Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός στην Ευρώπη - Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό
spot_img

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Μία παρατεταμένη επιδημία λοιμώξεων από Listeria monocytogenes ST1607 απασχολεί τις Ευρωπαϊκές αρχές. Συνολικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, έως τις 22 Απριλίου 2024, είχαν αναφερθεί 17 κρούσματα στη Δανία, ένα στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία. Από τις 20 περιπτώσεις λιστερίωσης, πέντε έχουν πεθάνει, υποδηλώνοντας υψηλή σοβαρότητα της λοίμωξης, ιδιαίτερα μεταξύ ηλικιωμένων με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις. Η επιδημία είναι συνέχεια των λοιμώξεων λιστερίωσης που ξεκίνησε από το 2019. Τέσσερις ειδοποιήσεις στο RASFF συνδέονται με αυτό το περιστατικό, με μία η καθεμία από το 2021 έως το 2024.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα, την επιμονή και την εξελισσόμενη φύση αυτού του συμπλέγματος L. monocytogenes πολλαπλών χωρών το ECDC και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συμφώνησαν να προχωρήσουν σε Αξιολόγηση Ταχείας Επιδημίας (ROA).

Οι εθνικές έρευνες, η ιχνηλασιμότητα και οι αναλύσεις γονιδιωματικών δεδομένων αποκάλυψαν την ανίχνευση πέντε ταιριασμένων απομονώσεων L. monocytogenes ST1607 από τέσσερα προϊόντα καπνιστού σολομού σε φέτες (τέσσερις παρτίδες) που παρήχθησαν από μονάδα επεξεργασίας της Δανίας μεταξύ 2021 και 2024. Αυτά τα μολυσμένα προϊόντα διανεμήθηκαν στα άλλες χώρες. Ο εντοπισμός του στελέχους εστίας από το περιβάλλον της μονάδας επεξεργασίας της Δανίας το 2023 και στα προϊόντα από το 2021 υποδεικνύει την εμμονή του L. monocytogenes ST1607 εντός της εγκατάστασης παραγωγής και υποδηλώνει ότι το σημείο της μόλυνσης στο εργοστάσιο δεν έχει εντοπιστεί ούτε ελεγχθεί. Παρόλο που είχαν εφαρμοστεί μέτρα ελέγχου στο εργοστάσιο και πραγματοποιήθηκαν αποσύρσεις και ανακλήσεις μολυσμένων παρτίδων, νέες παρτίδες μολυσμένων προϊόντων θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις περιστατικών, μικροβιολογική ανάλυση και ανάλυση ιχνηλασιμότητας, το συμπέρασμα είναι ότι τα προϊόντα καπνιστού σολομού σε φέτες είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων ECDC,νέα κρούσματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ατόμων, έως ότου εντοπιστούν οι πηγές των μολύνσεων και εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο