Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι συνδυασμοί φυτοφαρμάκων μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τις μέλισσες

ΑρχικήΝέαΟι συνδυασμοί φυτοφαρμάκων μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τις μέλισσες
spot_img

Τι εξετάζει νέα έρευνα.

   Τις επιπτώσεις έχουν τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα στην ανάπτυξη των μελισσών, μόνα τους και σε συνδυασμό με μυκητοκτόνα, ειδικά σε συγκεντρώσεις που βρίσκονται στο περιβάλλον, μελετησαν ερευνητές από το Biocenter of Julius-Maximilians-Universität (JMU) Würzburg στη Βαυαρία της Γερμανίας, σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Pollution. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συνδυασμοί φυτοφαρμάκων, μπορεί να έχουν απροσδόκητες επιπτώσεις στην ανάπτυξη των μελισσών.

   Οι ερευνητές εκτρέφουν μέλισσες στο εργαστήριο και αναμειγνύουν διάφορα φυτοφάρμακα στην τροφή τους, σε συγκεντρώσεις που εμφανίζονται στο περιβάλλον και σε δέκα φορές υψηλότερες δόσεις. Η ομάδα τάισε τις προνύμφες μελισσών με το τελευταίο νεονικοτινοειδές που εξακολουθεί να είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ, το acetamiprid, ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται κατά του σκαθαριού ελαιοκράμβης και άλλων μυζητικών εντόμων. Όλα τα άλλα νεονικοτινοειδή, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, έχουν πλέον απαγορευτεί επειδή αποδεικνύεται ότι είναι επιβλαβή για τις μέλισσες. Οι ερευνητές τάισαν επίσης ένα μείγμα μυκητοκτόνων boscalid και dimoxystrobin στις προνύμφες της μέλισσας καθώς και έναν συνδυασμό του νεονικοτινοειδούς και των δύο μυκητοκτόνων.

   Η υψηλότερη συγκέντρωση του νεονικοτινοειδούς μόνο οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερη θνησιμότητα των προνυμφών: 90,4% επέζησε στην ομάδα ελέγχου και μόνο 79,8% στην ομάδα νεονικοτινοειδών. Μια ερευνητής ήταν επίσης σε θέση να προσδιορίσει τις αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: οι ενήλικες μέλισσες που είχαν καταπιεί το νεονικοτινοειδές ως προνύμφες πέθαναν σημαντικά νωρίτερα από τις μέλισσες της ομάδας ελέγχου. Έφτασαν σε μέση ηλικία τις 26 ημέρες, σε σύγκριση με τις 31 ημέρες των μελισσών ελέγχου. Στην περιβαλλοντικά σχετική συγκέντρωση, ωστόσο, το νεονικοτινοειδές δεν είχε καμία επίδραση στα ποσοστά επιβίωσης.

   Εάν η τροφή των προνυμφών περιείχε μόνο τα δύο μυκητοκτόνα, δεν εντοπίστηκε καμία επίδραση στη θνησιμότητα των εντόμων. Ωστόσο, οι μέλισσες ήταν πιο ελαφριές μετά την εκκόλαψη από το στάδιο της νύμφης από εκείνες της ομάδας ελέγχου. Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να δείξει εάν αυτό είναι σχετικό για την περαιτέρω ανάπτυξη και συμπεριφορά τους.

     Τα συνδυασμένα αποτελέσματα που βρήκαν οι ερευνητές θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την αποικία μελισσών καθώς η επόμενη γενιά τους θα μπορούσε να πληγεί. Επιπλέον, οι μοναχικές άγριες μέλισσες θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα λόγω των πιο άμεσων επιδράσεων των φυτοφαρμάκων, ενώ οι μέλισσες στις μεγάλες αποικίες τους θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων σε κάποιο βαθμό.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο