Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοτόπουλα: Ελληνική μελέτη για την εξάλειψη παθογόνων με αιθέρια έλαια

ΑρχικήΕπιστήμηΚοτόπουλα: Ελληνική μελέτη για την εξάλειψη παθογόνων με αιθέρια έλαια
spot_img

Αποκάλυψη της δράσης  τριών αιθέριων ελαίων  στη συντήρηση του κρέατος κοτόπουλου.

Το κρέας κοτόπουλου είναι ένα δημοφιλές και προτιμώμενο βασικό μέρος της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων λόγω της υψηλής πεπτικότητας, των πιο υγιεινών θρεπτικών ιδιοτήτων και των επιθυμητών οργανοληπτικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, τα προϊόντα με βάση το κρέας κοτόπουλου είναι πολύ ευαίσθητα σε μικροβιακή μόλυνση, αλλοίωση, καθώς και σε αντιδράσεις οξείδωσης λιπιδίων και πρωτεϊνών. Να θυμίσουμε την αποκαλυπτική μελέτη που έφερε στη δημοσιότητα το Cibum σύμφωνα με την οποία,  το 95% των δειγμάτων κοτόπουλου από ελληνικά σουπερμάρκετ, βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% από τα τρία παθογόνα. Επιπλέον είναι ακόμα σε εξέλιξη στην Ευρώπη επιδημία σαλμονέλας από κοτόπουλα με 300 κρούσματα και έναν νεκρό.

Από τη μία λοιπόν είναι ζητούμενο για τη βιομηχανία η εύρεση αποτελεσματικών μεθόδων εξάλειψης των παθογόνων στο κοτόπουλο και από την άλλη, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση και μια υπερβολική ζήτηση από τους καταναλωτές για χρήση φυσικών φυτικών συντηρητικών καθώς σε σύγκριση με τα συνθετικά πρόσθετα, τα οποία παρουσιάζουν αμφιβολίες καταλληλότητας μαζί με τοξικολογικές και επιβλαβείς επιπτώσεις.

Μελέτη του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του University of Sfax, διερεύνησε τις πιθανές συνεργιστικές αλληλεπιδράσεις της αντι-τροφικής βακτηριακής ικανότητας της λιναλοόλης (L), της ευκαλυπτόλης (Ε) και της καμφοράς (C) απέναντι στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις Staphylococcus aureus , Listeria monocytogenes , Salmonella enterica Typhimurium και Escherichia coli (E. coli).

 Η λιναλοόλη (L), η ευκαλυπτόλη (E) και η καμφορά (C) είναι φυσικές ενώσεις που ταξινομούνται ως γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και χρησιμοποιούνται συνήθως ως συστατικά προστιθέμενης αξίας για διατροφικούς, φαρμακευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς λόγω των διάφορων ευεργετικών ιδιοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών, αντιοξειδωτικών, αντιμυκητιακών, αντιφλεγμονωδών και πολλές άλλες δραστηριότητες που προάγουν την υγεία.  Ο επιλεγμένος τριπλός συνδυασμός L, E και C εφαρμόστηκε ως φυσικό συντηρητικό σε κιμά από στήθος κοτόπουλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το αποτελεσματικότερο δείγμα/συνδυασμός για την εξάλειψη των παθογόνων και τροφιμογενών βακτηρίων με  την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση ήταν  33,5%, 33,2% και 33,4% των L, E και C, αντίστοιχα. Επιπροσθέτως η προσθήκη των φυσικών συντηρητικών βελτίωσε την αισθητηριακή ποιότητα δειγμάτων κιμά από στήθος κοτόπουλου που φυλάσσονται σε ψυγείο για 14 ημέρες. 

Αυτή η εργασία παρείχε νέες γνώσεις σχετικά με την αναγνώριση των μοριακών μηχανισμών των L, E και C, υπογραμμίζοντας την ικανότητά τους να ελέγχουν ανεπιθύμητους παθογόνους μικροοργανισμούς και αποκάλυψε τη συνεργική τους δράση όταν αναμειγνύονται ως φυσικά συντηρητικά στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων κοτόπουλου. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Akermi S, Chaari M, Elhadef K, Fourati M, Chakchouk Mtibaa A, Agriopoulou S, Smaoui S, Mellouli L. Disclosing the Functional Potency of Three Oxygenated Monoterpenes in Combating Microbial Pathogenesis: From Targeting Chim Virulence Factors to Targeting Chirulence Factors to. Τρόφιμα . 2024; 13(6):965. https://doi.org/10.3390/foods13060965

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο