Η γνώση των κατάλληλων πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε τα πολλά πλεονεκτήματα που παρέχουν αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα
Οι ξηροί καρποί σύμφωνα με πολλές μελέτες βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο του βάρους και τη γενική ευεξία. Η ποιότητα των ξηρών καρπών παρέχει τη βέλτιστη θρεπτική αξία τους, αλλά και την κορυφαία γεύση και υφή τους.
Πώς όμως μπορώ να διαλέξω τους πιο φρέσκους και ποιοτικούς ξηρούς καρπούς;
Προσδιορίστε την πηγή: Η πηγή είναι πολύ σημαντική για να αποφασίσετε την ποιότητα των ξηρών καρπών που αγοράζετε. Γνωρίζοντας από πού προέρχονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, οι σταφίδες ή οι χουρμάδες θα σας βοηθήσει να μαντέψετε την ποιότητά τους. Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί από περιοχές που αναγνωρίζονται για τις τέλειες συνθήκες ανάπτυξής τους έχουν συνήθως καλύτερη γεύση, υφή και θρεπτική αξία. Κατά την πραγματοποίηση αγορών, να ψάχνετε πάντα στη συσκευασία την πηγή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ρίξτε το στην αποχέτευση και απολυμάνετε τον νεροχύτη» – Νέος συναγερμός για το νωπό γάλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φούρνος μικροκυμάτων: Το hotspot 101 (!) διαφορετικών βακτηρίων – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
Κοιτάξτε τη συσκευασία: Ένας καλός δείκτης ποιότητας του προϊόντος είναι η σωστή συσκευασία. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υγρασία, τον αέρα και το φως, οι ξηροί καρποί και τα ξηρά φρούτα μπορεί να αλλοιωθούν ή να χάσουν τη γεύση τους. Για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιλέγετε πάντα προϊόντα συσκευασμένα σε αεροστεγή συσκευασία. Αναζητήστε διαφανή ή τουλάχιστον μερικώς διαφανή συσκευασία για να ελέγξετε το περιεχόμενο. Απορρίπτουμε προϊόντα με οποιονδήποτε αποχρωματισμό, υπερβολική σκόνη ή ακόμη και δείκτες προσβολής. Οι συσκευασίες που αναφέρονται σε συντηρητικά ή ψύξη θα βοηθήσουν επίσης στην κατανόηση του χειρισμού και της διατήρησης του προϊόντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη απάτη με το προσούτο: Εργοστάσιο στην Ιταλία χρησιμοποιούσε χλωρίνη στα χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί κάποιοι αντί να χάσουν, παίρνουν κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ο θυμός της πείνας» – Τι είναι και πότε τον αισθανόμαστε;
Αναζήτηση φρεσκάδας: Τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εκτός του ότι έχουν υπέροχη γεύση. Η φυσική γυαλάδα και ένα γλυκό αλλά όχι έντονο άρωμα θα πρέπει να καθορίζουν τα ξηρά φρούτα όπως οι σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Μπορεί να είναι παλιά ή ανεπαρκώς διατηρημένα αν φαίνονται θαμπά ή μυρίζουν άσχημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοσιεύτηκε η έκθεση της ΕΕ για φυτοφάρμακα στο μέλι που πωλείται σε χώρες της Ευρώπης
Για ξηρούς καρπούς, αναζητήστε μια τραγανή, φρέσκια υφή. Ειδικά τα κάσιους και τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί με απαλή αίσθηση ή αίσθηση καουτσούκ μπορεί να είναι μπαγιάτικοι. Εάν αγοράζετε καρύδια ή πεκάν, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν αποχρωματισμό ή πικρή γεύση – κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει τάγγιση. Η εξέταση των ημερομηνιών λήξεως στη συσκευασία θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε τη φρεσκάδα.
Εξετάστε τα συντηρητικά και τα πρόσθετα: Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής και την ελκυστικότητα, πολλά αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί που πωλούνται στο εμπόριο επεξεργάζονται με τεχνητές χρωστικές, συντηρητικά και χημικές ουσίες. Η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών και η επιλογή προϊόντων με λίγα συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ ορισμένες τεχνικές συντήρησης, όπως το μούλιασμα ή το ψήσιμο είναι φυσικές, άλλες, όπως το διοξείδιο του θείου ή τα συνθετικά σάκχαρα, ενδέχεται να βλάψουν τη διατροφική ακεραιότητα του προϊόντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο για να ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να σας χυθεί
Αποφύγετε τις υπερβολικά επεξεργασμένες παραλλαγές: Η υπερβολική επεξεργασία μπορεί να στερήσει τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα τόσο σπουδαίο συστατικό της διατροφής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ασπιρίνη: Μπορεί να μειώσει τη μετάσταση καρκίνου – Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη