Οι ντομάτες μπορούν να συντηρηθούν και να συσκευαστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και οι κατεψυγμένες ντομάτες δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά μπορούν να κονσερβοποιηθούν;
Η απάντηση της Karen Blakeslee επιστήμονας τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, στην ερώτηση εάν μπορούν να κονσερβοποιηθούν οι κατεψυγμένες ντομάτες είναι “εξαρτάται”.
«Δεν συνιστάται η κονσέρβα από ντομάτες που πάγωσαν στο αμπέλι», είπε ο Blakeslee. «Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεκτικότητα σε οξύ αλλάζει πάρα πολύ όταν παγώνουν στο αμπέλι, καθιστώντας τα μη ασφαλή για κονσερβοποίηση».
Ωστόσο, οι ντομάτες που συγκομίζονται πριν από το φθινόπωρο παγώνουν και στη συνέχεια καταψύχονται μπορούν να κονσερβοποιηθούν γιατί δεν αλλάζουν την οξύτητα. Η Blakeslee είπε ωστόσο ότι η υφή θα αλλάξει μετά την κονσερβοποίηση και θα γίνει πολύ απαλή.
“Η καλύτερη επιλογή για την κονσερβοποίηση κατεψυγμένων ντοματών είναι να φτιάξετε ένα καλομαγειρεμένο προϊόν, όπως ένα προϊόν μαγειρεμένης ή θρυμματισμένης ντομάτας, ή να γίνει χυμός ή σάλτσα ντομάτας”, είπε η Blakeslee.
Δεν συνιστάται η κονσερβοποίηση κατεψυγμένων ντοματών σε ολόκληρα ή τέταρτα.
«Θα συσκευαστούν στα βάζα διαφορετικά, θα απορροφήσουν την υγρασία με διαφορετικό τρόπο και η θερμότητα μεταφέρεται μέσα από τα βάζα διαφορετικά», είπε η Blakeslee. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, μπορεί να προκληθεί υποεπεξεργασία και αλλοίωση.
Η Blakeslee υπενθυμίζει στους κηπουρούς ότι οι συνταγές κονσερβοποίησης ντομάτας βασίζονται σε φρέσκες – όχι κατεψυγμένες – ντομάτες.