Τετάρτη, Ιανουάριος 8, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μικροπλαστικά στον αέρα βλάπτουν την πεπτική, αναπαραγωγική και αναπνευστική υγεία – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΤα μικροπλαστικά στον αέρα βλάπτουν την πεπτική, αναπαραγωγική και αναπνευστική υγεία - Νέα μελέτη
spot_img

Οι ειδικοί ζητούν κυβερνητική δράση για να μετριαστούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις τους

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού, από τα καλλυντικά μέχρι τα τρόφιμα και τα υφάσματα. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι και η αερομεταφερόμενη κατανάλωση αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων πλαστικού προκαλεί σημαντική βλάβη στην ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, η νέα ανασκόπηση σχεδόν 3.000 μελετών – που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο Environmental Science & Technology – προσφέρει ολοκληρωμένη την ανησυχητική εικόνα του πώς αυτά τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την πεπτική, αναπαραγωγική και αναπνευστική υγεία.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ της αναπνοής στα μικροπλαστικά και του καρκίνου του παχέος εντέρου , των προβλημάτων γονιμότητας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και της επιδείνωσης της πνευμονικής λειτουργίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα .

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που κυμαίνονται σε μέγεθος από γόμα μολυβιού (5 χιλιοστά) έως μόνο ένα νανόμετρο (μια ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος 80.000 νανόμετρα), σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Αυτά τα επιβλαβή υλικά παράγονται από τους σχεδόν 460 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού που παράγει ο κόσμος ετησίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2060.

Αυτή η έρευνα είναι μια απογοητευτική κλήση αφύπνισης, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nicholas Chartres, PhD , ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και συνεργάτης στο Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο για την Αναπαραγωγική Υγεία και το Περιβάλλον. «Όταν εισπνέουμε ή καταναλώνουμε θαλασσινά ή πίνουμε νερό, αυτά τα μικροπλαστικά εισέρχονται στο σώμα μας, στο αναπνευστικό μας σύστημα, στο πεπτικό μας σύστημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δείτε τι έγινε όταν κάποιος “βούτηξε” μπισκότα σε μπύρα 

Απόδειξη ότι τα μικροπλαστικά βλάπτουν την υγεία

Ο Chartres και οι συνεργάτες του εξέτασαν σχεδόν 3.000 πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες που έκαναν ισχυρισμούς σχετικά με την επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία.

Έλαβαν υπόψη την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων κάθε μελέτης και τη συνολική ισχύ των ευρημάτων τους. Η πλειονότητα των μελετών που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση έγιναν σε ζώα.

Με βάση την ποιότητα κάθε μελέτης, οι συγγραφείς ταξινόμησαν τις συνδέσεις μεταξύ της αερομεταφερόμενης έκθεσης σε μικροπλαστικά και ορισμένων ζητημάτων υγείας είτε ως «γνωστά», «υποτιθέμενα», «ύποπτα» ή «μη ταξινομήσιμα».

Στο τέλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μικροπλαστικά είναι «ύποπτα» ότι προκαλούν βλάβες στην αναπαραγωγική, πεπτική και αναπνευστική υγεία των ανθρώπων. Σημείωσαν επίσης μια πιθανή σύνδεση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και οι περισσότερες από τις μελέτες έγιναν σε ζώα -ιδιαίτερα σε τρωκτικά- ο Chartre εξήγησε ότι τα ευρήματα εξακολουθούν να ισχύουν για τους ανθρώπους, δεδομένου ότι οι άνθρωποι και τα ζώα υπόκεινται και οι δύο σε παρόμοια έκθεση, είπε.

«Είμαστε ακριβώς στην κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά την κατανόησή μας για το πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είπε η Mary Johnson, MD, PhD , ερευνήτρια στο το τμήμα περιβαλλοντικής υγείας στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Πώς γίνεται η έκθεση στα μικροπλαστικά;

Δεδομένου του πόσο μικρά και κοινά είναι αυτά τα υλικά, δεν είναι πάντα εύκολο να μετρηθεί η έκθεση ενός ατόμου στα μικροπλαστικά και στις διάφορες χημικές ουσίες που μπορούν να τα συνοδεύουν, είπε η Johnson.

«Τα μικροπλαστικά περιέχουν όχι μόνο το ίδιο το πλαστικό πολυμερές, αλλά και χημικές ουσίες που έχουν προστεθεί στα πλαστικά», εξήγησε. «Αυτά πιθανότατα αλλάζουν την τοξικότητα και το επίπεδο έκθεσης».

Αν και η μέτρηση ακριβών ποσοτήτων μπορεί να είναι δύσκολη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα μικροπλαστικά είναι παντού γύρω μας. Χρησιμοποιούνται σκόπιμα σε καλλυντικά, συσκευασίες, ελαστικά, βαφές, συνθετικά υφάσματα και πολλά άλλα, αλλά έχουν επίσης βρεθεί σε ανθρώπινο ιστό, τρόφιμα, ποτά και στον αέρα.

Για τους σκοπούς της νέας ανασκόπησης, οι συγγραφείς εστίασαν σε αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια. Επειδή τα σωματίδια είναι αερομεταφερόμενα, αυτά τα μικροπλαστικά βρίσκονται ακόμη και «στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες στον κόσμο», είπε ο Chartres.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μπορούν να μεταφερθούν στον αέρα, όπως από ψεκασμό στη θάλασσα, υφάσματα που κάθονται σε χωματερές και αλληλεπιδρούν με τον άνεμο, από τριβή των ελαστικών των οχημάτων στους δρόμους και πολλά άλλα.

Ο καπνός σε μια πυρκαγιά είναι ένας άλλος κοινός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναπνέουν μικροπλαστικά, είπε η Johnson. Καθώς οι φωτιές διασχίζουν πόλεις με μοντέρνα, προκατασκευασμένα σπίτια, αποτεφρώνουν και πολλαπλασιάζουν τα μικροπλαστικά στον αέρα.

Τα μικροπλαστικά είναι άφθονα στους ωκεανούς και τις υδάτινες οδούς μας, μολύνοντας τα ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, είπε η Τζόνσον. Μπορούμε ακόμη και να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα σωματίδια μέσω της απορρόφησης από το δέρμα, πρόσθεσε, αν και αυτή είναι η λιγότερο κοινή μέθοδος έκθεσης.

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους;

Λόγω της πανταχού παρουσίας μικροπλαστικών, όλοι οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Τα μικροπλαστικά ταξιδεύουν αεροπορικώς, με νερό, μέσω της τροφής μας—είναι αδύνατο να αποφευχθούν.

Αυτά τα υλικά επίσης «βιοσυσσωρεύονται» μόλις εισέλθουν στο σώμα ενός ατόμου, συσσωρεύονται σε ιστούς και παραμένουν εκεί όσο περνάει ο καιρός, είπε. Η ποσότητα των μικροπλαστικών στο σώμα ενός ατόμου αυξάνεται όσο περισσότερο εκτίθεται.

Ομοίως, οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας μπορούν να μπουν στο παιχνίδι. Άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, άτομα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και άτομα με συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορεί να είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση ή να καταναλώνουν τρόφιμα συσκευασμένα σε πλαστικό, είπε ο Chartres.

«Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες όπως η φτώχεια μπορούν να συμβάλουν σε μεγαλύτερες πιέσεις στο σώμα. Μπορούν να επιδεινώσουν τις βλάβες από την έκθεση σε χημικές ουσίες», είπε. «Οι άνθρωποι που βιώνουν πολλαπλά εξωτερικά και εγγενή στρες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη βλάβη από την έκθεση στο σώμα [από τα μικροπλαστικά]».

Προστατεύστε τον εαυτό σας από την έκθεση σε μικροπλαστικά

Δυστυχώς, η αποφυγή μικροπλαστικών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και είναι μια δύσκολη συζήτηση, είπε ο Σαρτρ.

Προκαλείται μακροχρόνια ζημιά – αυτά τα υλικά δεν μπορούν να αφαιρεθούν από την ατμόσφαιρά μας, τους ωκεανούς ή το χώμα μας, και τόσο μεγάλο μέρος του συστήματος τροφίμων βασίζεται σε πλαστικές συσκευασίες.

Τούτου λεχθέντος, οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθούν τις πηγές τροφής τους και να προσπαθούν να τρώνε «όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα προϊόντα», συνέστησε.

Αυτή η αναθεώρηση και άλλες παρόμοιες θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση τόσο για τους ρυθμιστικούς φορείς όσο και για τους καθημερινούς ανθρώπους, είπε ο Chartres.

«Βλέπουμε τριπλασιασμό της προβλεπόμενης παραγωγής πλαστικού τα επόμενα 30 χρόνια – όλα αυτά τα υποβαθμισμένα πλαστικά στο περιβάλλον θα εκτεθούν στον αέρα, τα τρόφιμα και το νερό μας», εξήγησε.

Για τον μέσο καταναλωτή, είναι σημαντικό να «έχει μεγαλύτερη επίγνωση του τι αγοράζει», είπε ο Johnson.

“Ένα καλό παράδειγμα είναι τα συνθετικά ρούχα – δεν θα το σκεφτόμουν δύο φορές να αγοράσω συνθετικά έναντι βαμβακιού νωρίτερα”, είπε.

Η κυβερνητική δράση και οι μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές είναι επίσης καίριας σημασίας.

«Η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών για μη ουσιώδη χρήση είναι ένας τρόπος για τη μείωση της έκθεσης στα μικροπλαστικά», είπε ο Σαρτρ. Ένας άλλος τρόπος, είπε ο Τζόνσον, θα μπορούσε να είναι η νομοθεσία που καθιστά τα μη συνθετικά υφάσματα και προϊόντα πιο προσιτά και προσβάσιμα στους καταναλωτές.

Δεν μπορούμε να «κλείσουμε τη βρύση» όταν πρόκειται για την παραγωγή πλαστικών, αλλά το «συντριπτικό μήνυμα, παγκοσμίως, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν έγκαιρα μέτρα τώρα», είπε ο Σαρτρ.

«Αν δεν ανταποκριθούμε σε αυτό, οι συνέπειες στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα είναι καταστροφικές».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο