Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) ενημερώνει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της διαφήμισης ότι από τις 2 Αυγούστου 2026 τίθενται σε εφαρμογή νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία και προβολή διαφημιστικού περιεχομένου. Σε αντίθεση με μια συνηθισμένη αντίληψη, οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο τις εταιρείες που αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και πολλές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εργαλεία δημιουργικής AI για εικόνες, βίντεο, ήχο ή κείμενο στις καμπάνιες μάρκετινγκ και στη διαφημιστική τους επικοινωνία.
Πότε απαιτείται επισήμανση
Το άρθρο 50 του AI Act προβλέπει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το κοινό πρέπει να γνωρίζει πως αλληλεπιδρά με περιεχόμενο που έχει παραχθεί ή αλλοιωθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Οι υποχρεώσεις αφορούν κυρίως ρεαλιστικές εικόνες, βίντεο και ηχητικό υλικό, καθώς και τα λεγόμενα deepfakes, ώστε να αποφεύγεται η εξαπάτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, προβλέπεται επισήμανση για ορισμένα κείμενα που παράγονται από AI και δημοσιεύονται με ενημερωτικό χαρακτήρα, με ορισμένες εξαιρέσεις όταν υπάρχει αποκλειστικά ανθρώπινη συντακτική εποπτεία.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρινίζουν ότι η επισήμανση πρέπει να είναι σαφής, ευδιάκριτη και εύκολα αντιληπτή, χωρίς να δημιουργεί σύγχυση στους χρήστες. Στόχος δεν είναι να αποθαρρυνθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες γνωρίζουν πότε ένα περιεχόμενο δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινη δημιουργία.
Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράψουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν, να αξιολογήσουν σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιούνται οι υποχρεώσεις διαφάνειας και να δημιουργήσουν εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου πριν από τη δημοσίευση διαφημιστικού ή ενημερωτικού περιεχομένου. Η συμμόρφωση αφορά όχι μόνο τα τμήματα πληροφορικής αλλά και το μάρκετινγκ, τη νομική υπηρεσία και τα τμήματα επικοινωνίας.
Παρότι ορισμένες υποχρεώσεις του AI Act που αφορούν τα συστήματα υψηλού κινδύνου έχουν μετατεθεί χρονικά έως το 2027, οι κανόνες διαφάνειας του άρθρου 50 εξακολουθούν να εφαρμόζονται από τις 2 Αυγούστου 2026. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προσαρμόσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στη διαφήμιση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου.