Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λειτουργικά τρόφιμα: Κουρκουμίνη σε γιαούρτι αυξάνει την ασφάλεια τροφίμων αλλά και τα οφέλη για τον οργανισμό

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΛειτουργικά τρόφιμα: Κουρκουμίνη σε γιαούρτι αυξάνει την ασφάλεια τροφίμων αλλά και τα οφέλη για τον οργανισμό
spot_img

   Νέα έρευνα αποδίδει στην κουρκουμίνη ιδιότητα φυσικού συντηρητικού στο προβιοτικό γιαούρτι.

Ο εμπλουτισμός του γιαουρτιού με κουρκουμίνη σύμφωνα με νέα έρευνα εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, αυξάνει τα οφέλη για την υγεία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του γιαουρτιού, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση. Η κουρκουμίνη είναι μια φωτεινή κίτρινη χημική ουσία που παράγεται από φυτά του είδους Curcuma longa. Είναι το κύριο κουρκουμινοειδές του κουρκουμά ( Curcuma longa ), μέλος της οικογένειας τζίντζερ , Zingiberaceae.

   Το εκχύλισμα από κουρκουμά που του δίνει το κίτρινο χρώμα, αποδεδειγμένα προσφέρει πολλαπλά μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό. Η κουρκουμίνη περιέχει αντιοξειδωτικά και προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στο ανοσοποιητικό κ.α

“Είναι ευρέως γνωστό ότι η κουρκουμίνη έχει αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και τονωτικά του ανοσοποιητικού, αποτελέσματα”, λέει η Dr. Magdalena Buniowska-Olejnik, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Rzeszow στην Πολωνία, στο NutritionInsight. “Ωστόσο, είναι αδιάλυτο στο νερό, κάτι που είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το σώμα μας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει επαρκείς ποσότητες για να έχει βιολογικό αποτέλεσμα”, συνεχίζει. “Θέλαμε να δούμε αν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα γαλακτοκομικό προϊόν που να περιέχει κουρκουμίνη σε βιοδιαθέσιμη μορφή που θα ήταν επίσης ελκυστικό στον καταναλωτή”.

   Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα της απορρόφησης της κουρκουμίνης από το σώμα, ήρθε να λύση η έρευνα του Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), του Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά και του Πανεπιστήμιο Texas A&M. Η έρευνα δείχνει πως η κουρκουμινη μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό μέσω μικροσκοπικών νανοσωματιδίων. https://cibum.gr/oikiaka/diatrofi-ygeia/kourkoumini-to-mpaxariko-tis-zois-pou-therapeyei-to-altsxaimer-kai-oxi-mono/

    Η ερευνητική ομάδα συνδύασε ένα γιαούρτι με ζωντανά προβιοτικά με NOMICU L-100, μια μορφή κουρκουμίνης που λένε ότι διαλύεται εύκολα στο νερό και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα το συνέκρινε με γιαούρτι αναμεμειγμένο με μια τυπική μορφή κουρκουμίνης και συνέκρινε πόσο καλά κάθε συστατικό ανέστειλε την ανάπτυξη μυκήτων, μαγιάς και βακτηρίων σε μια περίοδο 28 ημερών. Αξιολόγησαν επίσης πώς τα εκχυλίσματα επηρέασαν το χρώμα του γιαουρτιού καθώς και τη γεύση με μια ομάδα «ειδικών γευσιγνωστών».

“Διαπιστώσαμε ότι το NOMICU L-100 ήταν καλύτερο στην αναστολή της ανάπτυξης μαγιάς, μυκήτων και βακτηρίων από το τυπικό εκχύλισμα κουρκουμά”, δηλώνει η Buniowska-Olejnik. “Διατήρησε τα συνιστώμενα επίπεδα των «καλών» βακτηρίων γαλακτικού οξέος που περιέχονται στα ζυμωμένα, ζωντανά γιαούρτια”.

Ο Dr. Maciej Banach, καθηγητής καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ, Πολωνία, και ερευνητής στη μελέτη, εξηγεί ότι: “Η NOMICU είναι η πρώτη κουρκουμίνη υψηλής καθαρότητας που διατίθεται στην αγορά που δεν περιέχει άλλα τεχνητά πρόσθετα και η οποία έχει πολύ υψηλή βιοδιαθεσιμότητα λόγω του γεγονότος ότι διαλύεται καλά στο νερό”. “Επιπλέον, το χρώμα του ήταν προς το πράσινο άκρο του κίτρινου φάσματος, ενώ το NOMICU L-100 μετατόπισε το χρώμα προς το κόκκινο άκρο, κάνοντάς το να φαίνεται πιο ελκυστικό”, εξηγεί η Buniowska-Olejnik.

“Η NOMICU προσέδωσε μια γλυκιά, πλούσια, κρεμώδη γεύση στο γιαούρτι, το οποίο παρέμεινε σταθερό μέχρι το τέλος των 28 ημερών αποθήκευσης στο ψυγείο”. Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτή η λύση θα μπορούσε εύκολα να προσφέρει στους ανθρώπους τα οφέλη και των δύο θρεπτικών συστατικών. “Ως καρδιολόγος, θεωρώ ότι ένα γιαούρτι εμπλουτισμένο με ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, έχει δυνατότητες βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πόσο συχνά καταναλώνονται τα γιαούρτια στην καθημερινή διατροφή”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο