Ανάλυση των κοινοποιήσεων RASFF της ΕΕ από το 1999 έως το 2023 για κινδύνους από λίπη και έλαια.
Τα λίπη και τα έλαια είναι απαραίτητα συστατικά της δίαιτας παγκοσμίως, παρέχοντας ενέργεια και ενισχύοντας τη γευστικότητα των τροφίμων. Υπάρχει ένα αξιοσημείωτο παγκόσμιο ποσοστό κατανάλωσης φυτικών ελαίων, που υποκινείται από τις επιλογές των καταναλωτών που αναζητούν υγιεινά τρόφιμα αλλά αποτελεί και γαστρονομική προτίμηση.
- Δείτε επίσης: Βούτυρο: Γιατί πρέπει να σπεύσετε να αγοράσετε άμεσα!
Η Ευρώπη, με την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά της, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα μοτίβων κατανάλωσης ελαίων. Πέρα από τα θρεπτικά τους οφέλη, παρέχοντας στον οργανισμό μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, βασικά δομικά στοιχεία και ένα όχημα για σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A και D, τα λίπη και τα έλαια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και το χειρισμό των τροφίμων. Συμβάλλουν στην υφή και τη γεύση διαφόρων πιάτων, λειτουργούν ως μέσο μεταφοράς θερμότητας στο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα, και βελτιώνουν την αίσθηση στο στόμα των αλειμμάτων και των σαλτσών.
Ωστόσο, τα λίπη και τα έλαια μπορούν να μολυνθούν από διάφορους κινδύνους που επηρεάζουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την καταλληλότητά τους για κατανάλωση ή βιομηχανική χρήση. Οι συνήθεις μολυσματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν νοθευτές, προσμείξεις επεξεργασίας, βαρέα μέταλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλεργιογόνα και μικροβιακούς ρυπαντές. Τα βρώσιμα έλαια και λίπη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε μόλυνση με πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) λόγω της λιπόφιλης φύσης τους και της ευρείας παρουσίας αυτών των ενώσεων στο περιβάλλον. Είναι επίσης εξαιρετικές μήτρες για την απόκτηση μόλυνσης από ορυκτέλαια από υδρογονάνθρακες από διάφορες πηγές κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής. Και τα φυτοφάρμακα ή οι χημικές ουσίες φυτοπροστασίας μπορεί να είναι πηγή μόλυνσης. Επιπλέον, μεταφορικά μέσα όπως εμπορευματοκιβώτια, δεξαμενές ξηράς, εξοπλισμός επεξεργασίας, απευθείας σωλήνες, φορτηγίδες ποταμών, ποντοπόρα πλοία, ακτοπλοϊκά πλοία, σιδηροδρομικά βαγόνια και άλλες υποδομές χειρισμού μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα έλαια και τα λίπη.
- Δείτε επίσης: Πατάτα ή μπανάνα; Ποιο έχει το περισσότερο κάλιο
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Composition and Analysis διεξήχθη εκτενής ανάλυση 713 κοινοποιήσεων από το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της ΕΕ για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με λίπη και έλαια, μεταξύ 1999 και 2023. Το RASFF, διευκολύνει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, για ταχεία δράση ως απάντηση σε κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η ανάλυση των 713 κοινοποιήσεων από το RASFF της ΕΕ σχετικά με βρώσιμα λίπη και έλαια από το 1999 έως το 2023 έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την ασφάλεια αυτών των ζωτικών διατροφικών συστατικών. Τα δεδομένα καταδεικνύουν σημαντική μεταβλητότητα στις ειδοποιήσεις RASFF καθ’ όλη την υπό μελέτη περίοδο, με σημαντικές αιχμές και πρόσφατη ανοδική τάση.
- Δείτε επίσης: Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας
Σχεδόν το ένα τρίτο των ειδοποιήσεων ταξινομήθηκαν ως σοβαρές, και το ένα τέταρτο ήταν απορρίψεις στα σύνορα, υποδεικνύοντας μια προληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τα λίπη και τα έλαια πριν φτάσουν στους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα από όλες τις κοινοποιήσεις, το 44,32 % κατηγοριοποιήθηκαν ως ειδοποιήσεις και το 23,42 % ως απορρίψεις συνόρων. Όσον αφορά τις αποφάσεις κινδύνου, το 34,08 % κρίθηκε σοβαρό και το 60,59 % παρέμεινε αναποφάσιστο.
Το φοινικέλαιο αναδείχθηκε ως το πιο συχνά κοινοποιούμενο προϊόν, αντιπροσωπεύοντας το 37,87 % του συνόλου των κοινοποιήσεων, ακολουθούμενο από το ελαιόλαδο με 15,71 % και το ηλιέλαιο με 11,36 %.
Η βαφή Sudan 4 αναγνωρίστηκε ως ο πιο κοινός κίνδυνος, καθώς αποτελεί το 30,01 % όλων των ειδοποιήσεων για λίπη και έλαια. Υπενθυμίζεται το πρόστιμο πάνω από 13.000 λίρες, που επιβλήθηκε σε εταιρεία εισαγωγής και διανομής τροφίμων στη Βρετανία, για διανομή μολυσμένου φοινικέλαιου με τη βαφή Sudan. Το Σουδάν Ι (επίσης γνωστό ως CI Solvent Yellow 14 ή Solvent Orange R ) είναι μια οργανική ένωση που συνήθως ταξινομείται ως αζωχρωστική. Είναι ένα πορτοκαλοκόκκινο στερεό, που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό κεριών, ελαίων, βενζίνης, διαλυτών και γυαλιστικών. Ιστορικά, το Σουδάν χρησιμοποιούνταν ως χρωστική ουσία τροφίμων, κυρίως για σκόνη κάρυ και σκόνη τσίλι. Ωστόσο, μαζί με τα παράγωγά της Sudan III και Sudan IV, η ένωση έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) λόγω της ταξινόμησής της ως καρκινογόνου κινδύνου κατηγορίας 3 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
.Άλλοι αξιοσημείωτοι κίνδυνοι περιελάμβαναν το βενζο(α)πυρένιο (26,65 %), οι γλυκιδυλεστέρες (6,03 %) και το chlorpyrifos (3,37 %).
Οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης για τις κοινοποιήσεις RASFF για λίπη και έλαια ήταν η Γκάνα (22,30 %), η Ουκρανία (13,18 %) και η Ιταλία (9,96 %). Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να ωφελήσουν περαιτέρω έρευνα και να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων, ενισχύοντας έτσι τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων στην παγκόσμια παραγωγή, επεξεργασία και διανομή λιπών και ελαίων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.