Η τεχνολογία που βοηθά στην παρακολούθηση των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στη βελτίωση της ποιότητας.
Πριν φτάσει το αγαπημένο σας προϊόν στο παντοπωλείο, πρέπει να συγκομιστεί προσεκτικά και να διατηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μια πρόσφατη ανασκόπηση του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια προτείνει ότι οι νέες τεχνολογίες μέτρησης της θερμοκρασίας θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ πιο απλή, εν μέσω αυξανόμενων γεωργικών προκλήσεων που τροφοδοτούνται από τις διακυμάνσεις του κλίματος.
Η διατήρηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του φωτός είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αλλοιώνονται ή τουλάχιστον δεν αλλοιώνονται γρήγορα. Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας είναι η ρίζα των δυσμενών αποτελεσμάτων όπως η πρόωρη αλλοίωση και η σήψη, επομένως η παρακολούθηση αυτών των αλλαγών γρήγορα και με ακρίβεια είναι το κλειδί.
Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της θερμοκρασίας πριν και μετά τη συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών.
«Η μέτρηση της θερμοκρασίας στα περιβάλλοντα επεξεργασίας τροφίμων πρέπει να γίνεται σωστά», δήλωσε ο Kevin Mis Solval , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του UGA . «Το κάνουμε σε τακτική βάση για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων, αλλά μπορεί να μην γίνεται πάντα πρακτικά. Τα εργαλεία θερμικής απεικόνισης δεν είναι μόνο εφικτά, αλλά οικονομικά και σωστά στη μέτρηση των προφίλ θερμοκρασίας μέθοδος επωφελής για έναν αγρότη ή μια μονάδα επεξεργασίας τροφίμων».
Μια θερμική εικόνα μπορεί να αντικαταστήσει θερμόμετρα παλιάς σχολής σε ορισμένα περιβάλλοντα
Ο Mis Solval αξιολόγησε την τεχνολογία ως εργαλείο για την ταχεία ανίχνευση απότομων αλλαγών θερμοκρασίας στις καλλιέργειες σε πραγματικό χρόνο. Συλλέγοντας υπέρυθρη ακτινοβολία φρούτων και λαχανικών, η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία χωρίς επαφή. Αυτοί οι τύποι καμερών είναι άμεσα διαθέσιμοι στους παραγωγούς τροφίμων και ποικίλλουν από κάμερες βιομηχανικής ποιότητας έως εξαρτήματα smartphone.
Αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Εάν υπάρχει μια δραστική αύξηση της θερμοκρασίας, η τεχνολογία μπορεί να το επισημάνει.
“Μόλις συγκομίσετε, υπάρχει μια διαδικασία αποσύνθεσης που ξεκινά ακριβώς εκεί, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις μια γρήγορη διαδικασία ψύξης είναι πολύ κρίσιμη για την παράταση της διάρκειας ζωής των φρέσκων προϊόντων“, είπε ο Solval. «Αν αυτή η διαδικασία ψύξης δεν γίνει σωστά, τότε η διάρκεια ζωής ορισμένων φρούτων και λαχανικών είναι σημαντικά μικρότερη. Μιλάμε για δύο εβδομάδες σε σύγκριση με τρεις ή τέσσερις ημέρες».
Πολλά φυλλώδη χόρτα πρέπει να μαζευτούν και μετά να κρυώσουν αμέσως, για παράδειγμα, έτσι μια γρήγορη μέτρηση θερμοκρασίας πρέπει να ταιριάζει με αυτήν την ταχύτητα.
Επί του παρόντος, οι αγρότες και οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές χρησιμοποιούν συμβατικά θερμόμετρα για να καταγράφουν τη θερμοκρασία ενός ή δύο ειδών. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο χρονοβόρα αλλά και δυνητικά επιζήμια για το προϊόν. Το να σπρώχνετε και να πιέζετε φρούτα και λαχανικά για ακριβή ένδειξη θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει μικρές ζημιές και να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.
Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης θα μπορούσε να σώσει τα προϊόντα από τα σκουπίδια
Η εξωτερική ροή θερμότητας στη διαδικασία συγκομιδής είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι στο παρελθόν. Οι ακραίες θερμοκρασίες, οι έντονες ηλιακές ακτίνες και το άγχος της ξηρασίας καθιστούν τα προϊόντα στο χωράφι περισσότερο σε κίνδυνο για ελαττώματα και αλλοιώσεις. Ιδανικά, η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης θα αυτοματοποιηθεί στο μέλλον για να βελτιστοποιήσει περαιτέρω την επεξεργασία της προσυλλογής και μετά τη συγκομιδή.
Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης ήταν αποτελεσματική στην αξιολόγηση της ποιότητας των σπόρων και της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται υπόψη για έναν τόσο βασικό ρόλο στις διαδικασίες πριν και μετά τη συγκομιδή των νωπών προϊόντων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.