Προεπεξεργασία Ιπποφαούς, ξήρανση και επεξεργασία προϊόντων υψηλής ποιότητας: Τρέχουσα κατάσταση και τάσεις.
Το ιπποφαές είναι ένα είδος μούρου, πλούσιου σε θρεπτική και βιομηχανική αξία. Το ιπποφαές είναι παγκοσμίως γνωστό ως φαρμακευτικό και διατροφικό φυτό που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Ως εκ τούτου, έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη και δυνατότητες ανάπτυξης. Διάφορα προϊόντα μπορούν να υποστούν επεξεργασία από ιπποφαές. Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αποξηραμένου πολτού ιπποφαούς, ροφήματος και λυοφιλοποιημένης σκόνης, αλλά μπορεί επίσης να γίνει κρασί από ιπποφαές και λάδι ιπποφαούς, μεταξύ άλλων προϊόντων. Το έλαιο ιπποφαούς περιέχει μια σειρά από φαρμακολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να προστατεύει τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά αγγεία, να βελτιώνει την κυκλοφορία και να ενισχύει την ανοσία. Και, έχει πολλά ενεργά συστατικά, ένα από τα οποία, το SOD (δισμουτάση υπεροξειδίου), είναι ένα βασικό συστατικό φυσικής ομορφιάς.
Λόγω της λεπτής φλούδας, του ζουμερού πολτού και της μικρής διάρκειας ζωής του, συνήθως συντηρείται με μεθόδους κατάψυξης ή μεταποιείται απευθείας σε πουρέ ιπποφαούς μετά τη συγκομιδή. Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Foods, στην Ενότητα Τρόφιμα Θαλάσσιας Προέλευσης , παρέχει μια επισκόπηση της υπάρχουσας κατάστασης ξήρανσης και υψηλής ποιότητας επεξεργασίας του ιπποφαούς. Συνοψίζονται οι επιδράσεις των διαφορετικών τεχνικών προεπεξεργασίας και ξήρανσης στα χαρακτηριστικά και την ποιότητα ξήρανσης του ιπποφαούς και τα υπάρχοντα προβλήματα ανώτερης ποιότητας επεξεργασίας των προϊόντων του. Υποδεικνύεται η τάση ανάπτυξης των μεθόδων ξήρανσης και οι τρόποι επίτευξης υψηλής ποιότητας επεξεργασίας προϊόντων ιπποφαούς. Αυτοί οι τρόποι σχετίζονται κυρίως με τα ακόλουθα:
(1) Την εφαρμογή συνδυασμένων τεχνικών προεπεξεργασίας και ξήρανσης για την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ οικονομίας, οικολογίας και αποτελεσματικότητας
(2) Εισαγωγή νέας διαδικτυακής τεχνολογίας μέτρησης και ελέγχου στον εξοπλισμό ξήρανσης και
(3) Βελτιστοποίηση της υπάρχουσας διαδικασίας για τη δημιουργία μιας πλήρους βιομηχανικής αλυσίδας ιπποφαούς και την ανάπτυξη της βιομηχανίας βαθιάς επεξεργασίας.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Zhang X, Li M, Zhu L, Geng Z, Liu X, Cheng Z, Zhao M, Zhang Q, Yang X. Προεπεξεργασία ιπποφαούς, ξήρανση και επεξεργασία προϊόντων υψηλής ποιότητας: Τρέχουσα κατάσταση και τάσεις. Τρόφιμα . 2023; 12(23):4255. https://doi.org/10.3390/foods12234255