Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

ΑρχικήυγείαΤα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!
spot_img

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τέσσερις βιομηχανικοί τομείς ευθύνονται για 2,7 εκατ. θανάτους στην Ευρώπη ετησίως και πρόκειται για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τον καπνό, τα ορυκτά καύσιμα και το αλκοόλ, που προωθούν βιομηχανικά λόμπι, και που ευθύνονται για 2,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, προειδοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας να υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμίσεις από τις αρχές.

Αυτές οι τέσσερις βιομηχανίες «σκοτώνουν καθημερινά τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους» στην περιφέρεια αυτή του ΠΟΥ, η οποία συμπεριλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται ως την κεντρική Ασία, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Χανς Κλούγκε.

«Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων με στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, την εξαπάτηση των καταναλωτών και ψευδείς διαβεβαιώσεις για τα οφέλη των προϊόντων τους και τον σεβασμό τους στο περιβάλλον», υπογραμμίζει.

Οι τακτικές αυτές υπονομεύουν τον αγώνα εναντίον μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ευθύνονται για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη.

Για τον ΠΟΥ, προωθώντας τα προϊόντα τους, οι κολοσσοί του καπνού, των τροφίμων, των ορυκτών καυσίμων και του αλκοόλ παρεμβαίνουν στις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου ασθενειών όπως οι καρκίνοι, ή ο διαβήτης.

Οι πρακτικές των μεγάλων ομίλων τροφίμων τροφοδοτούν τις ανισότητες και επίσης αυξάνουν τα κρούσματα καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών χρόνιων παθήσεων, καθώς και διαβήτη.

Αποτελούν «μείζον εμπόδιο για τις πολιτικές πρόληψης», τονίζει ο ΠΟΥ, καθώς «μεγιστοποιούν τα κέρδη και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι σχεδόν το 60% των ενηλίκων και σχεδόν το ένα στα τρία παιδιά στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα (ανάγονται στο 2017) υποδεικνύουν εξάλλου ότι ο ένας θάνατος στους πέντε που αποδίδεται σε καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνους στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή.

Για την προστασία των πολιτών, ο ΠΟΥ συνιστά την εφαρμογή πιο αυστηρών κανονισμών ως την εμπορική διάθεση προϊόντων βλαπτικών για την υγεία, τις μονοπωλιακές πρακτικές, τη φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών και την εκμετάλλευση ευάλωτων πληθυσμών σε περιόδους κρίσης.

«Τα ανθρώπινα όντα πρέπει να τίθενται πάνω από το κέρδος πάντα», επέμεινε ο κ. Κλούγκε.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα προϊόντα καπνού, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα και τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία προωθούνται από βιομηχανικά λόμπι, ενοχοποιούνται για περίπου 19 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον οργανισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο