Αποκάλυψη της δράσης τριών αιθέριων ελαίων στη συντήρηση του κρέατος κοτόπουλου.
Το κρέας κοτόπουλου είναι ένα δημοφιλές και προτιμώμενο βασικό μέρος της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων λόγω της υψηλής πεπτικότητας, των πιο υγιεινών θρεπτικών ιδιοτήτων και των επιθυμητών οργανοληπτικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, τα προϊόντα με βάση το κρέας κοτόπουλου είναι πολύ ευαίσθητα σε μικροβιακή μόλυνση, αλλοίωση, καθώς και σε αντιδράσεις οξείδωσης λιπιδίων και πρωτεϊνών. Να θυμίσουμε την αποκαλυπτική μελέτη που έφερε στη δημοσιότητα το Cibum σύμφωνα με την οποία, το 95% των δειγμάτων κοτόπουλου από ελληνικά σουπερμάρκετ, βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% από τα τρία παθογόνα. Επιπλέον είναι ακόμα σε εξέλιξη στην Ευρώπη επιδημία σαλμονέλας από κοτόπουλα με 300 κρούσματα και έναν νεκρό.
Από τη μία λοιπόν είναι ζητούμενο για τη βιομηχανία η εύρεση αποτελεσματικών μεθόδων εξάλειψης των παθογόνων στο κοτόπουλο και από την άλλη, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση και μια υπερβολική ζήτηση από τους καταναλωτές για χρήση φυσικών φυτικών συντηρητικών καθώς σε σύγκριση με τα συνθετικά πρόσθετα, τα οποία παρουσιάζουν αμφιβολίες καταλληλότητας μαζί με τοξικολογικές και επιβλαβείς επιπτώσεις.
Μελέτη του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του University of Sfax, διερεύνησε τις πιθανές συνεργιστικές αλληλεπιδράσεις της αντι-τροφικής βακτηριακής ικανότητας της λιναλοόλης (L), της ευκαλυπτόλης (Ε) και της καμφοράς (C) απέναντι στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις Staphylococcus aureus , Listeria monocytogenes , Salmonella enterica Typhimurium και Escherichia coli (E. coli).
Η λιναλοόλη (L), η ευκαλυπτόλη (E) και η καμφορά (C) είναι φυσικές ενώσεις που ταξινομούνται ως γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και χρησιμοποιούνται συνήθως ως συστατικά προστιθέμενης αξίας για διατροφικούς, φαρμακευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς λόγω των διάφορων ευεργετικών ιδιοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών, αντιοξειδωτικών, αντιμυκητιακών, αντιφλεγμονωδών και πολλές άλλες δραστηριότητες που προάγουν την υγεία. Ο επιλεγμένος τριπλός συνδυασμός L, E και C εφαρμόστηκε ως φυσικό συντηρητικό σε κιμά από στήθος κοτόπουλου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το αποτελεσματικότερο δείγμα/συνδυασμός για την εξάλειψη των παθογόνων και τροφιμογενών βακτηρίων με την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση ήταν 33,5%, 33,2% και 33,4% των L, E και C, αντίστοιχα. Επιπροσθέτως η προσθήκη των φυσικών συντηρητικών βελτίωσε την αισθητηριακή ποιότητα δειγμάτων κιμά από στήθος κοτόπουλου που φυλάσσονται σε ψυγείο για 14 ημέρες.
Αυτή η εργασία παρείχε νέες γνώσεις σχετικά με την αναγνώριση των μοριακών μηχανισμών των L, E και C, υπογραμμίζοντας την ικανότητά τους να ελέγχουν ανεπιθύμητους παθογόνους μικροοργανισμούς και αποκάλυψε τη συνεργική τους δράση όταν αναμειγνύονται ως φυσικά συντηρητικά στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων κοτόπουλου.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Akermi S, Chaari M, Elhadef K, Fourati M, Chakchouk Mtibaa A, Agriopoulou S, Smaoui S, Mellouli L. Disclosing the Functional Potency of Three Oxygenated Monoterpenes in Combating Microbial Pathogenesis: From Targeting Chim Virulence Factors to Targeting Chirulence Factors to. Τρόφιμα . 2024; 13(6):965. https://doi.org/10.3390/foods13060965