Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί η βιομηχανία τροφίμων να ανακτήσει θρεπτικά συστατικά από τα λύματα;

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜπορεί η βιομηχανία τροφίμων να ανακτήσει θρεπτικά συστατικά από τα λύματα;
spot_img

Στόχος μια πιο κυκλική και βιώσιμη γεωργία.

H διαθεσιμότητα πρώτων υλών όπως ο φώσφορος μειώνεται διαρκώς, καθιστώντας τον πολύτιμο για τη γεωργική παραγωγή. Ωστόσο, η απώλεια αυτών των συστατικών προς τους υδάτινους αποδέκτες δημιουργεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως ο ευτροφισμός και η ρύπανση.

- Advertisement -

Η Marta Behjat, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας τεχνολογιών ανάκτησης θρεπτικών στοιχείων από λύματα. Ανάμεσά τους, η ανάκτηση στρουβίτη (ορυκτό φωσφόρου) από τα λύματα γαλακτοκομικών μονάδων και η χρήση βιοάνθρακα για τη δέσμευση φωσφόρου και αζώτου από τα λύματα ιχθυοκαλλιεργειών. Οι τεχνολογίες αυτές, ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, απαιτούν πολύπλοκες μεθόδους αξιολόγησης καθώς συχνά λείπουν αξιόπιστα δεδομένα μεγάλης κλίμακας.

Η προσέγγιση της Behjat βασίστηκε στη σταδιακή αναβάθμιση των πειραματικών δεδομένων και στη χρήση μεθοδολογιών αξιολόγησης όπως η Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ), οι δείκτες κυκλικότητας και η μετα-ανάλυση. Όπως υπογραμμίζει, η αξιολόγηση καινοτόμων τεχνολογιών δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στις καθιερωμένες μεθόδους. Χρειάζεται προσαρμογή και ευελιξία, ώστε να αποτυπώνεται πλήρως η λειτουργική και περιβαλλοντική τους αποδοτικότητα.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά, καθώς η ενσωμάτωση μονάδων ανάκτησης θρεπτικών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις τροφίμων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σημαντική αύξηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αρκεί να ελεγχθούν προσεκτικά σημεία όπως η παραγωγή χημικών ουσιών και οι εκπομπές αμμωνίας. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα στην ανάκτηση στοιχείων όπως ο φώσφορος ενισχύει την κυκλικότητα των συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων, προσφέροντας λύσεις που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα της γεωργίας. Η Behjat εκφράζει την ελπίδα ότι η μεθοδολογία της θα λειτουργήσει ως οδηγός για μελλοντικές μελέτες και ως εργαλείο για την ταχύτερη και πιο στοχευμένη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε πρώιμο στάδιο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα