Υποστηρίζει ότι η νορβηγική υδατοκαλλιέργεια είναι γεμάτη από μολυσμένα και σάπια ψάρια
Μία νέα καμπάνια ξεκίνησε το foodwatch στις 4 Δεκεμβρίου 2024 με σκοπό να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τον σολομό Νορβηγίας!
Όπως υποστηρίζει η ευρωπαϊκή ομάδα υπεράσπισης που εστιάζει στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, ο σολομός στη νορβηγική υδατοκαλλιέργεια τρώγεται ζωντανός από παράσιτα και αποδυναμώνεται από μολύνσεις! Καλεί μάλιστα τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, EDEKA και Rewe & Co. να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους στην αγορά και να σταματήσουν να αγοράζουν νορβηγικό σολομό.
- Δείτε ακόμη: Ένα στα δύο κορνφλέικς έχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες – Εργαστηριακό τεστ
- Δείτε ακόμη: Το κουάκερ επισήμως στα junk food στο Ηνωμένο Βασίλειο – Δείτε τους λόγους
Στην επιστολή προς τους ενδιαφερόμενους που καλούνται να υπογράψουν οι καταναλωτές αναφέρεται χαρακτηριστικά η ευθύνη των σούπερ μάρκετ: « Το σύστημα εκτροφής σολομού είναι άρρωστο – και εν μέρει ευθύνονται τα γερμανικά σούπερ μάρκετ. Εκατομμύρια άρρωστοι σολομοί που υποφέρουν από προσβολή από παράσιτα και ασθένειες πεθαίνουν στις νορβηγικές φάρμες κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά τα ζώα πιθανότατα καταλήγουν στο πιάτο μας κατά παράβαση των κανόνων – συχνά ακόμη και με υποτιθέμενες βιώσιμες ετικέτες.
Αγοράζοντας νορβηγικό σολομό, υποστηρίζετε το σκληρό σύστημα στη Νορβηγία και ενθαρρύνετε την εξαπάτηση των καταναλωτών. Σας καλούμε λοιπόν:
Σταματήστε να πουλάτε σολομό από τη Νορβηγία έως ότου η βιομηχανία εφαρμόσει θεμελιώδεις βελτιώσεις, όπως αποτελεσματικά πρότυπα για την υγεία των ζώων και τη διαφάνεια.
Οι αποφάσεις σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά – δράστε τώρα!»
Οι κίνδυνοι για την υγεία από μολυσμένα ή σάπια ψάρια
Η foodwatch δεν αναφέρει κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο για τους καταναλωτές στη Γερμανία. Ωστόσο, οι νορβηγικές αρχές έχουν τεκμηριώσει περίπτωση κατά την οποία επρόκειτο να υποβληθούν σε επεξεργασία νεκρά ζώα. Επομένως, η foodwatch δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτή η πρακτική είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη σε άλλες εκμεταλλεύσεις και ότι τα μολυσμένα ή ήδη σάπια ψάρια έχουν φτάσει στα καταστήματα λιανικής. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τα μικρόβια ή τα βακτήρια στα ψάρια να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και κατά συνέπεια την υγεία των καταναλωτών.
- Δείτε ακόμη: Σουπερμάρκετ με 255 εκατομμύρια πελάτες την εβδομάδα, ανακαλεί φρέσκες σαλάτες λόγω σαλμονέλας
- Δείτε ακόμη: Γιατί στη Βρετανία πουλάνε τα αγγούρια τυλιγμένα σε μεμβράνη;
Είναι ασφαλής ο βιολογικός σολομός;
Όλη η παραγωγή σολομού στη Νορβηγία – και δυστυχώς και σε άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Σκωτία και η Ισλανδία – έχει σημαντικά προβλήματα υγείας των ζώων. Για τον βιολογικό σολομό, υπάρχουν αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με τον αριθμό των ψαριών ανά κλουβί. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για υγιή ψάρια, ακόμη κι αν η εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα ζώων ανά κλουβί είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ταχεία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων. Επιπλέον, η αναλογία βιολογικού σολομού στη Νορβηγία είναι εξαιρετικά χαμηλή: με μόλις 25.546 τόνους, μόνο περίπου το 1,74 τοις εκατό των συνολικών 1.467.655 τόνων σολομού το 2020 προέρχονταν από αυτήν τη μορφή εκτροφής. Αυτό δείχνει ότι ο βιολογικός σολομός δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο στη συνολική παραγωγή.
- Δείτε ακόμη: Το δημοφιλές φαγητό που για να το φας πρέπει να υπογράψεις νομική απαλλαγή ευθυνών του εστιάτορα!
Γιατί να μην μποϊκοτάρονται μόνο οι εκμεταλλεύσεις που αποδεδειγμένα έχουν επηρεαστεί;
Το νορβηγικό σύστημα εκτροφής σολομού στο σύνολό του έχει προβλήματα. Μαζικοί θάνατοι που σχετίζονται με ασθένειες ή εστίες ψαριών που μεταφέρουν ασθένειες σε πληθυσμούς άγριων ζώων καταγράφονται ξανά και ξανά. Ένας στους έξι σολομούς πεθαίνει πριν προλάβει να περάσει στο στάδιο της αλίευσης και της επεξεργασίας. Αυτό οφείλεται επίσης στην τεράστια πυκνότητα των εκμεταλλεύσεων και στη σχετική εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων μεταξύ μεμονωμένων ιχθυοκαλλιεργειών.
Εάν δεν υπάρξουν σκληρές συνέπειες για τους παραγωγούς, η κατάσταση για τα ψάρια δεν θα βελτιωθεί, υποστηρίζει το Foodwatch. Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές νορβηγικού σολομού και θα ήταν οικονομικά καταστροφικό για τους παραγωγούς εάν σταματούσαν οι πωλήσεις στη Γερμανία.
- Δείτε ακόμη: Προσοχή! Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί αν καταπιεί μπαταρία «κουμπί»
- Δείτε ακόμη: Η απάντηση της Lidl Italia για την φουσκωμένη συσκευασία ελληνικού τυριού
Τι επιπτώσεις έχει η εκτροφή σολομού στο περιβάλλον;
Η εκτροφή σολομού Aquafarming συχνά παρουσιάζεται από τη βιομηχανία ως λύση για την υπεραλίευση των ωκεανών και τα απειλούμενα άγρια είδη ψαριών. Στην πραγματικότητα, οι ιχθυοκαλλιέργειες προκαλούν σημαντικές ζημιές στα γύρω οικοσυστήματα:
- Υπεραλίευση για ιχθυοτροφές: Η τροφή σολομού αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαιο, τα οποία παρασκευάζονται από ψάρια που αλιεύονται στον ωκεανό. Αυτό μετατοπίζει το πρόβλημα της υπεραλίευσης σε άλλα είδη ψαριών αντί να το λύνει. Επιπλέον, η τροφή των ψαριών προέρχεται συχνά από περιοχές όπως η βορειοδυτική Αφρική, στερώντας από τους ανθρώπους εκεί μια σημαντική πηγή διατροφής.
- Μετάδοση ασθενειών μέσω διαφυγόντος σολομού εκτροφής: Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 200.000 εκτρεφόμενοι σολομοί στη Νορβηγία διαφεύγουν στα γύρω θαλάσσια ύδατα κάθε χρόνο και από εκεί καταλήγουν στα ποτάμια. Τα μερικώς άρρωστα ζώα μπορούν να μολύνουν τα άγρια ψάρια – ο πληθυσμός του άγριου σολομού στη Νορβηγία έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 20 χρόνια.