Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρύζι μπασμάτι: Βρέθηκε παρουσία μέχρι και 13 φυτοφαρμάκων σε ένα προϊόν σε πρόσφατο έλεγχο!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΡύζι μπασμάτι: Βρέθηκε παρουσία μέχρι και 13 φυτοφαρμάκων σε ένα προϊόν σε πρόσφατο έλεγχο!
spot_img

Πόσο έντονη είναι η παρουσία φυτοφαρμάκων στο ρύζι μπασμάτι στα ράφια των ελβετικών σούπερ μάρκετ.

Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών δημοσίευσε μια Ελβετική ανάλυση για το ρύζι basmati, το οποίο έλαβε υψηλή βαθμολογία, η οποία θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχε η παρουσία φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με το Bon à Savoir, το καταναλωτικό περιοδικό της γαλλόφωνης Ελβετίας, αναλύθηκαν εργαστηριακά οι συσκευασίες ρυζιού basmati από μεγάλα σούπερ μάρκετ και ασιατικά καταστήματα. Όλο το ρύζι που προέρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν έχει ανησυχητικά υψηλό φορτίο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Το λιγότερο μολυσμένο ρύζι ήταν το «Barkat Basmati» και το «Asli Prime Basmati», από ασιατικά καταστήματα. Σε αυτά τα δύο προϊόντα, το εργαστήριο ανίχνευσε μόνο ένα φυτοφάρμακο. Μεταξύ τριών και πέντε χημικών ουσιών βρέθηκαν στο «Prix Garantie Basmati» από την ελβετική Coop, στο «M-Classic Basmati parfumé» από την Migros και στο επώνυμο προϊόν «Tilda Pure original Basmati». Σε αυτά τα προϊόντα, οι ποσότητες επιβλαβών ουσιών που βρέθηκαν ήταν κάτω από τα νόμιμα όρια.

Σε επτά συσκευασίες, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες βρήκαν επίπεδα φυτοφαρμάκων πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, και συγκεκριμένα στα προϊόντα των Duru, Shazia, Kaalar, Rasht Darbari, Anar Dana, Rohad και Aggarwal. Η συσκευασία «Khalis Indian Basmati» του Aggarwal περιείχε υπολείμματα 13 φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων.

Τα τρία τέταρτα των ουσιών που βρέθηκαν στο ρύζι είναι απαγορευμένες στην Ελβετία και δεν πρέπει να πωλούνται λόγω των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον. Μεταξύ αυτών είναι τα νεονικοτινοειδή, εντομοκτόνα επιβλαβή για τις μέλισσες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο