Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα Μέθοδος αφυδάτωσης πηκτικών χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέα Μέθοδος αφυδάτωσης πηκτικών χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους
spot_img

Η συμπυκνωμένη σκόνη που διευκολύνει τη μεταφορά και επανέρχεται με απλό ανακάτεμα.

 Νέα μέθοδο αφυδάτωσης πηκτικών, που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, καλλυντικά καθώς και μελάνια, χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους, ανέπτυξαν ερευνητές από το SANKEN (Το Ινστιτούτο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας), στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Macromolecular Rapid Communications.

  Οι νανοΐνες κυτταρίνης (CNF) που χρησιμοποιούνται ως πηκτικά, είναι δημοφιλείς επειδή διαθέτουν τρεις βασικές ιδιότητες: μικρές ποσότητες στο νερό έχουν υψηλή διαφάνεια, υψηλό ιξώδες και το ιξώδες μπορεί να ελεγχθεί.

Ωστόσο, η ποσότητα CNF που απαιτείται στο νερό είναι πολύ μικρή, επομένως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς CNF είναι σε μορφή ξηρής σκόνης.

Παρόλα αυτά η εξαγωγή της σκόνης από το νερό, με τις υπάρχουσες μεθόδους αφήνει το υγρό θολό και τη σκόνη αρκετά αφράτη, καταλαμβάνοντας αρκετό χώρο κατά τη μεταφορά, εμποδίζοντας έτσι την ευρύτερη χρήση του πηκτικού.

  Αντιμετωπίζοντας τέτοιου είδους περιορισμούς, οι ερευνητές από την Οσάκα ανέπτυξαν μια μέθοδο αφυδάτωσης για νανοΐνες κυτταρίνης που παράγει μια συμπυκνωμένη σκόνη διατηρώντας τις μοναδικές ιδιότητες του πηκτικού παράγοντα.

Το πρώτο βήμα είναι ο σχηματισμός μιας “οργανογέλης”, ενός τύπου γέλης που αποτελείται εν μέρει από οργανικά μόρια. “Η διαδικασία μας περιλαμβάνει τη λήψη μιας πάστας CNF σε νερό και την αφυδάτωση της με ανάδευση με αιθανόλη“, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Masaya Nogi. “Η αιθανόλη αφαιρείται στη συνέχεια στους 30°C, που είναι μια χαμηλή και εφικτή θερμοκρασία. Μετά από κάποια επεξεργασία, μπορεί στη συνέχεια να διαλυθεί ξανά στο νερό με απλή ανάδευση”.

 “Η μέθοδος δημιουργίας σκόνης που διαθέτουμε, διατηρεί όλες τις βασικές ιδιότητες των CNF ενώ παράλληλα επιτρέπει αποτελεσματικό χειρισμό και φθηνότερη μεταφορά και αποθήκευση”, αναφέρει ο Nogi.

Διατίθεται βίντεο για εύκολη κατανόηση, καθώς και η πλήρη έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο