Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πράσινο φως από τη EFSA για τη β-λακτοσφαιρίνη ως NF και πρόσθετο τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠράσινο φως από τη EFSA για τη β-λακτοσφαιρίνη ως NF και πρόσθετο τροφίμων
spot_img

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA να εκδώσει γνώμη σχετικά με τη β-λακτοσφαιρίνη (BLG) ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283. Το Novel Food NF περιέχεται στο γάλα βοοειδών και σε απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPI).

Το NF παράγεται από ορό γάλακτος βοοειδών με κρυστάλλωση υπό όξινες ή ουδέτερες συνθήκες. Το NF προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό τροφίμων σε ισοτονικά και αθλητικά ποτά, ορό γάλακτος σε σκόνη και ποτά με βάση το γάλα και παρόμοια προϊόντα, καθώς και σε τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 609/2013. Ο πληθυσμός-στόχος είναι ο γενικός πληθυσμός. Η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη του NF εκτιμήθηκε για παιδιά ηλικίας 3 έως < 10 ετών σε 667 mg/kg σωματικού βάρους (bw) ανά ημέρα.

Το NF παρουσιάζει εγγύτερη σύνθεση και περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα παρόμοια με αυτά του WPI. Η ομάδα επισημαίνει ότι οι υψηλότερες μέσες και υψηλότερες ημερήσιες προσλήψεις πρωτεϊνών 95ου εκατοστημορίου από το NF είναι χαμηλότερες από τις προσλήψεις αναφοράς του πληθυσμού πρωτεϊνών για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Αν και δεν έχει προκύψει ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για τις πρωτεΐνες, η πρόσληψη πρωτεϊνών από αυτό το NF μπορεί, ωστόσο, να συμβάλει περαιτέρω στην ήδη υψηλή πρόσληψη διαιτητικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη. Η έκθεση στα αναφερόμενα ορυκτά δεν προκαλεί ανησυχίες.

Η ειδική ομάδα της EFSA θεωρεί ότι η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά δυσμενής. Δεν εντοπίστηκαν γονιδιοτοξικές ανησυχίες από την τυπική δοκιμή in vitro. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στη μελέτη υποχρόνιας τοξικότητας, μέχρι την υψηλότερη δόση που δοκιμάστηκε, δηλαδή 1,000 mg NF/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Η ειδική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο