cibum team
Η εταιρεία Space Cargo Unlimited έστειλε στο Διάστημα κρασί αλλά και κλήματα για να μελετηθούν οι επιπτώσεις που θα είχαν οι διαστημικές συνθήκες. Δηλαδή να μάθουν πως επηρεάζει η μικροβαρύτητα την ωρίμανση του οίνου, αλλά και την επήρεια της έλλειψης φωτός και νερού που έτσι κι αλλιώς θεωρούνται αρνητικοί παράγοντες για την εξέλιξη των κλημάτων.
12 μπουκάλια κρασιού παρέμειναν για ένα χρόνο στο Διάστημα. Πρώτο εξετάστηκε ένα Château Pétrus 2000 αξίας πέντε χιλιάδων ευρώ από δώδεκα γευσιγνώστες, με ειδίκευση στο κρασί και παράλληλα άνοιξαν και ένα Château Pétrus 2000, που βρισκόταν αποθηκευμένο σε ένα κελάρι. Οι γευσιγνώστες δοκίμασαν τα δύο κρασιά χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι το διαστημικό και ποιο βρισκόταν στο κελάρι. Οι 11 από τους δώδεκα ειδικούς αναγνώρισαν, ποιο ήταν το κρασί που ωρίμαζε στο κελάρι και ποιο εκείνο που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα. Όπως είπαν το κρασί που είχε «μεταναστεύσει» εκτός Γης είχε ωριμάσει ταχύτερα από το άλλο και είχε καλύτερη γεύση και αρώματα.
Εντυπωσιακά ήταν όμως τα αποτελέσματα της μελέτης των κλημάτων. Παρά την έλλειψη φωτός και νερού είχαν αναπτυχθεί ταχύτερα από όσο θα είχαν αναπτυχθεί αν βρίσκονταν στην Γη. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι είναι πιθανό η καλλιέργεια αμπελιών έξω από την Γη να αποδώσει κάποιες καινούργιες ποικιλίες που θα μπορούν να καλλιεργηθούν στην Γη και να έχουν υψηλότερη αντοχή από τις συμβατικές.