Η κατάργηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια στον COVID-19 θα ισχύσει από τις 8 Ιανουαρίου και αναμένεται να ελαφρύνει οικονομικά τους εμπόρους της Κίνας.
Η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό της Αγοράς της Κίνας (SAMR) θα σταματήσει να δοκιμάζει τα κατεψυγμένα τρόφιμα με σκοπό την ανίχνευση SARS-CoV-2 από τις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέφερε το Reuters και επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον οργανισμό.
Αυτό σημαίνει το τέλος των δοκιμών και της απολύμανσης προϊόντων, όπως κατεψυγμένα κρέατα, πρακτική την οποία το Πεκίνο ξεκίνησε εδώ και περισσότερα από 2 έτη για να εμποδίσει στην εξάπλωση του κορωνοϊού, προσθέτοντας σημαντικό κόστος στο εμπόριο.
Επίσης, δεν θα απαιτείται πλέον από όλα τα εισαγόμενα διατηρημένα με απλή ψύξη και κατεψυγμένα τρόφιμα να εισέρχονται σε κεντρικές αποθήκες για απολύμανση και δοκιμή πριν φτάσουν στην εγχώρια αγορά.
H Κίνα τα τελευταία 2 έτη έχει επιβάλει το πιο αυστηρό καθεστώς περιορισμών για τον COVID στον κόσμο. Αν και κατάφερε αρχικά να περιορίσει την εξάπλωση, τους τελευταίους μήνες οι νέες μολύνσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Από την άλλη πλευρά, η πρακτική ελέγχου των κατεψυγμένων τροφίμων θεωρούνταν αμφιλεγόμενη, ενώ η βιομηχανία του εμπορίου παραπονιόταν επανειλημμένα πως επιβράδυνε σημαντικά την αποστολή τροφίμων στην Κίνα, τον κορυφαίο αγοραστή κρέατος και πολλών άλλων ευπαθών αγαθών στον κόσμο, καθώς και πως αύξανε το κόστος για αυτούς.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Pig Site, οι δοκιμές και η απολύμανση για τον COVID, η μεταφορά των εμπορευμάτων από το λιμάνι στην κεντρική αποθήκευση, τα έξοδα αποθήκευσής του, ηλεκτρικού ρεύματος και κεντρικής αποθήκευσης μπορούν να φτάσουν έως και 30.000 γιουάν (4045,71 ευρώ) ανά κοντέινερ και να διαρκέσουν έως και 30 ημέρες.
Η κατάργηση των νέων μέτρων αναμένεται να φέρει μια κάποια ελάφρυνση για τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς, ειδικά μια τόσο δύσκολη περίοδο λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα.