Ψηφιακές λύσεις, νέα πρότυπα και διεθνείς συνεργασίες στο επίκεντρο της συνόδου στη Ρώμη.
Η 19η Σύνοδος της Επιτροπής για τα Φυτοϋγειονομικά Μέτρα (CPM-19) ξεκίνησε τις εργασίες της στην έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Ρώμη, συγκεντρώνοντας ειδικούς, πολιτικούς και ενδιαφερόμενους φορείς από όλο τον κόσμο.
Η σύνοδος επικεντρώνεται στην ενίσχυση των διεθνών φυτοϋγειονομικών προτύπων, την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων απειλών από φυτοπαράσιτα και φυτικές ασθένειες, καθώς και την προώθηση της ψηφιοποίησης στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο γενικός διευθυντής του FAO, QU Dongyu, υπογράμμισε τη σημασία της υγείας των φυτών για τη διατροφική ασφάλεια και τα βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα. Τόνισε ότι τα φυτικά παράσιτα καταστρέφουν έως και το 40% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, προκαλώντας ζημιές άνω των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα, επηρεάζοντας τη μετακίνηση των φυτοπαράσιτων σε νέες γεωγραφικές περιοχές και απειλώντας την παραγωγή τροφίμων και τα οικοσυστήματα. «Η προστασία των φυτών δεν αφορά μόνο τη γεωργία. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη υγεία, την προστασία των ζώων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος», σημείωσε ο QU, αναδεικνύοντας τη στρατηγική προσέγγιση «Μία Υγεία» του FAO.
Σε μια σημαντική οικονομική δέσμευση, ο FAO ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησης της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC) κατά 500.000 δολάρια για την περίοδο 2026-2027.
Κατά τη διάρκεια της CPM-19, η Επιτροπή θα εγκρίνει νέα διεθνή φυτοϋγειονομικά πρότυπα (ISPM), μεταξύ των οποίων:
- ISPM 46: Το πρώτο πρότυπο για συγκεκριμένο προϊόν, σχεδιασμένο για τη διασφάλιση ασφαλούς εμπορίου νωπών φρούτων μάνγκο.
- ISPM 39: Οδηγίες για τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με τη διακίνηση ξύλου, ένα κρίσιμο ζήτημα για τον έλεγχο της εξάπλωσης των επιβλαβών οργανισμών.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνόδου είναι η παρουσίαση της νέας παγκόσμιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης IPPC Plant Health Campus, η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση εθνικών οργανισμών φυτοπροστασίας και επαγγελματιών της φυτοϋγείας σε θέματα όπως η επιτήρηση των επιβλαβών οργανισμών και οι πρακτικές ασφαλούς εμπορίου.
Η σύνοδος θα συνεχιστεί έως τις 21 Μαρτίου 2025, με επίκεντρο τις αναδυόμενες απειλές για τη φυτοϋγεία, τα καινοτόμα μέτρα προστασίας και τις στρατηγικές συνεργασίες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της παγκόσμιας αγροδιατροφικής ασφάλειας.