Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H συμφωνία της ΕΕ για τη συσκευασία: Προωθείται το νερό βρύσης στα εστιατόρια – Τέλος τα κεσεδάκια και οι μεμονωμένες μερίδες (αλάτι ζάχαρη κτλ)

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαH συμφωνία της ΕΕ για τη συσκευασία: Προωθείται το νερό βρύσης στα εστιατόρια - Τέλος τα κεσεδάκια και οι μεμονωμένες μερίδες (αλάτι ζάχαρη κτλ)
spot_img

Όλες ανακυκλώσιμες, μηδενική παρουσία PFAS, μείωση πλαστικών.

  • Τα μέτρα καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής της συσκευασίας
  • Λιγότερες συσκευασίες, λιγότερα απόβλητα, περιορισμοί σε ορισμένες μορφές συσκευασίας
  • Απαγόρευση των «για πάντα χημικών» (PFAS) στις συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
  • Κάθε Ευρωπαίος παράγει σχεδόν 190 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας κάθε χρόνο

Σήμερα, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για ανανεωμένους κανόνες για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών, την αύξηση της ασφάλειας και την τόνωση της κυκλικής οικονομίας.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν να καταστήσουν τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες, απαιτώντας όλες τις συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες, ελαχιστοποιώντας την παρουσία επιβλαβών ουσιών, μειώνοντας τις περιττές συσκευασίες, ενισχύοντας την απορρόφηση ανακυκλωμένου περιεχομένου και βελτιώνοντας τη συλλογή και την ανακύκλωση.

Λιγότερη συσκευασία και περιορισμός ορισμένων μορφών συσκευασίας

Η συμφωνία θέτει στόχους μείωσης των συσκευασιών (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040) και απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν, ειδικότερα, την ποσότητα των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ορισμένες πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, όπως συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφέ και εστιατόρια, μεμονωμένες μερίδες (π.χ. καρυκεύματα, σάλτσες, κρέμα, ζάχαρη), μικροσκοπικές συσκευασίες για προϊόντα περιποίησης και το συρρικνούμενο περιτύλιγμα για βαλίτσες στα αεροδρόμια θα απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης την απαγόρευση των πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (κάτω από 15 microns), εκτός εάν απαιτείται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως κύρια συσκευασία για χαλαρά τρόφιμα για να αποτραπεί η σπατάλη τροφίμων.

Απαγόρευση χρήσης «για πάντα χημικών ουσιών»

Για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε την εισαγωγή απαγόρευσης της χρήσης των λεγόμενων «για πάντα χημικών ουσιών» (ανά και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες ή PFAS) σε συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ.

Ενθάρρυνση επιλογών επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης για τους καταναλωτές

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να θέσουν συγκεκριμένο στόχο για επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά έως το 2030 (τουλάχιστον 10%). Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν πενταετή παρέκκλιση από αυτές τις απαιτήσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι τελικοί διανομείς ποτών και τροφίμων σε πακέτο στον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να φέρουν το δικό τους δοχείο. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να προσφέρουν το 10% των προϊόντων σε επαναχρησιμοποιήσιμη μορφή συσκευασίας έως το 2030.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη καλούνται να δώσουν κίνητρα σε εστιατόρια, καντίνες, μπαρ, καφέ και υπηρεσίες τροφοδοσίας για να σερβίρουν νερό βρύσης, (όπου είναι διαθέσιμο, δωρεάν ή με χαμηλή χρέωση υπηρεσιών) σε επαναχρησιμοποιήσιμη ή επαναγεμιζόμενη μορφή.

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες, καλύτερη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι όλες οι συσκευασίες πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες, πληρώντας αυστηρά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσω του παράγωγου δικαίου. Προβλέπονται ορισμένες εξαιρέσεις για ελαφρύ ξύλο, φελλό, υφάσματα, καουτσούκ, κεραμικά, πορσελάνη ή κερί.

Άλλα συμφωνημένα μέτρα περιλαμβάνουν:

– ελάχιστοι στόχοι ανακυκλωμένου περιεχομένου για οποιοδήποτε πλαστικό μέρος της συσκευασίας.

– ελάχιστοι στόχοι ανακύκλωσης κατά βάρος των παραγόμενων απορριμμάτων συσκευασίας και αυξημένες απαιτήσεις ανακυκλωσιμότητας.

– Το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης (έως τρία λίτρα) θα συλλέγονται χωριστά έως το 2029 (συστήματα κατάθεσης-επιστροφής).

Παραθέτω, αναφορά

Η εισηγήτρια Frédérique Ries (Renew, BE) δήλωσε: «Για πρώτη φορά σε μια περιβαλλοντική νομοθεσία, η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης συσκευασιών, ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείται. Καλούμε όλους τους βιομηχανικούς τομείς, τις χώρες της ΕΕ και τους καταναλωτές να παίξουν τον ρόλο τους στην καταπολέμηση της πλεονάζουσας συσκευασίας. Η απαγόρευση για πάντα χημικών ουσιών στις συσκευασίες τροφίμων είναι μια μεγάλη νίκη για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών. Ήταν επίσης σημαντικό οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες να ανταποκρίνονται στη βιομηχανική πραγματικότητα. Η συμφωνία προωθεί την καινοτομία και περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Ιστορικό

Το 2018, οι συσκευασίες πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών 355 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Είναι μια διαρκώς αυξανόμενη πηγή απορριμμάτων , το σύνολο της ΕΕ έχει αυξηθεί από 66 εκατομμύρια τόνους το 2009 σε 84 εκατομμύρια τόνους το 2021. Κάθε Ευρωπαίος παρήγαγε 188,7 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας το 2021, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 209 κιλά το 2030 χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο