Μελλοντικές προοπτικές για τον εμβολιασμό κατά της σαλμονέλας στα πουλερικά.
Η Salmonella spp. έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από τις κύριες αιτίες οξείας ανθρώπινης βακτηριακής γαστρεντερίτιδας που προκύπτει από την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τους τομείς των πουλερικών και των χοίρων. Στον άνθρωπο, τα κλινικά συμπτώματα της σαλμονέλωσης συνδέονται κυρίως με γαστρεντερίτιδα, που χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία και/ή έμετο, τα οποία συνήθως υποχωρούν εντός 2 έως 7 ημερών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά μεταξύ παιδιών και ηλικιωμένων ασθενών, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση, συνοδευόμενη από συστηματική βακτηριαιμία.
Οι Salmonella Enteritidis, S. Typhimurium και η μονοφασική της παραλλαγή είναι τα κύρια στελέχη σαλμονέλας που ευθύνονται για ανθρώπινες ασθένειες. Ωστόσο, το στέλεχος S. Infantis έχει αναδειχθεί ως το τέταρτο πιο διαδεδομένο στέλεχος που σχετίζεται με ανθρώπινη ασθένεια. Υπενθυμίζεται η μαζική τροφική δηλητηρίαση με 500 κρούσματα στη Βρετανία το 2021 από Salmonella Infantis από κατανάλωση χοιρινού.
Συνολικά το 95% του απομονωμένου S. Infantis προέρχεται από κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και τα παράγωγά τους προϊόντα. Αυτός ο ορός συνδέεται στενά με αυξημένη αντιμικροβιακή (AMR) και πολυφαρμακευτική αντοχή, σε απολυμαντικά, αυξημένη ανοχή στον περιβαλλοντικό υδράργυρο, αυξημένη λοιμογόνο δράση και ενισχυμένη ικανότητα να σχηματίζει βιομεμβράνες και να προσκολλάται στα κύτταρα ξενιστές.
Επιπλέον, αυτός ο ορός φιλοξενεί γονίδια που προσδίδουν αντοχή στην κολιστίνη, ένα αντιβιοτικό τελευταίας επιλογής στην ανθρώπινη ιατρική, και έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον μεταβιβάσιμη AMR έναντι άλλων κρίσιμων αντιμικροβιακών, θέτοντας μια νέα και σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια δημόσια υγεία.
Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό microorganism του Mdpi στο Ειδικό Τεύχος Τροφιμογενή Παθογόνα: Στρατηγικές Πρόληψης, Ελέγχου και Ανίχνευσης, παρέχει μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης του S. Infantis στον τομέα των πουλερικών, εστιάζοντας στους βασικούς λοιμογόνους παράγοντες του, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων λοιμογόνου δράσης, της μικροβιακής αντοχής και του σχηματισμού βιοφίλμ. Επιπλέον, σε αυτήν την ανασκόπηση παρουσιάζονται νέες ολιστικές στρατηγικές για τον έλεγχο του S. Infantis σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.
Ιστορικά, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τον έλεγχο της Salmonella spp. περιλαμβάνουν μέτρα βιοασφάλειας και ορθές πρακτικές. Βασικοί παράγοντες επιτυχίας περιλαμβάνουν τον ενδελεχή καθαρισμό και την απολύμανση, με ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση αποτελεσματικών απορρυπαντικών, την πλήρη αφαίρεση της οργανικής ύλης, την κατάλληλη επιλογή απολυμαντικών και την ποιότητα του νερού καθαρισμού. Παρά την επιτυχία αυτών των εργαλείων στη διατήρηση του βακτηριακού ελέγχου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εξάπλωση του S . Infantis σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και τα παράγωγά προϊόντα, όπως αναφέρθηκε από το ECDC και την EFSA το 2022. Πολλά περιστατικά έχουν δείξει πως αυτό το στέλεχος της σαλμονέλας είναι πιο ανθεκτικό στα κοινώς χρησιμοποιούμενα απολυμαντικά, με βάση την αυξημένη ικανότητα σχηματισμού βιοφίλμ και την υψηλότερη ανοχή στο θερμικό, όξινο και οσμωτικό στρες.
Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν, σε επίπεδο πεδίου, νέα, οικονομικά αποδοτικά και αποδοτικά εργαλεία, όπως η συμπερίληψη βακτηριοφάγων στα πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης., τη μελέτη της μικροχλωρίδας επί τόπου, για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων σχετικά με τη διαμόρφωσή της και τη χρήση νέων τεχνολογιών ανάπτυξης εμβολίων για προστασία από τον αποικισμό του S. Infantis από την αρχή της αλυσίδας του τομέα της πτηνοτροφίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να είναι δυνατή η προστασία των κοτόπουλων και του περιβάλλοντός τους από ολιστική άποψη, για να μειωθεί ο επιπολασμός αυτού του οροπαραγωγού σε όλη την τροφική αλυσίδα.
Η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα πως το S. Infantis προκαλεί σημαντική ανησυχία στον κλάδο των πουλερικών. Η εξέλιξη των βακτηρίων προς πιο ανθεκτικά στελέχη, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για καλή διαβίωση των ζώων και βιώσιμη παραγωγή, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ελέγχου της σαλμονέλας. Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του S . Infantis. Συνεπώς, πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες εργάζονται ενεργά για την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων που στοχεύουν αυτόν τον ορό και διερευνούν την αποτελεσματικότητα της διασταυρούμενης προστασίας με εγκεκριμένα εμβόλια για άλλους ορούς κατά του S . Infantis.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενσωμάτωση του εμβολιασμού με αυστηρό καθαρισμό, απολύμανση (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής βακτηριοφάγων για ανθεκτικά στελέχη) και πρωτοκόλλων καταπολέμησης παρασίτων (για την αποφυγή επαναμόλυνσης των εγκαταστάσεων), μαζί με τη ρύθμιση της μικροβιακής χλωρίδας (που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων για βακτηρίδια προκλήσεις), παρουσιάζει μια νέα ολιστική στρατηγική για την καταπολέμηση της επίμονης παρουσίας του S . Infantis στον κλάδο του κρέατος-πουλερικών. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας των ζώων, της ανθρώπινης υγείας και της περιβαλλοντικής υγείας, με στόχο τη διασφάλιση της ασφαλούς και βιώσιμης παραγωγής πουλερικών.
Για να διαβάσετε την επιστημονική ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ.