Εξωτικό κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, όπως μπριζόλες τίγρης και μπιφτέκια λιονταριών, θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη Βρετανία ως μέρος φιλόδοξων σχεδίων μιας start-up τεχνολογίας τροφίμων.
Η Primeval Foods με έδρα το Λονδίνο θέλει να φιλοξενήσει συνεδρίες γευσιγνωσίας σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin για να επιδείξει τα προϊόντα της, τα οποία καλλιεργούνται από ζωικά κύτταρα από τίγρεις της Σιβηρίας, λεοπαρδάλεις, μαύρους πάνθηρες, τίγρεις της Βεγγάλης, και ρολά σούσι από ζέβρα και είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον και το οικοσύστημα.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Yilmaz Bora, υποστηρίζει, ότι ο λόγος που το βόειο κρέας και το κοτόπουλο είναι τόσο δημοφιλή, είναι, επειδή τα ζώα από τα οποία προέρχονται τα κρέατα είναι τα «πιο εύκολο να εξημερωθούν», και όχι τόσο εξαιτίας της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν. Συμπλήρωσε, ότι με την εξαγωγή των κυττάρων εξωτικών ζώων, όπως οι καμηλοπαρδάλεις, οι ελέφαντες και τα μεγάλα αιλουροειδή, θα μπορούν να παραχθούν κρέατα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν, και θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, εάν πραγματοποιηθεί ρυθμιστική έγκριση. Η Primeval Foods παραδέχεται, επίσης, ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη βιομηχανία κυτταρικής γεωργίας είναι το κόστος παραγωγής του κρέατος, αν και οι επιστήμονες εργάζονται σε νέες μεθόδους για να επιταχύνουν και να μειώσουν το κόστος της.
Πρόσφατα, η ισραηλινή εταιρεία Aleph Farms που ασχολείται με την καλλιέργεια μοσχαρίσιων μπριζολών εργαστηρίου, συμμετείχε στην αποστολή Axiom Space για την εκτόξευση κυττάρων βοοειδών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τρεις πλούσιοι επιχειρηματίες θα πραγματοποιήσουν μια σειρά πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να αναπτυχθούν τα ζωικά κύτταρα στο διάστημα για να φτιάξουν μπριζόλα. Ο κ. Bora είπε, ότι το καλλιεργημένο κρέας προσφέρει τη θρεπτική και αισθητηριακή εμπειρία πραγματικού κρέατος χωρίς τα αρνητικά στοιχεία της χοληστερόλης, των κορεσμένων λιπαρών και των «δαπανών της φύσης και των ζώων». «Το καλλιεργούμενο κρέας θα παραμείνει και θα επεκταθεί γιατί δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κρέας. είναι μια αναβάθμισή του», πρόσθεσε.
«Το καλλιεργημένο κρέας παρέχει την ευκαιρία να προσεγγίσετε μια ολοκαίνουργια δημογραφική εικόνα, επειδή ορισμένοι άνθρωποι δεν θα παραιτηθούν ποτέ από την κατανάλωση κρέατος, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.», συνεχίζει. Η Primeval Foods παράγει κρέατα από τα καλλιεργούμενα κύτταρα τίγρεων της Σιβηρίας, λεοπαρδάλεις, μαύρους πάνθηρες, τίγρεις της Βεγγάλης και λευκά λιοντάρια. Σχεδιάζει, επίσης, ρολά σούσι από ζέβρα.
Με την κυτταρική βιολογία και τη μηχανική ιστών, είναι δυνατό να αναπτυχθεί μόνο μυϊκός και λιπώδης ιστός, το οποίο είναι αυτό που τρώμε και στα ζωικά κρέατα. Οι επιστήμονες παρέχουν στα κύτταρα τις ίδιες εισροές που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, ακριβώς έξω από ένα ζώο: θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, υγρασία και μοριακά σήματα από τα γειτονικά κύτταρα τους. Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν καλλιεργήσει δέσμες κυττάρων που μπορούν να μετατραπούν σε επεξεργασμένο κρέας όπως ένα μπιφτέκι ή ένα λουκάνικο.
Εάν τα προϊόντα της Primeval Foods περάσουν τις ρυθμιστικές εγκρίσεις, η εταιρεία σχεδιάζει να φιλοξενήσει συνεδρίες γευσιγνωσίας σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, χωρίς να είναι σαφές το πότε αυτό θα συμβεί. Οι επιστήμονες λένε ότι οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του κρέατος που παράγεται συμβατικά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η άμεση σύγκριση επειδή τα καλλιεργούμενα προϊόντα δεν παράγονται ακόμη σε βιομηχανική κλίμακα.