Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
12.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε κρούσματα βρουκέλλωσης – Πως να προστατευτείτε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε κρούσματα βρουκέλλωσης - Πως να προστατευτείτε
spot_img

Η βρουκέλλωση είναι μια από τις πιο κοινές βακτηριακές ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο παγκοσμίως.

Είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια Brucella, όταν καταναλώνονται μολυσμένα ζωικά προϊόντα (μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ή κακοψημένο κρέας) ή από επαφή με μολυσμένα ζώα (πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίροι και σκύλοι). Η βρουκέλλωση εμφανίζεται παγκοσμίως, αλλά στην περιοχή της Μεσογείου είναι πιο έντονη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη ΕΕ σε αναφερόμενων κρουσμάτων Βρουκέλλωσης: 35 το 2022, 24 το 2021, 30 το 2020, 65 το 2019 και 97 το 2018. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το 2022, σημειώθηκαν 199 επιβεβαιωμένα κρούσματα βρουκέλλωσης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την περίοδο 2005-2020 η κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ήταν η αιτία για το 57% των περιπτώσεων στην Ελλάδα.

Τα συμπτώματα είναι τόσο γενικά όπως πυρετός, αδυναμία και κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις, όσο και ειδικά οργάνων συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων στις βαλβίδες εγκεφάλου και καρδιάς. Χωρίς θεραπεία, η βρουκέλλωση μπορεί να γίνει χρόνια ή να οδηγήσει σε θάνατο. Η βρουκέλλωση παραμένει μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να νοσηλεύονται.

Πώς μπορούν οι καταναλωτές να προστατευτούν από τη μόλυνση από βρουκέλλα μέσω των τροφίμων;

Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευτούν από τη μόλυνση με βρουκέλλα μέσω των τροφίμων, μη καταναλώνοντας γάλα και κρέας ωμό. Το φαγητό πρέπει να θερμαίνεται στους 72°C για τουλάχιστον δύο λεπτά. Αυτή η σύσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νωπό αιγοπρόβειο γάλα και τα αντίστοιχα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί που παράγονται σε ενδημικές περιοχές.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από ωμά τρόφιμα;

Η βρουκέλλωση εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου, στην Αραβική Χερσόνησο, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Έως και 500.000 περιπτώσεις νεομολυσμένων ανθρώπων αναφέρονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Το πιο σημαντικό μέτρο για τη μακροπρόθεσμη πρόληψη των ασθενειών της βρουκέλλωσης στον άνθρωπο είναι η καταπολέμηση της βρουκέλλωσης σε πληθυσμούς ζώων. Στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, η βρουκέλλωση των ζώων έχει σχεδόν εξαλειφθεί μέσω της συνεπούς επιτήρησης και ελέγχου. Ο αριθμός των ασθενών σε αυτές τις χώρες είναι αντίστοιχα χαμηλός. Σε ορισμένες χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, ωστόσο, η βρουκέλλα εξακολουθεί να εμφανίζεται συχνά σε πληθυσμούς ζώων. Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Νότια Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία πλήττονται ιδιαίτερα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο