Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σημαντικό! Τα όσπρια σώζουν ζωές και με τη “σφραγίδα” της EFSA

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣημαντικό! Τα όσπρια σώζουν ζωές και με τη "σφραγίδα" της EFSA
spot_img

Δημοσιεύτηκε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για τους κινδύνους και τα οφέλη της αντικατάστασης ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές από όσπρια.

Η πίεση που ασκούν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων στο περιβάλλον έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, μετά την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, τις αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων και την εντατικοποίηση των συστημάτων παραγωγής.  Η παραγωγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και το γάλα, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της πίεσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία και τη βιωσιμότητα από πρωτεΐνες με βάση τα φυτά αποτελούν κεντρικές πτυχές μελέτης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Η έρευνα «ALTERNATIVA | Εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή διατροφή – ενσωμάτωση κινδύνου-οφέλους για την υγεία και βιωσιμότητα» είχε ως στόχο την ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο-όφελος για την ανθρώπινη υγεία και τις πτυχές της βιωσιμότητας (περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία).

Η μελέτη έγινε σε δύο χώρες, την Πορτογαλία και τη Δανία, όπου αξιολογήθηκε η αντικατάσταση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος από όσπρια. Ο αντίκτυπος στην υγεία των διαφόρων σεναρίων αντικατάστασης του κόκκινου κρέατος µε όσπρια µετρήθηκε σε όρους «έτους ζωής προσαρµοσµένου στην αναπηρία» (DALY). Η περιβαλλοντική, οικονοµική και κοινωνική βιωσιµότητα του κόκκινου κρέατος και των οσπρίων αξιολογήθηκε επίσης µε τη χρήση διαφόρων δεικτών βιωσιµότητας.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αντίκτυπος της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης βοείου κρέατος και της αύξησης της κατανάλωσης οσπρίων ήταν υψηλότερος για κάθε αύξηση της υποκατάστασης. Ο εκτιμώμενος θετικός αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος για τον πληθυσμό της Δανίας από ό,τι για τον πληθυσμό της Πορτογαλίας, γεγονός που δικαιολογείται δεδομένης της βασικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και στις δύο χώρες (υψηλότερη στη Δανία). Στη ∆ανία, το µέγιστο κέρδος για την υγεία θα παρατηρηθεί επίσης µε 100% υποκατάσταση του βοδινού κρέατος από όσπρια, µε εκτιµώµενα 39,7 DALY ανά 100.000  ενώ  25% υποκατάσταση θα οδηγήσει σε 10,7 έτη ζωής που σώζονται ανά 100.000. Τέλος και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας έδειξε θετικές οικονομικές επιπτώσεις των υποκατάστατων στις δύο χώρες

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.

Μετά την Ιταλική ρόκα, ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας και σε Ιταλικό σπανάκι

Ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας εντοπίστηκε και σε σπανάκι προέλευσης Ιταλίας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο