Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σολομός Νορβηγίας: Σε μποϊκοτάζ καλεί τους καταναλωτές η Foodwatch

ΑρχικήΝέαΣολομός Νορβηγίας: Σε μποϊκοτάζ καλεί τους καταναλωτές η Foodwatch
spot_img

Υποστηρίζει ότι η νορβηγική υδατοκαλλιέργεια είναι γεμάτη από μολυσμένα και σάπια ψάρια

Μία νέα καμπάνια ξεκίνησε το foodwatch στις 4 Δεκεμβρίου 2024 με σκοπό να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τον σολομό Νορβηγίας!

Όπως υποστηρίζει η ευρωπαϊκή ομάδα υπεράσπισης που εστιάζει στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, ο σολομός στη νορβηγική υδατοκαλλιέργεια τρώγεται ζωντανός από παράσιτα και αποδυναμώνεται από μολύνσεις! Καλεί μάλιστα τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, EDEKA και Rewe & Co. να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους στην αγορά και να σταματήσουν να αγοράζουν νορβηγικό σολομό.

Στην επιστολή προς τους ενδιαφερόμενους που καλούνται να υπογράψουν οι καταναλωτές αναφέρεται χαρακτηριστικά η ευθύνη των σούπερ μάρκετ: « Το σύστημα εκτροφής σολομού είναι άρρωστο – και εν μέρει ευθύνονται τα γερμανικά σούπερ μάρκετ. Εκατομμύρια άρρωστοι σολομοί που υποφέρουν από προσβολή από παράσιτα και ασθένειες πεθαίνουν στις νορβηγικές φάρμες κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά τα ζώα πιθανότατα καταλήγουν στο πιάτο μας κατά παράβαση των κανόνων – συχνά ακόμη και με υποτιθέμενες βιώσιμες ετικέτες.

Αγοράζοντας νορβηγικό σολομό, υποστηρίζετε το σκληρό σύστημα στη Νορβηγία και ενθαρρύνετε την εξαπάτηση των καταναλωτών. Σας καλούμε λοιπόν:

Σταματήστε να πουλάτε σολομό από τη Νορβηγία έως ότου η βιομηχανία εφαρμόσει θεμελιώδεις βελτιώσεις, όπως αποτελεσματικά πρότυπα για την υγεία των ζώων και τη διαφάνεια.

Οι αποφάσεις σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά – δράστε τώρα!»

Οι κίνδυνοι για την υγεία από μολυσμένα ή σάπια ψάρια

Η foodwatch δεν αναφέρει κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο για τους καταναλωτές στη Γερμανία. Ωστόσο, οι νορβηγικές αρχές έχουν τεκμηριώσει περίπτωση κατά την οποία επρόκειτο να υποβληθούν σε επεξεργασία νεκρά ζώα. Επομένως, η foodwatch δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτή η πρακτική είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη σε άλλες εκμεταλλεύσεις και ότι τα μολυσμένα ή ήδη σάπια ψάρια έχουν φτάσει στα καταστήματα λιανικής. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τα μικρόβια ή τα βακτήρια στα ψάρια να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και κατά συνέπεια την υγεία των καταναλωτών.

Είναι ασφαλής ο βιολογικός σολομός;

Όλη η παραγωγή σολομού στη Νορβηγία – και δυστυχώς και σε άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Σκωτία και η Ισλανδία – έχει σημαντικά προβλήματα υγείας των ζώων. Για τον βιολογικό σολομό, υπάρχουν αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με τον αριθμό των ψαριών ανά κλουβί. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για υγιή ψάρια, ακόμη κι αν η εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα ζώων ανά κλουβί είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ταχεία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων. Επιπλέον, η αναλογία βιολογικού σολομού στη Νορβηγία είναι εξαιρετικά χαμηλή: με μόλις 25.546 τόνους, μόνο περίπου το 1,74 τοις εκατό των συνολικών 1.467.655 τόνων σολομού το 2020 προέρχονταν από αυτήν τη μορφή εκτροφής. Αυτό δείχνει ότι ο βιολογικός σολομός δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο στη συνολική παραγωγή.  

Γιατί να μην μποϊκοτάρονται μόνο οι εκμεταλλεύσεις που αποδεδειγμένα έχουν επηρεαστεί;

Το νορβηγικό σύστημα εκτροφής σολομού στο σύνολό του έχει προβλήματα. Μαζικοί θάνατοι που σχετίζονται με ασθένειες ή εστίες ψαριών που μεταφέρουν ασθένειες σε πληθυσμούς άγριων ζώων καταγράφονται ξανά και ξανά. Ένας στους έξι σολομούς πεθαίνει πριν προλάβει να περάσει στο στάδιο της αλίευσης και της επεξεργασίας. Αυτό οφείλεται επίσης στην τεράστια πυκνότητα των εκμεταλλεύσεων και στη σχετική εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων μεταξύ μεμονωμένων ιχθυοκαλλιεργειών. 

Εάν δεν υπάρξουν σκληρές συνέπειες για τους παραγωγούς, η κατάσταση για τα ψάρια δεν θα βελτιωθεί, υποστηρίζει το Foodwatch. Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές νορβηγικού σολομού και θα ήταν οικονομικά καταστροφικό για τους παραγωγούς εάν σταματούσαν οι πωλήσεις στη Γερμανία.

Τι επιπτώσεις έχει η εκτροφή σολομού στο περιβάλλον;

Η εκτροφή σολομού Aquafarming συχνά παρουσιάζεται από τη βιομηχανία ως λύση για την υπεραλίευση των ωκεανών και τα απειλούμενα άγρια ​​είδη ψαριών. Στην πραγματικότητα, οι ιχθυοκαλλιέργειες προκαλούν σημαντικές ζημιές στα γύρω οικοσυστήματα: 

  • Υπεραλίευση για ιχθυοτροφές: Η τροφή σολομού αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαιο, τα οποία παρασκευάζονται από ψάρια που αλιεύονται στον ωκεανό. Αυτό μετατοπίζει το πρόβλημα της υπεραλίευσης σε άλλα είδη ψαριών αντί να το λύνει. Επιπλέον, η τροφή των ψαριών προέρχεται συχνά από περιοχές όπως η βορειοδυτική Αφρική, στερώντας από τους ανθρώπους εκεί μια σημαντική πηγή διατροφής.
  • Μετάδοση ασθενειών μέσω διαφυγόντος σολομού εκτροφής: Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 200.000 εκτρεφόμενοι σολομοί στη Νορβηγία διαφεύγουν στα γύρω θαλάσσια ύδατα κάθε χρόνο και από εκεί καταλήγουν στα ποτάμια. Τα μερικώς άρρωστα ζώα μπορούν να μολύνουν τα άγρια ​​ψάρια – ο πληθυσμός του άγριου σολομού στη Νορβηγία έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 20 χρόνια.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο