Ανεπαρκή μέτρα καταπολέμησης παρασίτων, βρώμικες εγκαταστάσεις και μη ασφαλής αποθήκευση τροφίμων είναι οι κύριοι λόγοι για τα λουκέτα που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο.
Δεκαέξι λουκέτα επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων τον Οκτώβριο για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), ενδεικτικό μιας μη βελτιωμένης κατάστασης από την αντίστοιχη ενημέρωση του Ιουνίου.
Οι εντολές εκδόθηκαν από υπαλλήλους περιβαλλοντικής υγείας του HSE, κτηνιατρικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας και υπαλλήλους προστασίας της θαλάσσιας αλιείας της Αρχής Προστασίας της Θαλάσσιας Αλιείας.
Δείτε επίσης: Ανάκληση βιολογικής βρεφικής κρέμας – Περιέχει υπολείμματα αρσενικού
Δείτε επίσης: Πώς να κόψετε τούρτες και κέικ σαν επαγγελματίας
Τα ανεπαρκή μέτρα καταπολέμησης παρασίτων, οι βρώμικες εγκαταστάσεις και η μη ασφαλής αποθήκευση τροφίμων είναι και πάλι οι κύριοι λόγοι για τις εντολές επιβολής που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο. Ένας μεγάλος αριθμός των διαταγών επιβολής κλεισίματος σχετίζεται με ζητήματα που αφορούν τα παράσιτα καθώς και με τη μη τήρηση επαρκούς καθαριότητας.
Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να προληφθούν και οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τηρούν πάντα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. Είναι επιτακτική ανάγκη κάθε επιχείρηση τροφίμων να διαθέτει ένα κατάλληλο σύστημα καταπολέμησης παρασίτων και να ελέγχεται πολύ τακτικά, ώστε να αποφεύγονται οι προσβολές τρωκτικών και εντόμων.
Η Dr. Pamela Byrne, διευθύνουσα σύμβουλος της FSAI, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διαθέτουν επαρκή συστήματα ελέγχου παρασίτων, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις «πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων ανά πάσα στιγμή» και ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την ιδιαίτερα πολυσύχναστη περίοδο του έτους που προηγείται των Χριστουγέννων.
«Τα ανεπαρκή μέτρα καταπολέμησης παρασίτων, οι βρώμικες εγκαταστάσεις και η μη ασφαλής αποθήκευση τροφίμων είναι για άλλη μια φορά οι κύριοι λόγοι για τις εντολές επιβολής», δήλωσε η ίδια. «Τα ζητήματα αυτά ήταν «όλα αποτρέψιμα και οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τηρούν πάντα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων».
- Δείτε επίσης: Κάνει να πίνω νερό με τα γεύματα; Τι λένε οι ειδικοί;
- Διαβάστε ακόμη: Μετρήστε το μήκος των δακτύλων σας! Δείχνει την τάση για κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με μελέτη
Με την πολυάσχολη περίοδο των Χριστουγέννων να πλησιάζει, οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με το νόμο και να προστατεύσουν την υγεία των επισκεπτών τους.
Λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις τροφίμων στις οποίες επιδόθηκαν εκτελεστικές εντολές δημοσιεύονται στον ιστότοπο της FSAI στη διεύθυνση www.fsai.ie.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.