Δημοσιεύτηκε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για τους κινδύνους και τα οφέλη της αντικατάστασης ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές από όσπρια.
Η πίεση που ασκούν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων στο περιβάλλον έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, μετά την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, τις αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων και την εντατικοποίηση των συστημάτων παραγωγής. Η παραγωγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και το γάλα, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της πίεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία και τη βιωσιμότητα από πρωτεΐνες με βάση τα φυτά αποτελούν κεντρικές πτυχές μελέτης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Η έρευνα «ALTERNATIVA | Εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή διατροφή – ενσωμάτωση κινδύνου-οφέλους για την υγεία και βιωσιμότητα» είχε ως στόχο την ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο-όφελος για την ανθρώπινη υγεία και τις πτυχές της βιωσιμότητας (περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία).
Η μελέτη έγινε σε δύο χώρες, την Πορτογαλία και τη Δανία, όπου αξιολογήθηκε η αντικατάσταση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος από όσπρια. Ο αντίκτυπος στην υγεία των διαφόρων σεναρίων αντικατάστασης του κόκκινου κρέατος µε όσπρια µετρήθηκε σε όρους «έτους ζωής προσαρµοσµένου στην αναπηρία» (DALY). Η περιβαλλοντική, οικονοµική και κοινωνική βιωσιµότητα του κόκκινου κρέατος και των οσπρίων αξιολογήθηκε επίσης µε τη χρήση διαφόρων δεικτών βιωσιµότητας.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αντίκτυπος της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης βοείου κρέατος και της αύξησης της κατανάλωσης οσπρίων ήταν υψηλότερος για κάθε αύξηση της υποκατάστασης. Ο εκτιμώμενος θετικός αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος για τον πληθυσμό της Δανίας από ό,τι για τον πληθυσμό της Πορτογαλίας, γεγονός που δικαιολογείται δεδομένης της βασικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και στις δύο χώρες (υψηλότερη στη Δανία). Στη ∆ανία, το µέγιστο κέρδος για την υγεία θα παρατηρηθεί επίσης µε 100% υποκατάσταση του βοδινού κρέατος από όσπρια, µε εκτιµώµενα 39,7 DALY ανά 100.000 ενώ 25% υποκατάσταση θα οδηγήσει σε 10,7 έτη ζωής που σώζονται ανά 100.000. Τέλος και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας έδειξε θετικές οικονομικές επιπτώσεις των υποκατάστατων στις δύο χώρες
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.