της ΕΕ δεν συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.
Το βόειο κρέας, το ξύλο, το φοινικέλαιο, η σόγια, ο καφές και το κακάο καλύπτονται από τις προτάσεις αλλά όχι το καουτσούκ. Αυτή η εξαίρεση έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους.
Ωστόσο, οι οικολογικές οργανώσεις χαιρέτησαν την πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η ΕΕ θα επιχειρήσει να ρυθμίσει τα προϊόντα που συνδέονται με αποψίλωση των δασών. Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς ορισμένες μεγάλες δασικές χώρες, όπως η Βραζιλία, έχουν περιορίσει τη νομική προστασία.
«Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία», δήλωσε ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ. «Η δράση της ΕΕ από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε επίσης μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα να ελέγχουν επίσης την αλυσίδα εφοδιασμού τους και χρειαζόμαστε παραγωγούς που θα εντείνουν την προστασία των δασών, αλλά είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».
Ο Nico Muzi, διευθυντής της ομάδας εκστρατείας Mighty Earth για την Ευρώπη , είπε ότι ο νόμος είναι «ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός» στον αγώνα για την προστασία των δασών του κόσμου που απειλούνται με εξαφάνιση. Όπως είπε: «Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα στα μεγάλα σουπερμάρκετ και τους λιανοπωλητές: δεν θα δεχτεί γεωργικά προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών».
Ωστόσο, επικρίσεις έχει δεχθεί η επιλογή της ΕΕ να αφήσει εκτός του καούτσουκ καθώς σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει 5 εκατομμύρια εκτάρια αποψίλωσης των δασών.
Ο Λιθουανός πρώην υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης τη συμπερίληψη ορισμένων παράγωγων προϊόντων στο νομοσχέδιο όπως δέρμα, σοκολάτα και έπιπλα. Οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν πωλούν προϊόντα που έχουν προκαλέσει αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών, πράγμα που σημαίνει παρακολούθηση της γης στις χώρες προέλευσης μέσω δορυφόρων και εντοπισμού γεωγραφικής θέσης.
Μεταξύ 1990 και 2008, η κατανάλωση στην ΕΕ οδήγησε στο 10% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, σύμφωνα με εκτίμηση της Επιτροπής. Οι προτάσεις είναι πιθανό να τροποποιηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν γίνουν νόμοι.
Ξεχωριστά, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναβιώσει μια προσπάθεια προστασίας των ευρωπαϊκών εδαφών μέσω νομοθεσίας. Περίπου το 70% των ευρωπαϊκών εδαφών θεωρείται μη υγιές ως αποτέλεσμα της γεωργίας, της ρύπανσης και της αστικής εξάπλωσης.
Η επιτροπή, η οποία ρυθμίζει την ποιότητα του αέρα και του νερού, δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει τις νομικές προτάσεις το 2023 με στόχο την επίτευξη καλής υγείας του εδάφους σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2050.
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ καλούνται να θέσουν στόχους για την ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης στη γεωργική γη και στο φυσικό περιβάλλον, με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπλαση των αστικών περιοχών όπου η γη είναι ήδη σφραγισμένη κάτω από πεζοδρόμια και άσφαλτο.
Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, ματαίωσαν τα σχέδια για έναν νόμο της ΕΕ για την προστασία του εδάφους.
Πηγή: The Guardian