Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

ΑρχικήΝέαΤι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν
spot_img

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

Το φουά γκρα είναι ευρέως δημοφιλές στη Γαλλία και όχι μόνο, με το 93% του πληθυσμού να καταναλώνει φουά γκρα. Ο μέσος Γάλλος καταναλώνει περίπου 170 γραμμάρια του πιάτου ετησίως, σύμφωνα με τη Statista. Η ίδια η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φουά γκρα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγής και πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής.

Ωστόσο τόσο η κατανάλωσή του όσο και η παραγωγή του έχει αμφισβητηθεί πολλάκις, καθώς προέρχεται από το παχύρρευστο συκώτι πάπιων ή χήνων, παράγεται παραδοσιακά μέσω μιας μεθόδου αναγκαστικής σίτισης γνωστής ως «gavage». Η αναγκαστική σίτιση τους είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, με τους ακτιβιστές και τους ειδικούς για την καλή διαβίωση των ζώων να υποστηρίζουν ότι η πρακτική είναι σκληρή. Και αν και, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έχει καταδικάσει αυτή τη πρακτική, στις αρχές του 22 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεση δήλωσε ότι η παραγωγή φουά γκρα σέβεται τα κριτήρια καλής διαβίωσης των ζώων, παρά το γεγονός ότι το 2021, είχε ζητήσει την απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης, η οποία χαρακτηρίστηκε «σκληρή και περιττή». 

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω πολλές χώρες μεταξύ των οποίων Τσεχία, Ιταλία, Ελβετία, Βρετανία και Γερμανία αλλά και πόλεις στη ίδια τη Γαλλία έχουν απαγορεύσει την διάθεση φουά γκρα με τελευταία την γαλλική πόλη Pessac η οποία σύμφωνα με τον Vegonomist, πρόσφατα, ενώθηκε με τους γαλλικούς δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Μπορντό, του Πουατιέ και του Μονπελιέ, για να σταματήσει την υπηρεσία φουά γκρα σε επίσημες εκδηλώσεις, επιδεικνύοντας μια αυξανόμενη ευαισθησία για την καλή διαβίωση των ζώων στη Γαλλία. Με την απόφαση αυτή, το Pessac, που βρίσκεται στην περιοχή Nouvelle-Aquitaine, έγινε η τρίτη πόλη στην περιοχή που περιορίζει το φουά γκρα, μια παραδοσιακή λιχουδιά βαθιά συνδεδεμένη με τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα.

Η βιομηχανία τροφίμων όμως δεν χάνει χρόνο και αντικατέστησε το παραδοσιακό φουα γκρα με φυτικό αλλά και φουά γκρα εργαστηρίου. Για παράδειγμα η γαλλική startup τροφίμων Gourmey υπέβαλε αίτηση πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ για καλλιεργημένο σε εργαστήριο φουρά γκρα από κύτταρα.  Ακόμα και η Nestle παρουσίασε μια vegan εκδοχή του φουά γκρα το “Garden Gourmet Voie Gras” που περιέχει σόγια, αρώματα όπως miso, λάδι τρούφας και θαλασσινό αλάτι.

H παγκόσμια αγορά vegan φουά γκρα προβλέπεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,8% από το 2024 έως το 2034, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για ηθικά και φυτικά τρόφιμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε πρόσφατα την απαγόρευση του φουά γκρα που πρότεινε η πόλη της Νέας Υόρκης, επικαλούμενο την προστασία των παραγωγών γεωργικών προϊόντων βάσει του πολιτειακού δικαίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο